Francia filmek marha színes kavalkádja vár ránk a jövő hét közepétől

szerző
Gera Márton
publikálva
2018. febr. 25., 14:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Lesznek premier előtti vetítések, sztárok, bulika.

Szerdán indul a 8. Frankofón Filmnapok, ahol francia, belga, kanadai, marokkói, svájci és moldáv filmekkel várnak minket, ahogy azt már az elmúlt években megszokhattuk. A filmnapokat a Frankofón Fesztivál keretében rendezik meg, ez a rendezvény pedig már igazi veteránnak számít itthon: az idei a tizennyolcadik alkalom, hogy elindul.

8. Frankofón Filmnapok Spot

This is “8. Frankofón Filmnapok Spot” by Budapest Film Zrt. on Vimeo, the home for high quality videos and the people who love them.

Christian Clavier, Isabelle Huppert, Catherine Deneuve, Romain Duris, Louis Garrel, Catherine Frot, Vincent Cassel, Adèle Exarchopoulos – többek között ők és a francia film más sztárjai is megjelennek a filmnapokon bemutatott alkotásokban. Catherine Deneuve például a fesztivál két mozijában is szerepel: Thierry Klifa thrillerjében, a Külön világban egy tehetős asszonyt játszik, de ott lesz a retrospektív szekcióban vetített Szerelem nélkül soha című 2011-es romantikus drámában is. Vetítik a filmnapokon az itthon nemrég bemutatott Eszeveszett esküvő című, tényleg remek vígjátékot, amit a derék Köves Gábor ajánl a látogatók figyelmébe.

Válogathatunk mozik alapján is, hiszen idén négy helyszínen zajlanak majd a vetítések: a Corvin moziban, a Puskinban, a Toldiban és a Francia Intézetben lehet megnézni a francia nyelvterületről származó filmeket. Egy-egy filmre 1300 forintért válthatunk jegyet, de van ötalkalmas bérlet, amivel már egy pirinyó kedvezményhez is juthatunk, mivel ezt 6000 forintért vehetjük meg. A Francia Intézetben viszont ingyenes vetítéseket is tartanak.

A teljes programot itt lehet böngészni, mi pedig a filmnapok legizgalmasabb alkotásaiból ajánlunk most néhányat.

Egy fiatal nő (Jeune Femme), vetítik: február 28. (nyitófilm), március 1., március 3.

Harmincas éveiben járó nő keresi a helyét Párizsban. Néha kartondobozban cipeli a macskáját, máskor pedig meztelenül fekszik az ágyon, és konzervkaját eszeget a nagy magányában. Léonor Serraille komikus elemekkel jócskán telepakolt filmje látszólag egy szokásos történetet mesél el, de nehéz nem szeretni. Cannes-ban például kifejezetten szerették, tavaly ugyanis megkapta a „legjobb első filmnek” járó díjat a fesztiválon.

JEUNE FEMME Bande Annonce (2017) Comédie

Un chat sous le bras, des portes closes, rien dans les poches, voici Paula, de retour à Paris après une longue absence. Au fil des rencontres, la jeune femme est bien décidée à prendre un nouveau départ. Avec panache.

Tűzszünet (Cessez-le-feu), vetítik: március 1., március 5.

A Lakótársat keresünk…-trilógiából is ismerős Romain Duris játssza Emmanuel Courcol történelmi drámájában Georges Laffont-t, aki az első világháború után Afrikába menekül, ám a háborúban megsüketült és megnémult bátyja miatt mégis visszatér Franciaországba, ahol a jeltolmács Hélène (Céline Sallette) mellett lel valamiféle nyugalomra. A főszerepet játszó Romain Duris még 2014-ben adott interjút a magyarnarancs.hu-nak, a filmnapokon pedig a nézők találkozhatnak a Tűzszünet rendezőjével is, aki a március 1-jei vetítés után lesz a fesztivál vendége.

CESSEZ-LE-FEU (Romain Duris, 2017) – Bande Annonce

1923. Georges mène depuis quatre ans une vie nomade et aventureuse en Afrique lorsqu’il décide de rentrer en France ★ Les Meilleurs Films Français ICI ➜ https://goo.gl/pe6b1q ★ Abonne-toi à la chaine Youtube ➜ https://goo.gl/zqsTO4 1923. Georges, héros de 14 fuyant son passé, mène depuis quatre ans une vie nomade et aventureuse en Afrique lorsqu'il décide de rentrer en France.

Láthatás (Jusqu'à la Garde), vetítik: március 3., március 4.

Alighanem a tavalyi Velencei Filmfesztiválon a legjobb rendezésért járó díjat bezsebelő Láthatás feszegeti a legaktuálisabb kérdéseket a filmnapok alkotásai közül. A thrillerbe hajló drámában Miriam hiába kér kizárólagos gyerekfelügyeletet a 12 éves fiára a volt férje erőszakos természete miatt, a bírónő rendszeres láthatást ítél a férfinak. Így a fiatal Julien egyfajta túszként őrlődik a két szülője között, és próbálja elkerülni a legrosszabbat. A film mindkét vetítésén ott lesz a rendező, Xavier Legrand, és a főszerepet játszó Léa Drucker is.

JUSQU'À LA GARDE Bande Annonce ✩ Film Français (2017)

Le couple Besson divorce. Pour protéger son fils d'un père qu'elle accuse de violences, Miriam en demande la garde exclusive. La juge en charge du dossier accorde une garde partagée au père qu'elle considère bafoué. Pris en otage entre ses parents, Julien va tout faire pour empêcher que le pire n'arrive.

Mrs. Hyde (Madame Hyde), vetítik: március 6., március 7.

Lehet-e rossz egy film, amiben Isabelle Huppert (legutóbbi interjúnk a színésznővel itt olvasható) is szerepel? Nyilván nem, most épp Serge Bozon rendezése bizonyítja ezt, aki külvárosi fizikatanárnőt varázsolt a francia film sztárjából. Madame Hyde pedig egy villámcsapás hatására teljesen megváltozik, és hogy mit kezd az így megszerzett erővel az iskolában, nos, az ennek a fantasztikus elemeket sem nélkülöző filmnek az ügydöntő kérdése.

MADAME HYDE Bande Annonce (2018) Isabelle Huppert, Romain Duris, José Garcia

Une timide professeur de physique est méprisée par ses élèves et ses collègues dans un lycée professionnel de banlieue. Un jour, elle est foudroyée et sent en elle une énergie nouvelle, mystérieuse et dangereuse… MADAME HYDE Bande Annonce Date de sortie: 28 M%rs 2018 © 2018 - Haut et Court Comédie, action, films pour enfants et famille, cinéma d'animation, blockbusters américains, comiques, films français…

szerző
Gera Márton
publikálva
2018. febr. 25., 14:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához