Mostantól mindenki moziba fog járni Szaúd-Arábiában: 40 év után újra kinyitnak a filmszínházak az országban

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. márc. 02., 14:46
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Eddig szó sem lehetett semmiféle mozizásról.

Szaúd-Arábiában csaknem négy évtized után újra lesznek mozik. A kultusztárca ugyanis olyan rendeletet hozott, amely lehetővé teszi a működési engedélyek kiadását a filmszínházaknak – írja az SPA szaúdi hírügynökségre hivatkozva az MTI.

A tárca honlapján csütörtök este megjelent közlemény szerint véglegesítették azokat a feltételeket, amelyek teljesítése esetén újra megnyílhatnak a filmszínházak, és az engedélyek kiadása azonnal megkezdődik. Az ultrakonzervatív iszlám monarchiában a nyolcvanas évek elején zárták be a filmszínházakat, és a szaúdiak – akik megtehették – a szomszédos Bahreinbe jártak mozizni.

Avad al-Avad kultuszminiszter szerint a filmszínházak újbóli megnyitása serkenteni fogja a gazdasági növekedést, munkahelyeket teremt, és bővíteni fogja a szórakozás lehetőségét a térség legnagyobb piacával rendelkező országban.

History of Cinema in Saudi Arabia: rise, fall and rebirth

Cinemas existed in Saudi Arabia's major cities about half-a-century ago. Westerners working for the California State Oil Company (later Aramco) were the first to introduce cinemas to Saudis. (AN Video)

A tárca tervei szerint 2030-ra szerte az országban több mint 350 filmszínház kezdi meg működését, több mint 2500 teremben vetítenek majd filmeket. Avad azt reméli, hogy a háztartások szórakozási és üdülési célú kiadásai 2,9-ről hat százalékra nőnek majd.

Az iszlám szunnita ágának fundamentalista, vahabita irányzatát követő muszlim királyságban tavaly óta elmozdulás tapasztalható a modernizáció irányába, amit megfigyelők Mohamed bin Szalmán trónörökös befolyásának növekedésével hoznak összefüggésbe. A változások a nők jogainak kiterjesztésében tapinthatók leginkább. Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király tavaly szeptemberben rendeletet írt alá arról, hogy engedélyezik a nőknek az autóvezetést, illetve sporteseményeket is látogathatnak. A változás szele a divatot is megérintette, a szaúdi nők elkezdtek színesebb ruhákat, úgynevezett abajákat viselni, a hagyományos feketék mellett megjelentek a világoskékek és rózsaszínűek is.

Kövesse a Magyar Narancs filmes blogját, a Mikrofilmet, amely rendszeresen új tartalommal jelentkezik. Ajánlók, előzetesek, toplisták, és még sok minden más a Mikrofilmen!

 


szerző
narancs.hu
publikálva
2018. márc. 02., 14:46
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    tiszapolgári
    2018. március 02., péntek 19:32
    Nézzék meg az Arábiai Lawrence-t.

Komment írásához