A népszerűségi szavazatoknak köszönhetően a 21 éves Feri minden idők legfiatalabb cseh képviselője

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. okt. 22., 08:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Ráadásul színes bőrű is…

Ami azt illeti, ifjabb Václav Klaus is nagyot ment, amiből az is tisztán látszik, hogy a pénteken és szombaton lebonyolított alsóházi választások ugyancsak érdekesek, egyszersmind szerfelett tanulságosak voltak.

Ami nyilván a legszembeötlőbb, hogy nyert egy gátlástalanul populista szerencselovag, akitől sok jó ugyan nem várható, de ne siessük el a kárörömöt: a szomszéd kutyája ettől még nem döglött meg. Hogy mást ne mondjunk, a győzelem utáni örömittas sajtótájékoztatóján Andrej Babiš leszögezte:

 

az ANO Európa-párti mozgalom, és nem jelent veszélyt a demokráciára.

 

Magyarországon elmondhatjuk ezt a kormánypártról? Persze ettől még hazudhatott is akár Csehország immár minden tekintetben első számú oligarchája, hiszen elemi érdeke, hogy megnyugtassa a nemzetközi közvéleményt. S nem is csak azt, mert ugyan a 29,64 százalékkal szerzett győzelme tekintélyt parancsoló, hiszen a második helyezett csak 11,32 százalékot ért el (a rendszerváltó Polgári Demokrata Párt, az ODS). Csakhogy Prágában például szó sincs ekkora fölényről,

 

a fővárosban

 

a maguk 20,35 százalékával, pusztán 1 mandátummal szereztek többet, mint a második helyen végző – és most tessék jól megkapaszkodni! – Kalózpárt (Pirati; 17,59 százalék). S bár a kalózok országosan is elég jól szerepeltek (a maguk 10,72 percentjével elhozták a szélsőjobber SPD elől a bronzérmet), de a kiugró fővárosi teljesítmény egyszerre két dolgot is bizonyít.

Az első az, hogy Prága piszkosul nem egyenlő Csehországgal, másik pedig az, hogy a tisztelt cseh polgárok egy igen markáns hányadának tele van a hócipője a rendszerváltás után kialakult politikai praxissal. Lehetne már más a politika, vallották meg voksaikkal. Milyen kár, hogy nekünk ez sem jött be az elmúlt nyolc év alatt… S ne hagyjuk szó nélkül ezt a főváros-vidék dolgot sem: ahogy nő ugyanis információmennyiség, úgy csökken a populizmus hatékonysága is.

Andrej Babiš számos médiafelület tulajdonosa, ha nem is egészen annyié, mint „Andy Vajna” és „Mészáros Lőrinc”, de Prágában ezzel nem lehetett világot váltani, csak a szűk győzelemhez volt elég, vidéken viszont lehetett vele aratni.

 

Sok jót ígér nekünk ez a recept?

 

Aligha.

Csehország nem néz könnyű időszak elé, Andrej Babišnak már a kormányalakítás sem lesz fáklyásmenet, hiszen minden parlamentbe jutott párt (összesen 9 párt jutott be) vezetője kijelentette, hogy vele ugyan koalícióra nem lép… persze, várjuk ki a végét.

 

Más ugyanis nem tud kormányt alakítani, ha megfeszül sem.

 

Nyert tehát a cseh Trump (még inkább cseh Berlusconi, de bármennyire is szeretnék sokan, nem a cseh Orbán), történelmi sikert arattak a kalózok, egy japán csávó vezetésével belehúzott megint a sötét szélsőjobb – ők örülnek. Történelmi vereséget szenvedtek a szocdemek, és az européer TOP9, a kishalak meg elvannak valahogy. Már csak egy kérdés maradt tisztázatlan.

 

De ki az a Feri?

 

Dominik Feri a békanyálon (értsd: alighogy) parlamentbe kerül TOP9 listájának 36. helyén tanyázó 21 éves színes bőrű tanuló, aki hallatlan népszerűségének köszönhetően a párt 7 (azaz hét) képviselőjének egyike lehet. Csehországban ugyanis tisztán listás szavazás van, preferencia szavazatokkal, a pártok listát állítanak, a szavazó meg bekarikázza a kedvenceit azon a listán, amelyikre a szavazatát adja. Dominik Ferit pedig szénné karikázták. S ez elég szép dolog.

Apropó szénné karikázni valakit! Az újból felfelé kapaszkodó polgári demokraták új és fénylő csillagát hogy hívják? Igen, eltalálták, ifjabb Václav Klausnak… Ő annyi karikát kapott, hogy immár bizonyítottan Csehország második legnépszerűbb politikusa, rögtön Babiš barátocskánk után.

Ahogy mondani szokták, a java csak most jön!

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. okt. 22., 08:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 9
  bétom
  2017. október 22., 11:32
  Szeretném megérni, hogy akár színes bőrű, akár roma politikusnak legyen esélye legnépszerűbbnek lenni kis hazánkban!
 2. 8
  galambocskám
  2017. október 22., 11:32
  Akérmilyen rworse, ne tegyél úgy mintha a Narancstól és egy hozzászólótól elvárható tájékoztatás azonos lenne.

  Emlékeztetnék rá hogy a Bogányi féle zengerentyűről megtudtuk hogy nagy, hogy drága, hogy kormánypárti de nem tudtuk meg hogyan szól.
 3. 7
  tiszapolgári
  2017. október 22., 11:26
  – Melyik Dominik?
  – A Feri.
 4. 6
  tiszapolgári
  2017. október 22., 11:25
  4

  Igen, de ez korábban nem okozott számára problémát, lelkesen (bár egyoldalúan) szemlézte a külföldi lapokat.
 5. 5
  rworse
  2017. október 22., 11:22
  grrreselyű: - Melyik Feri?
  rworse: - A Simon.
 6. 4
  rworse
  2017. október 22., 11:20
  2

  A grrreselyű csehül áll az idegen nyelvekkel.
 7. 3
  rworse
  2017. október 22., 11:18
  bohémia
 8. 2
  tiszapolgári
  2017. október 22., 11:02
  1

  Amikor ilyen probléma adódik, akkor az ember felkel az ágyból, odaül a számítógép elé, és beírja a Google-ba, hogy Dominik Feri. A többi már megy magától.
  Mondjuk érdekes, hogy ezt olyan valakinek mondom, aki egymás után lökte ide a migránshír-linkeket.
 9. 1
  galambocskám
  2017. október 22., 09:36
  A Narancs a lényegét tagadta volna meg ha arról is bírt volna mondani valamit hogy a Feri, a színesbőrű egyetemi hallgató mitől olyan népszerű amilyen népszerű és megérdemelten az vagy nem.

  Őszintén remélem hogy a tisztelt Narancs is osztja azt a nézetet, hogy nem elég ha egy politikus színesbőrű, tehetségesnek is kell lennie.

Komment írásához