A könyvégetés szégyenletes dolog, a Fahrenheit 451 viszont egy nagyon rossz film

szerző
Gera Márton
publikálva
2018. máj. 23., 19:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Ismét filmet forgattak Ray Bradbury klasszikusából. Nem kellett volna, mert a remake semmit nem tud hozzátenni a regényhez, vagy Truffaut 1966-os mozijához.

1966 már régen volt, tehát elvben nem ördögtől való, hogy valaki remake-et készítsen François Truffaut akkor bemutatott filmjéből, a 451 Fahrenheitból. Ráadásul a cselekmény alapjául szolgáló regényt – amely 50 éve jelent meg – nem biztos, hogy mindenki ismeri, Ray Bradburyt sokan inkább sci-fi-szerzőként, mint a disztópia írójaként tartják számon. Bár az eddig inkább kis költségvetésű filmeken dolgozó, kevésbé ismert rendező állt a kamera mögé, azt aligha gondolta bárki is, hogy a Fahrenheit 451 új változata ennyire semmitmondó lesz, és hogy legfőbb erénye az egészen pofás főcím.

Michael Shannon mint Beatty kapitán

Michael Shannon mint Beatty kapitány

 

A főcím valóban tökéletes: írók és történelmi személyiségek képei peregnek a szemünk előtt, közben ég a tűz, és nagyjából mindenki sejti, hogy mire megy majd ki az egész. A probléma részben ezzel van: a Fahrenheit 451 ismét felmondja a Fahreinheit 451 történetét, csak sokkal erőtlenebbül, zavarosabban, mint hajdan Truffaut. Nem mintha az 1966-os film mai szemmel olyan pergőnek számítana, ám Truffaut tudta, hogyan érdemes a témához nyúlni, és hogyan kell például olyan erős jeleneteket a vászonra vinnie, mint mondjuk a könyveitől mozdulni nem akaró nőről szóló. Most is vannak látványos pillanatok, megint megkapjuk a könyveihez ragaszkodó nőt, és újfent égetik a betűt, mint ahogy azt a legszégyenletesebb időkben tették. Persze látni, hogy egy tévéfilmről van szó, a CGI sem valami csúcs, és meglepően sok a kisebb helyszíneken játszódó jelenet, de alapvetően nem a látvány miatt kell bírálni Ramin Bahrani filmjét, hanem mert szimplán elfelejt világot és karaktereket építeni.

Fahrenheit 451 (2018) Official Trailer ft. Michael B. Jordan & Michael Shannon | HBO

We are not born equal. We must be made equal by the fire...and then we can be happy. Fahrenheit 451, starring Michael B. Jordan and Michael Shannon. #Fahrenheit451 #HBOFilms Subscribe to the HBO YouTube Channel: https://goo.gl/JQUfqt Don't have HBO?

Megint csak Truffaut-ra lehet hivatkozni: bár a francia rendező filmjében elég idiótán néztek ki a sisakba öltöztetett tűzőrök, még ma is emlékezni rájuk. Ebben a filmben viszont hiába szaladgálnak modern öltözékben, trendi nadrágban és cipőben, holnapra el is felejtjük őket. Bahrani nem képes hátteret adni az eseményeknek, alig-alig derül ki, hogy mi miért történik, így semmilyen kapcsolatot nem tudunk teremteni ezzel a világgal azon túl, hogy hát igen, könyvégetéseket nézni valóban szörnyű. Persze, részben hatásos, ahogy a gyerekek éljeneznek ilyenkor, vagy a tűzőrök énekelve vonulnak munkába, ám ezeken túl nem sok emlékezetes pillanat van a filmben. Látszik azonban, hogy mit szeretett volna a rendező: készíteni egy modernizált feldolgozást, amely szépen megmutatja, hogy a könyvégetés mellett a mesterséges intelligencia és a felénk folyamatosan ömlő audiovizuális tartalom is milyen veszélyes tud lenni. Csakhogy ez már elméletben is kissé együgyű gondolat, gyakorlatban meg pláne. Mert az a gondolat valahogy nem tudja elvinni a hátán a filmet, miszerint hiába a Sirihez és Alexához hasonló beszélő kütyük, attól még éppen olyan magányosak leszünk, mint Montag, akinek a mostani adaptációban még felesége sincs. Ha ennyit tudott mondani és egy vizuális giccsel teli világot volt képes mutatni a rendező, akkor talán jobb lett volna még érlelni az ideát.

Annál is inkább, mert bár a szereplők névsora ígéretes, az igazán értelmes dialógusok és a karakterépítés híján jelenlétük szinte fel sem tűnik. Példának okáért hiába van itt főszereplőként a Creedből és a Fekete Párducból is ismerős Michael B. Jordan, ha elsősorban az a feladata, hogy furcsán nézzen, amikor meglátja a könyveket és betűket. De hasonlóan érdektelen figurává sikerült redukálni Beatty kapitányt, akit a szinte mindig remek Michael Shannon most meglepő enerváltsággal alakít. Valószínűleg a színészek is jobban jártak volna, ha egyszerűen újranézik Truffaut filmjét.

A Fahrenheit 451 megtekinthető az HBO GO-n, május 27-én pedig az HBO is levetíti a tévéfilmet.

Kövesse a Magyar Narancs filmes blogját, a Mikrofilmet, amely rendszeresen új tartalommal jelentkezik. Ajánlók, előzetesek, toplisták, és még sok minden más a Mikrofilmen!

 


szerző
Gera Márton
publikálva
2018. máj. 23., 19:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 8
  csulla
  2018. május 24., csütörtök 14:33
  A lényegét éppen,most vesézik a fideSSes "nagy-urak"!
 2. 7
  rworse
  2018. május 24., csütörtök 08:57
  Ólmot a nyomdának! Golyót a tollnak! Tüzelésre kész, tűz!
 3. 6
  tiszapolgári
  2018. május 24., csütörtök 08:51
  Paszullyal.
 4. 5
  rworse
  2018. május 24., csütörtök 08:46
  Rímírást is, ujjal.
 5. 4
  tiszapolgári
  2018. május 24., csütörtök 06:30
  rworse, 6 órája (kb. 0:30-kor)

  Nemcsak remake-írást vállal,
  Hanem rímírást is, éjjel.
 6. 3
  rworse
  2018. május 24., csütörtök 00:15
  Akar rossz kínrímeket?
  Olvasson tiszapolgárimeket!
 7. 2
  tiszapolgári
  2018. május 23., szerda 21:53
  Akar egy rossz filmremeket?
  Nézze meg a film remake-et!
 8. 1
  rworse
  2018. május 23., szerda 20:32
  Jó pénzért megírom a könyv remake-jét.
  Homéroszt, Vergiliust árengedménnyel vállalok.
  Félemelet, balra.

Komment írásához