Nyugat-nílusi láz miatt halt meg egy férfi Horvátországban

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. szept. 03., 17:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Közel a magyar határhoz.

A magyar határhoz közeli Pélmonostoron egy férfi belehalt a nyugat-nílusi láz okozta fertőzésbe, ő az első halálos áldozata a betegségnek Horvátországban – közölte a horvát közegészségügyi intézet hétfőn.

További 26 beteg esetében laboratóriumi vizsgálatok igazolták a vírusfertőzést. A megbetegedéseket Eszék-Baranya megyében, Vukovár-Szerém megyében, Zágráb, Károlyváros (Karlovac) és Varasd (Varaždin) környékén regisztrálták. Csak az elmúlt héten tíz újabb megbetegedés történt.

A nyugat-nílusi láz az egész Balkánon terjed, többen bele is haltak a kórba Szerbiában, Görögországban, Romániában, Bosznia-Hercegovinában és Koszovóban is. A nyugat-nílusi vírus által okozott megbetegedések jellemzően olyan időszakokban fordulnak elő, amikor sok a szúnyog, mert a vírus szúnyogcsípéssel terjed. Az első megbetegedések általában július második felében jelentkeznek, a legtöbb beteget augusztusban és szeptemberben regisztrálják.

Ez már nem csíp

Ez már nem csíp

Fotó: MTI – Varga György

A fertőzés szempontjából a legnagyobb veszélyben az idősebbek vannak, akiknek gyengébb az immunrendszerük, illetve a krónikus betegségben, magas vérnyomásban, cukorbetegségben, szívritmuszavarban vagy idegrendszeri zavarban szenvedőkre is veszélyes. Embereknél a fertőzöttek 80 százaléka tünetmentesen vészeli át a betegséget, és vélhetőleg életre szóló immunitás alakul ki. Az esetek ötödében a megbetegedés túlnyomórészt enyhe tünetekkel – láz, izomfájdalom, fejfájás, nyirokcsomó-megnagyobbodás, bőrkiütések – jár, magától gyógyul. Az esetek kis hányadában (egy százalék körül) azonban a fertőzés agyhártya- vagy agyvelőgyulladást okozhat, ami bénuláshoz, kómához vagy a beteg halálához vezethet.

A kórról bővebben a Narancs egészségügyi blogján, a Materia Medicán olvashat.

Mit érdemes tudni a nyugat-nílusi lázról?

Az egészségtudatosokat, az egészségüket, szeretteiket féltőket rendszeresen ijesztgetik a hírek, a különböző régi és újabb fertőző betegségek rémével. Új influenzatörzs, agyhártyagyulladás, ebola, zika, kanyaró és most a nyugat-nílusi láz. Hazánkban idén már négyen lettek ennek a vírusnak a halálos áldozatai. Megelőző védőoltás az embereknek még nincs, még nem elég biztonságos, túl sok a kellemetlen szövődménye a fejlesztés alatt álló oltóanyagtörzseknek.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. szept. 03., 17:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához