Német rendezők jobbnál jobb filmjeit lehet megnézni a jövő héten

szerző
Gera Márton
publikálva
2018. máj. 25., 16:15
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Fukushimai gésa, a bolgár falu meg az építőipari munkások a német filmnapokon.

Mi sül ki abból, ha német építőipari munkásoknak rá kell hangolódni egy bolgár falu lakóira? Hogyan érzi magát három Stuttgartban felnőtt testvér, amikor visszatérnek anyjuk szülőfalujába, Irak kurd részébe? Hogyan közeledik egy fiatal német nő, Marie az öreg, csökönyös Satomihoz, az utolsó fukushimai gésához, aki vissza akar költözni a sugárzónában lévő elpusztult házába? És hogyan fejezik ki a gyászukat és az örömüket, milyen vágyai és reményei vannak az embereknek Katarban, Portugáliában, Mexikóban, Japánban?

Valószínűleg ezekre a kérdésekre is választ kap, aki a jövő hét közepén ellátogat a Goethe Intézet által szervezett német filmnapokra, ahol négy német rendező filmjét vetítik le. A cél, hogy német rendezők szemével mutassanak szubjektív látleletet a mai világról. A filmeket jövő szerdán és csütörtökön este vetítik a Premier Kultcaféban, a belépés ingyenes, csak arra figyeljünk, hogy korán érkezzünk, nehogy elfogyjanak a helyek. A teljes programot itt lehet böngészni, mi pedig a négy alkotásból most kettőt ajánlunk az olvasó figyelmébe.

Western (május 30., 20:00)

Valeska Grisebach harmadik filmje a hivatalos megnevezés szerint western ugyan, de nem a klasszikus fajtából: nincsenek benne kalapos igazságosztók, fegyveres banditák, és meleg is csak éppen annyira van, amennyire meleg lehet a bolgár–görög határhoz közel. A konfliktus sem a terület megszerzése vagy a vasútépítés, hanem inkább a német–bolgár ellentétek miatt alakul ki, amikor a határhoz közeli faluba érkezik egy német építőipari munkásokból álló csoport. Grisebach helyenként dokumentarista stílusú filmjében összecsapnak a nézőpontok, és látszólag semmi esély rá, hogy a bolgár faluban egymásba gabalyodó két világ közelebb kerüljön egymáshoz.

WESTERN (Offizieller Trailer)

Der neue Film von Valeska Grisebach (Sehnsucht) - im Kino! http://western-der-film.de/ www.facebook.com/WesternDerFilm/ Eine Gruppe deutscher Bauarbeiter macht sich auf den Weg auf eine Auslandsbaustelle in der bulgarischen Provinz. Das fremde Land und die raue, wenig erschlossene Landschaft wecken die Abenteuerlust bei den Männern. Gleichzeitig sind sie mit ihren eigenen Vorurteilen und ihrem Misstrauen konfrontiert.

Üdvözlet Fukushimából (május 31., 18:00)

Fekete-fehér filmet készített a gyakorlott rendezőnek számító Doris Dörrie, méghozzá olyat, amelyben Marie keresi önmagát Kelet-Ázsiában. Ez így elsőre teljesen érdektelennek tűnik, de Marie Fukushimába utazik, az atomerőmű-baleset helyszínére, ahol az áldozatoknak segít. Ez már sokkal izgalmasabb, és a történet még csak innen indul, mert hogy a nő megismerkedik egy gésával, aki mindenáron vissza akar költözni a sugárfertőzött övezetben lévő házába. Az Üdvözlet Fukushimábólt a 2016-os Berlinalén mutatták be.

GRÜSSE AUS FUKUSHIMA - Kinotrailer

GRÜSSE AUS FUKUSHIMA - Ab 10. März 2016 im Kino! Rosalie Thomass (EINE GANZ HEISSE NUMMER) und Kaori Momoi (DIE GEISHA) im neuen Film von Doris Dörrie (KIRSCHBLÜTEN-HANAMI). http://www.facebook.de/gruesseausfukushima http://www.gruesseausfukushima.de ÜBER DEN FILM: Die junge Deutsche Marie (Rosalie Thomass) ist eine, die auszieht, das Fürchten zu lernen.

Kövesse a Magyar Narancs filmes blogját, a Mikrofilmet, amely rendszeresen új tartalommal jelentkezik. Ajánlók, előzetesek, toplisták, és még sok minden más a Mikrofilmen!

szerző
Gera Márton
publikálva
2018. máj. 25., 16:15
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    rworse
    2018. május 25., péntek 19:55
    Hajrá.

Komment írásához