Újabb neonreklám-katasztrófa Pest utcáin: eltűntek a filmcímek a Művész mozi fénytáblájáról

szerző
- palosm -
publikálva
2018. jan. 10., 15:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Eltűntek a betűk. Nem játszanak már semmit?

Nemrégiben a Budapest Bábszínház páratlan neoncégérét cserélték le a közfelháborodás ellenére, most arra lettünk figyelmesek, hogy a Művész Mozi fényreklámján történtek gyökeres változások: szőrén-szálán eltűntek a filmcímek, mintha a mozi nem játszana semmit.

false

 

Fotó: Kárpáti György Mór

Én december 27-én szembesültem a vakító fehérséggel, a fenti fénykép pedig tegnap, vagyis január 9-én jött szembe Facebookon. (A képet a szerző engedélyével közöljük.) Vagyis minimum két hete vakít az üresség, de lehet, hogy régebben.

A mozi működik, művészfilmek is vannak még, csak maga a fényreklám üres, ami talán nem csak engem tölt el aggodalommal. A kissé kajla, néha girbe-gurba kiírások valahogy hozzátartoztak a nyilvánvalóan szebb napokat is látott mozi identitásához.

Mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a mozi hivatalos Facebook-oldalának fejlécén is megcsodálhatók.

false

 

Fotó: Művész Mozi Facebook

Megkérdeztem a mozit, mi az oka annak, hogy nem írják ki többé a filmcímeket a páratlan fénytáblára – amint válaszolnak, frissítem a cikket.

Frissítés: Megérkezett a magyarázat a Művész mozitól. Változtatás nélkül idemásolom:

"A mozinak otthont adó lakóház tetőtér beépítése és homlokzati felújítása zajlik. A munkálatok több hullámban érintik a mozit (védőtetőt, állványt kellett építeni a munkálatok idejére, ez alatt értelemszerűen a neon feliratok nem jelenhettek meg). A következő szakasz áprilisban lesz, már előre jelezzük, hogy ekkor ismét eltűnnek a feliratok. Kár, hogy nem tette fel kérdéseit a cikk megírása előtt, mert akkor mindezt elmondhattuk volna és nem kellett volna katasztrófát emlegetni. Nem tudjuk értelmezni, mit ért az alatt: "nyilvánvalóan szebb napokat látott mozi", hiszen éppen reneszánszát éli az ország vezető art mozija, a tavalyi évben 186 ezer nézővel, ami közel 40 ezerrel több a tavalyinál. A 24 %-os növekedés annak ellenére történt, hogy a mozi 2 hónapon át zárva tartott, egy teljes légtechnikai felújítás miatt."

(Ez szerintem még akkor is happy end, ha a cikkben említett két időpontban se védőtető, se állvány nem látszódott a ház homlokzatán. Hagyjuk is ezt, a lényeg, hogy majd (valamikor) újra lesznek filmcímek, és helyre áll a világ rendje.)

szerző
- palosm -
publikálva
2018. jan. 10., 15:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Művész Mozi
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3
  tiszapolgári
  2018. január 10., szerda 22:40
  Amikor majd nemcsak a betűk tűnnek el a fényreklámból, hanem a neoncsövek is kiégnek, és a The Last Picture Show véget ér, az a végtelen, sötét üresség csak ezredannyira lesz sötét, mint amekkora sötét bunkóság a gyökér tetű gondolatgazdag „hozzászólásaiból” árad.
 2. 2
  rworse
  2018. január 10., szerda 22:04
  Ügyrendi.
  Tényleg nem értem a Narancsot, miért hagyja, hogy mindent beterítsen a grrruano.
 3. 1
  galambocskám
  2018. január 10., szerda 16:13
  Teccenek tudni mit van Németországban? Falurombolás, templomrombolás.....nem, nem a migránsok.

  Merkel.

  Akinek errefelé nagy rajongótábora van úgyis mint az európaiság netovábbjának aki magasan a mi parlagi kormányfőnk felett lebeg valahol a sztratoszférában.

  http://valasz.hu/vilag/ketsegbeejto-foto-nemetorszagbol-ez-az-atommentesseg-ara-126916

  "Történt már néhány esetben hasonló templomrombolás Nyugat-Európában, a leghírhedtebb az észak-franciaországi Abbeville városka neogótikus Saint-Jacques-templomának kíméletlen lebontása volt 2014-ben, de ezek az egyelőre még nem túl gyakori esetek mind a hívek elfogyására, az egyházmegyék pénzügyi válságára, a szekularizáció nyomán előálló megüresedésre vezethetők vissza.

  Immerathban azonban egész más történik. Nemcsak a neoromán, székesegyház méretű templom lett a bontócsákány áldozata, annak ellenére, hogy egyébként műemlék volt, hanem az egész falu, az összes házával, utcájával, kertjével, mindenestül. A helyén egy óriási bányagödör lesz: a Garzweiler II nevű barnaszénmező külszíni fejtésű területe.

  Ugyanez a sors vár a szomszédos Lützerath, Borschemich és Keyenberg falvakba, és a festőien szép Holzweilerre is kimondták a halálos ítéletet középkori udvarházával, templomával együtt, de végül ennek az egy településnek megkegyelmeztek. Az Immerath melletti Pesch falut már 2014-ben elnyelte az óriásgödör."

Komment írásához