Sokkal rosszabb a magyar egészségügy teljesítménye, mint amit az ország fejlettsége lehetővé tenne

szerző
Lénárd Rita
publikálva
2018. júl. 03., 11:07
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Jobbat érdemelnénk, többre vagyunk képesek: sokkal rosszabb a magyar egészségügy teljesítménye, mint amit az ország gazdasági, kulturális fejlettsége lehetővé tenne.

Semmelweis-napon szomorú hír, hogy az elkerülhető halálozás európai 33,1 százalékos mértékéhez képest Magyarországon ez az adat 41 százalék. Az európai országok sorában az utolsó harmadban kullogunk.

Íme a Eurostat friss statisztikája:


false

 

Fotó: Eurostat

Elkerülhető halálozáson azokat a haláleseteket értjük, melyek meghatározott életkorokban, időben történő, megfelelő orvosi/népegészségügyi beavatkozások alkalmazásával és igénybevételével alapvetően elkerülhetők.

Ez a mutató nemcsak az egészségügyi ellátás, hanem az adott ország egészségpolitikájának minőségét, teljesítményét is jelzi.

Tartalmazza tehát az egészségneveléstől az egészséges életmódon, megelőzésen át a szűrések, a diagnózis felállítása, a kezelés, a gondozás teljes spektrumát, elérhetőségét (térben, időben és lakossági költségvonzat szintjén is), minőségét, biztonságát, hatékonyságát, egyenletességét.

Az orvostudomány, az orvostechnológia ugrásszerű fejlődése, az új, drága diagnosztikus és terápiás eljárások lehetősége, a várható élettartam növekedése a világon mindenütt nagy kihívások elé állítja az egészségügyet, újratervezést igényel az egészségpolitikától. Fokozottan érvényes ez Magyarországra, ahol a rendszerváltás új, eddig ismeretlen helyzetet teremtett, ennek ellenére nem történt meg a tudatos, tervezett rendszerátalakítás.

Sajnos az egészségügy nem kapott prioritást a kormányzati célok között, így érdemi átalakítás helyett sodródást tapasztalunk.

Kapkodó, tűzoltás jellegű intézkedések, az uniós forrásokból jó, de rövid távú, félbehagyott vagy időben el sem kezdett, a források kimerülésével abbamaradó egészségügyi projektek sorát látjuk.

Erős centralizáció irányába terelték a rendszert, a független szakmai szervezetek eddigi sorsa elgondolkodtató: megszüntették azokat az önálló – a politikától és a helyi viszonyoktól független – szakhatóságokat, amelyek a közegészségügyi, járványügyi biztonságért feleltek és hatékony felügyeletet, ellenőrzést biztosítottak. Ezekkel az intézkedésekkel fokozatosan, lépésről lépésre szorították ki a szakmát az irányításból, ellenőrzésből. Beolvasztották a minisztériumba az önálló, hatósági jogkörökkel is rendelkező országos betegjogi szervezetet is.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) 2017. április 1-ével mint önálló egészségügyi szakhatóság megszűnt, szétszabdalták, feladatait szétosztották más hivataloknak. De ugyancsak megszűnt az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) és az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) is, ezek jogutódlással az Állami Egészségügyi Ellátó Központhoz (ÁEEK), az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) az Emmihez került. Felszámolták az önálló, hatósági jogkörökkel is rendelkező betegjogi szervezetet is, az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) 2017 óta az Emmi szervezeti egységeként, Integrált Jogvédelmi Szervezet (IJSZ) néven működik.

Kritikusan egyenetlen, kiszámíthatatlan, bizonytalan az országban az egészségügyi ellátás színvonala, hozzáférhetősége.

Gyakorló orvosként most a napi orvosi gyakorlatban jól látható legsúlyosabb, a biztonságos betegellátást veszélyeztető kritikus pontokat emelem ki. Ezek:

Az egész rendszerben hiányzik

 • a korrekt szakmai szabályozás,
 • a szakmai protokollok, minimumfeltételek aktualizálása, betartatása,
 • az egységes szakmai ellenőrzés,
 • a minőségi indikátorok követése, nyilvánosságra hozatala.
false

 

Fotó: MTI – Bruzák Noémi

 

Ezek azok az okok, amelyek miatt a magyarországi egészségügyi ellátás jelenlegi rendszere mind a betegek, mind az egészségügyi dolgozók számára kiszámíthatatlan, kaotikus, kiszolgáltatott helyzetet teremt.

