A hét legjobb híre: egy kattintással ingyen nézhető egy csomó zseniális magyar film

szerző
- palosm -
publikálva
2017. dec. 22., 17:20
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Meg vagyunk mentve.

Jó, nem tudom, melyik a hét legjobb híre, de nekem tényleg ez tetszik a legjobban: a legmegnyugtatóbb kandallóközvetítéseket az ünnepek alatt jó magyar filmekkel a legjobb megszakítani.

Arról van szó, hogy a Filmarchívum január 12-ig elérhetővé tett a Vimeo-oldalán mintegy hatvan magyar filmklasszikust, köztük olyan remekműveket, mint a Valahol Európában, a Hannibál tanár úr, a Körhinta, a Sodrásban, a Húsz óra, a Fényes szelek, a Bizalom, a Megáll az idő… nem is soroljuk tovább. A listán némileg meglepő módon ott van Szemző Tibor 2005-ös hipnotikus „legendáriuma“ is Kőrösi Csoma Sándorról, Az élet vendége. (Mesélő: Törőcsik Mari!)

Rövidfilmek is vannak a listán, például a Lumière testvérek által Budapesten készített ősfilmek is azonnal nézhetők.

A képminőség változó, de általában jó, esetenként kiváló, ugyanis több film digitális rekonstrukciójával mostanában végeztek a januárban a Filmalap fennhatósága alá került Filmarchívumban.

szerző
- palosm -
publikálva
2017. dec. 22., 17:20
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
filmművészet
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 6
  reuters
  2017. december 23., szombat 22:56
  tiszapolgári

  meg tudható minden más is (mobil telefon, bankkártya, internet...)

  egyébként én is szeretem birtokolni a jó filmeket, de pl. az Utószezont sehol nem értem el (ill. pár éve a youtube-on volt egy rövid ideig, nem túl jó minőségben)
 2. 5
  tiszapolgári
  2017. december 23., szombat 10:55
  Az a gondom az online filmnézésekkel, hogy pontosan tudható, hogy ki, milyen számítógéppel, milyen internetcímről megy fel az oldalakra, ott miket néz, hol állítja meg, hol tekeri előre vagy vissza, megpróbálja-e letölteni vagy másolatot készíteni róla stb.
  Ahogyan a tévénézői szokások is szemmel tarthatóak és elemezhetőek.

  De van egy még nagyobb gondom, az, hogy szeretem birtokolni a filmeket. Nagyjából mindegy, hogy DVD-n vagy letöltve, de bármikor elővehető és újranézhető legyen, ne csak szűkmarkú, egy-két hétig élvezhető karácsonyi ajándékként.
  A Nemzeti Filmarchívum a saját meghatározása szerint „azon fáradozik, hogy a nemzeti filmkincset megőrizze és hozzáférhetővé tegye” – akkor tessenek folyamatosan elérhetővé tenni a klasszikusokat.

 3. 4
  reuters
  2017. december 23., szombat 10:13
  rworse

  Jó kis lista!
  Még néhány...Jób lázadása, Árvácska, Veri az ördög a feleségét, Szamárköhögés, Megáll az idő, Hoppá, Felhő a Gangesz felett...
 4. 3
  rworse
  2017. december 23., szombat 01:47
  Az Utószezon annyira de annyira jó film, hogy ott van az öt-tíz legjobb magyar film között. Szindbád, Álombrigád, Amerikai anzix, Utószezon, Szegénylegények, Szerelem, Tízezer nap, Szürkület, Ház a sziklák alatt..., ilyesmi.
 5. 2
  tiszapolgári
  2017. december 22., péntek 19:58
  A híradórészleteket meg fogom nézni.
 6. 1
  reuters
  2017. december 22., péntek 18:04
  Ez tényleg jó hír! Ott van pl. a filmek közt Fábri Zoltán "Utószezon" c. filmje is. Régóta vadászok rá.

Komment írásához