Engedjétek szabadon Robit! Várja őt az élet, a kalandok végtelenje

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jún. 10., 18:28
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Fára mászni vóna jó!

Egy bizottság hétfőn dönt a hosszas nyomkövetés után altatólövedékkel taccsra tett, Magyarországon kóborló medve, Robi sorsáról. A greenfo információi szerint a Szegedi Vadasparkba szállított nőstény medvét nem feltétlenül akarják elengedni, mert néhány polgármester úgy véli, „veszélyes”.

Hangsúlyozzuk, egy medvéről van szó, a medvék pedig mint tudjuk, ragadozók, mint sok más állat.

Csak alszik

Csak alszik

Fotó: MTI

A májusban Szlovákia felől érkező medve simán megtett több mint 300 kilométert a Tisza mentén, végül pénteken Szegedtől tíz kilométerre, Sándorfalva mellett sikerült elkapni.

Korábban arról volt szó, hogy a mackót visszaszállítják a Bükki Nemzeti Park területére, és miután ellátják nyomkövetővel, szabadon engedik. Úgy, hogy az állat nem jelenthet veszélyt senkire. A jeladó segítségével ugyanis folyamatosan nyomon lehetne követni, és közbe lehetne avatkozni, ha szükséges, így rengeteg értékes adatot szerezhetnének a szakemberek a fajról.

Ám a helyi erők aggodalma miatt simán lehet, hogy Robi, a medvelány rab marad.

Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára hétfőre az érintettek részvételével megbeszélést hívott össze. Itt dőlhet el a mackó sorsa.

„A szabadon engedés részleteiről még nem született döntés, erről hétfőn, egy minden érintett szerv képviselőiből álló bizottság fog dönteni, így a szabadon engedés idejéről és helyszínéről is. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság – amely nem összekeverendő a Bükki Nemzeti Parkkal – éppolyan fontosnak tartja a működési területén, illetve az ország egyéb területein élő lakosság biztonságát és jogait, mint a természet védelmét. A bizottság döntéséről szóló sajtóközlemény megjelenéséig az elengedés körülményeiről terjedő információk nem megalapozottak" – áll a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának közleményében.

Lehet szurkolni a mackónak.

(greenfo)

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jún. 10., 18:28
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 5
  hóvarjú
  2018. június 11., hétfő 17:14
  Van medvénk!
  Csak nálunk nyáron alszik.
  Unortodoxiában.
 2. 4
  pasas
  2018. június 11., hétfő 08:41
  Egy nőstény medve miért is Robi?
  Talán a nemzeti medveügyi megbeszélés át is keresztelhetné...
 3. 3
  rworse
  2018. június 11., hétfő 07:26
  Nem leszünk gyarmaaaat!
 4. 2
  tiszapolgári
  2018. június 10., 20:16
  Egyébként miért Robi? Jó, tudom, Szlovákiából jött, Robert Fico, oké. De miért nem magyar nevet kapott, Botond, Oszkár, Jeromos stb.?
 5. 1
  tiszapolgári
  2018. június 10., 20:13
  Örülnék, ha a farkas, a sakál és a hiúz mellett a barnamedve is megtelepedne nálunk. Nincs az a Közép-Európában honos ragadozó, amely veszélyesebb lenne a tökkelütött és rosszindulatú embernél.

Komment írásához