Pezsgőt bontanak ma hajnalban a bulinegyed csehóiban: magasról tettek a népszavazásra a kerület lakói

szerző
- gera -
publikálva
2018. febr. 18., 21:54
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Nem lesz itt semmiféle éjféli zárás.

Csak nagyon kevés erzsébetvárosit mozgatott meg a mai népszavazás, amelyen arról dönthettek a VII. kerület lakói, hogy szeretnék-e, hogy a belső-erzsébetvárosi szórakozóhelyek, kocsmák és egyéb vendéglátóipari egységek éjfélkor kénytelenek legyenek bezárni, és hajnali hatig ne is nyissanak ki.

A népszavazáson ugyan 43 520 ember vehetett volna részt, de a nem hivatalos, az Index által közölt adatok szerint

csak 6920-an mentek el voksolni,

bár a résztvevők jelentős része (egészen pontosan 4572-en) arra voksolt, hogy zárjanak be éjfélkor a szórakozóhelyek. A kerületben kora délután riportoztunk, és már akkor is az érdektelenséget tapasztaltuk, volt olyan lakos, aki nem is tudta, hogy ma van a népszavazás. Ez azonban egyáltalán nem meglepő: a kerületben egyedül a tavaly óta létező, az éjféli zárásért küzdő Élhető Erzsébetváros-csoport kampányolt, de ők sem voltak túl sokan. Az is hozzájárulhatott az érdektelenséghez, hogy bár a bulinegyed okozta problémák leginkább csak a belső-erzsébetvárosiakat érintik, az egész kerület szavazott, és akik például Külső-Erzsébetvárosban élnek, azok

nem látták okát, hogy elmenjek szavazni egy olyan kérdésről, ami közvetlenül nem érinti őket.

false


A kerület vezetése korábban azt mondta, ha nem lesz érvényes a referendum, a lakók véleményét akkor is figyelembe fogják venni. Hogy ez mit jelent, az persze jó kérdés, mivel a Vattamány Zsolt fideszes polgármester vezette önkormányzat sok konkrétumot ezzel kapcsolatban nem mondott. Lapunknak korábban azt írta a kerület vezetése, hogy „akár meglesz a népszavazás érvényességéhez szükséges 50 százalékot meghaladó részvételi arány, akár nem, ha az Erzsébet körút, a Király utca, a Károly körút és a Rákóczi út által határolt területen élők egyértelmű és világos döntést hoznak, azt valóban iránymutatásként fogja a kerületvezetés értelmezni”.

A szerdáig még kapható Magyar Narancsban részletes cikket olvashatnak a bulinegyedről, ahol a népszavazás kihirdetésének furcsa hátteréről is írunk.

szerző
- gera -
publikálva
2018. febr. 18., 21:54
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához