Legyen ön is Mészáros Lőrinc!

szerző
Szedlák Ádám
publikálva
2017. dec. 12., 18:03
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Valószínűleg mindenkiben felmerült már, hogy jó lenne egy kicsit Mészáros Lőrincnek lenni. Távol a város nyüzsgésétől, a politikától, a mocskos ügyektől, egyfajta modern Thoreau-ként élni a romlatlan vidéken. Milyen jó is lenne.

Erről a nehezen elérhető, tisztes polgári jólétről készített mobiljátékot az amerikai bázissal üzemelő Mintz Group nemzetközi üzleti nyomozócég és a BumbleBear Games. A Kleptocrat című játékban piszkos pénzeket mozgató figurát – mindenki gondolhat üzletemberre, politikusra vagy gázszerelőre – alakítunk, aki az innen-onnan befolyó jövedelmeit próbálja luxusautóra, bankkártyákra és egyéb szépre és jóra költeni. Azonban a pénzek elfogadása, a haveri hálózat működtetése és a pénz elköltése is nyomokkal jár. Az utánunk kajtató pénzügyi nyomozókat – itt jelenik meg a Mintz tudása a játékban – pedig mágnesként vonzzák az ilyen hátrahagyott jelek.

A játék mechanikájában ez úgy jelenik meg, hogy egy mezőn három elem lehet: fekete, nem terhelő információ, vörös színű bizonyíték és piszkos pénz. A mezőre érkező nyomozó találomra választ, ha vöröset vagy pénzt talál, akkor lebukunk. Öt lebukás után pedig vége a játéknak, megsemmisült emberként távozunk a politika vagy az üzlet színpadáról.

false

A fentiekből, gondolom, már világos, hogy a Kleptocrat nem tökéletes Lőrinc-szimulátor: túl nehéz. A gyanús pénzmozgások, érdemtelenül megnyert közbeszerzések, oroszlánvadász szafarira vagy drága autóra elvert pénzek nagyon gyorsan felkeltik a nyomozó figyelmét. Az ismerősi hálózat, az offshore számlák és liechtensteini haverok egy darabig tudnak segíteni, de őrülten nehéz elkerülni a lebukást. A nyomozót segíti az is, hogy lépéskényszerben vagyunk. Hiába rejtettük el minden pénzünket, ha ránk kerül a sor, valamit kell csinálni a táblán. Lépni pedig csak pénzzel lehet, amivel rögtön támadási felületet adunk. És mindezt csupán azért, hogy összegyűjtsünk öt piszkos pénzen vett tárgyat, megnyerjük a kört, és újabb jutalmakhoz – például megvehető jachthoz – férjünk hozzá.

Hogy mi a tanulság? Valószínűleg az, hogy elég gazdasági nyomozó, újságíró, kiszivárgott adatbázis és szerencsés véletlen a kleptokraták lebukásához vezet. A Kleptocrat oldala nem is titkolja, hogy a valósággal fennálló párhuzamok nem a véletlen művei. A játékosok figyelmét pénzmosásról, a Panama Papers botrányról és a diktátorok költési szokásairól szóló könyvekre irányítják rá.

Igazán ez teszi érdekessé a játékot. Egyszerre ingyenes app, amivel el lehet szórakozni a buszra várva (mert az ember csak ki akarja cselezni a nyomozót), és erős ismeretterjesztő eszköz. A Mintz Group korábban is adott ki a korrupciót megfoghatóvá tévő adatvizualizációt, de ezzel a játékkal valószínűleg nagyobbat dobtak.

Másvalaki problémája – kövesse a Magyar Narancs technológiai-társadalmi kérdésekkel foglalkozó blogját!

Másvalaki problémája – Magyar Narancs

Nem látod, pedig ott van, és téged is érint. A Magyar Narancs új, technológiai-társadalmi kérdésekkel foglalkozó blogja.

szerző
Szedlák Ádám
publikálva
2017. dec. 12., 18:03
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3
  rworse
  2017. december 13., szerda 11:59
  tiszapolgári
  "amik a Mintz és a BumbleBear Games szoftvereseinek akkor sem jutott volna eszükbe, ha száz évig élnek."

  Ó, már az elődeiknek is réges-régen eszükbe jutott - csak nem merik megcsinálni. Nem fantáziakérdés, hanem "bátorság". Orbán Viktor szoftver- és hardverfejlesztő hozott anyagból dolgozik, de keleti bátorsággal meg meri valósítani, amiről a Nyugat már legyávult néhány évszázada.
 2. 2
  tiszapolgári
  2017. december 13., szerda 09:26
  A mi fejlesztőink jóval előrébb tartanak, és a kimeríthetetlen fantáziájukat bizonyítja, hogy a magyar nyelvű változatban olyan opciók is szerepelnek – például a utánpótlás csapatoknak felajánlott tao-támogatások lenyúlása vagy az összes megyei napilap azonos tartalommal való megtöltése –, amik a Mintz és a BumbleBear Games szoftvereseinek akkor sem jutott volna eszükbe, ha száz évig élnek.
 3. 1
  harcolj
  2017. december 12., kedd 19:31
  Legyen Ön is galambocskáj! Lobotomia garanciával! 10% engedmény december 31-ig.

Komment írásához