Új kormányzati szakasz indult, új vezetőkkel. Egyelőre nem sokat tudunk, de például nemzeti népegészségügyi programok indításáról már kaptunk hírt.

Igen, ezek valóban fontos feladatok – bár a kidolgozásukra kapott három hét kissé kevésnek tűnik... De itt sem látom az átfogó szemléletet, hiányzik a megtervezett prioritások rendszerbe illesztése.

Nem adnak okot az optimizmusra az előzmények sem, mert az elképzelés/terv nem új.

Nos, egyelőre Madách Imrére hagyatkozom:

„Mondottam, ember: küzdj és bízva bízzál!”

Kövesse a Magyar Narancs egészségügyi blogját! Materia Medica – minden héten a magyarnarancs.hu-n.

Materia Medica

A Magyar Narancs új, egészségügyi problémákkal foglalkozó blogja. Fogyasszák egészséggel!

 

 

szerző
Lénárd Rita
publikálva
2018. júl. 03., 11:07
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3
  vilsi
  2018. július 04., szerda 07:38
  - Az semmi, én akkora balek vagyok, hogy bementem vizsgálatra, mire felül bedugtak egy Bergmann-csövet, alul kihúzták és azt mondták, rendben, milyen urnát választok?
  - Az semmi, én akkora balek vagyok, hogy bementem műtétre, mire az aortám bekötötték a végbelembe, a végbelemet pedig a fülembe és kitoltak a hullaházba, mert elfelejtettem a borítékot.
  -Az semmi, én akkora balek vagyok, hogy összecseréltek a műtőben, mert veszekedtek a sebészek,
  de mázlim volt, mert a boncnokok is veszekedtek a hullaházban és visszacseréltek az eredetire.
  - Az semmi, én akkora balek vagyok, hogy mikor beálltam rendőrnek, megbírságoltam egy pacákot 300 pénzre, de bevittek műtétre, hát nem fölismert a sebész!
  - Az semmi, én akkora balek vagyok, hogy műtét előtt megkérdezték, miért zöld a köpenyük?
  Hogy nyugtasson, mondtam, de kijavítottak, hogy mert jól fest rajta a piros vér, vazze.
  -Maga ki van száradva! Meg kell innia napi 2 liter folyadékot!
  -Vöröset vagy fehéret?
  - Az semmi, én akkora balek vagyok, hogy rám jött a hőhullám, erre elmentem a patikába és
  kértem vény és ész nélkül kiadható vietnámi mindenrejót tíz ezer forintér, de aztán kiderült, valaki bekapcsolta a fűtést.
  - Az semmi, én akkora balek vagyok, hogy hívtam egy betegszállítót, leperkáltam 3,3 pénzt, de kiderült, átfestett zöldséges autó volt, piros kereszttel.
  -Az semmi, én akkora balek vagyok, hogy leküldtek tejért, mire én hoztam 100 liter tejszerű folyadékot,
  de jól jött, mert éppen meszeltünk.
  - Az semmi, én akkora balek vagyok, hogy vettem egy marhahús leveskockát, amin az állt, hogy csak 0,2% marha és a többi marha én vagyok.
  - Az semmi, én akkora balek vagyok, hogy a piacon számlát akartam kérni a marhahúsról, de a hentes azt mondta, kérjek számlát a marhától.
  - Az semmi, én akkora balek vagyok, hogy leküldtek teáért, de iszonyú íze volt, vissza vittem, hogy milyen teát adtak, de azt mondták, rá van írva: Szar a Lé (Sara Lee).
  - Az semmi, én akkora balek vagyok, hogy a feleségem azt mondta, kész vagy már a fürdéssel, mire én, már régen, mire ő,
  ez neked fürdés? (ökobetyár)
 2. 2
  rworse
  2018. július 03., kedd 22:29
  Egyszer úgyis meg kell halni. Oszt jónapot.
 3. 1
  yoyo
  2018. július 03., kedd 18:06
  "Sokkal rosszabb a magyar egészségügy teljesítménye, mint amit az ország fejlettsége lehetővé tenne"

  Jaj....  Ebben az országban két fideszes ciklusban sokszázmilliárdot faszomfocira elköltöttek.

  A. ebben az országban a valóságot minimálisan érzékelni képes emberek élnek, és akkor ilyen címet 2018-ban nem kéne adni.

  B. ebben az országban agyhalott emberek élnek, és akkor ilyen címet 2018-ban nem érdemes adni.

  C. változat nincs.

Komment írásához