Ilyen az, amikor a gyerekedet szeretnéd nevelni, de közben a heroinfüggő öcsédet is meg kell menteni

szerző
Gera Márton
publikálva
2018. ápr. 18., 12:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A 6 Balloons egy kaotikus, droggal átitatott éjszaka története. Egyszerű, rövid, de erős film.

Ha valaki elkezdi nézni a 6 Balloonst, valószínűleg másodpercek alatt leesik neki, hogy ennél függetlenebb filmet már nem is lehetne készíteni. Ezt most nem bírálatként kell érteni, hanem inkább úgy, hogy a Netflix legújabb filmjéről süt, hogy a rendezőt hagyták dolgozni, igaz, pénzzel se nagyon tömhették ki, de legalább nem mondták meg, milyen irányba vigye a cselekményt, kikkel forgasson, szóval úgy csinált mindent, ahogy ő akarta. Ez egyfelől egészen remek, másfelől viszont szomorú, mert a filmre ráfért volna némi csiszolás.

false

Marja-Lewis Ryan nyilván látta az összes Sean Baker-filmet, mert a 6 Balloons hangulatában meglepően sokszor hajaz az amerikai független film aktuális sztárjának rendezéseire. Itt is fiatalok mászkálnak egy amerikai város utcáin, csak most nem hollywoodi prostituáltak járják be a várost, hanem egy nő, akinek gyereket kellene nevelni, de közben meg is kell mentenie a testvérét, aki éppen két belövés között könyörög újabb kábítószerért, és az elvonón nem akarják fogadni, mert hát oda normális biztosítás is kellene. Minden elemében depresszív film ez, és itt nem a Trainspotting vihorászó függői jelennek meg, hanem a szenvedő, az anyagért és tűért könyörgő figura, akiről folyik a víz, aki dörzsöli a kezét, és néha még oda is hány a kocsi mellé.

6 Balloons | Official Trailer [HD] | Netflix

Over the course of one night, a woman drives across LA with her heroin addict brother in search of a detox center, with his two year old daughter in tow. Starring Abbi Jacobson, Dave Franco, Tim Matheson and Jane Kaczmarek. 6 Balloons premieres on Netflix on April 6, 2018.

Közben meg ott vagyunk Kaliforniában, a fiatal nő a gyerekével foglalkozna, cipeli az egyik karján a kicsit, a másikkal meg megveszi a tűt a testvérének, mert ha nem így tenne, a srác alighanem ott esne össze előtte. Abban kétségkívül remek a 6 Balloons, hogy képes autentikusan képernyőre vinni egy ilyen kaotikus éjszaka pillanatait, nem mintha tudnánk, milyen is lehet valójában az embernek egész éjjel a várost róni a gyerekkel és egy heroinfüggő testvérrel az oldalán. Az első filmes Marja-Lewis Ryan felerősíti az apró pillanatokat, vannak hosszú zihálások, még hosszabb nyögések és megmagyarázhatatlan tekintetek, helyenként kicsit sok is ebből a túlzott líraiságból, főleg annak fényében, hogy maga a film elég rövid, 70 perc az egész.

Pont a rövidsége miatt lehet azt érezni, hogy a 6 Balloons inkább csak kezdemény: mintha Marja-Lewis Ryan egy vizsgafilmet bővített volna ki. Persze, ettől függetlenül hamar átjön a szereplők drámája, hogy meg kellene oldani a problémákat, túl kellene élni, de közben élni is kellene, a gyerekre nézni, elmenni a születésnapi buliba, és hasonló dolgokat csinálni. Kár, hogy nem szólt valaki Marja-Lewis Ryannek, foglalkozzon még kicsit ezzel az anyaggal, mert attól biztosan jobb és komplexebb lesz.

A 6 Balloons megtekinthető a Netflixen.

Kövesse a Magyar Narancs filmes blogját, a Mikrofilmet, amely rendszeresen új tartalommal jelentkezik. Ajánlók, előzetesek, toplisták, és még sok minden más a Mikrofilmen!

 


szerző
Gera Márton
publikálva
2018. ápr. 18., 12:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához