Nagy a muri az LMP-ben: Sallai, a költői lelkületű népfi elmentében még rúg egy jó nagyot Szél Bernadettbe

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. ápr. 15., 15:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Mintha csak maguk között lennének, per széldetti.

Sallai Róbert Benedek nagy hétvégéje tollal és tettlegesen. A fővárosban dolgát bevégezvén fatornyos pátriájába megtérő nagy természetű LMP-s politikus elmúlt napokban lefutott ámokmaratonja napnál is világosabban mutatja meg a Lehet Más a Politika legfőbb baját, az abban rejlő csapdát, hogy a politizáláshoz – parlamenten kívül és belül – mégis több kéne, mint egy jól eltalált szlogen. Már az is szép, hogy nyolc évig el lehetett húzni vele. Bocs, tizenkettőig, mert ne legyenek senkinek kétségei afelől, hogy az LMP versenyzőit ott üdvözölhetjük a parlament széksoraiban az eskütétel idején, s utána is vidáman: mint Orbán Viktor ellenzékének vezető erejét. Szél Bernadett így fogalmazott a Hír Tv-ben Kálmán Olgának:

„Végig szeretném csinálni a következő időszakot.”

Világos beszéd, s az indoklás nem kevésbé az: „Nem vagyok benne biztos, hogy a teljes bojkott azt eredményezi, amit elvárunk tőle. De azt elismerem, hogy ez egy legitim eszköz, amit ilyenkor meg kell fontolni.” Vagyis csinálhatjátok, amit akartok, de nélkülem, én megfontoltam, és biztosan beülök.

Hogy Szél Bernadettnek igaza van-e, vagy nincs, arról megvan a magunk igen határozott véleménye (nincsen), de ez a történet szempontjából teljesen mellékes, hiszen Sallainak, a füles baglyok szerelmesének távolról sem ez a baja Széllel, hanem az, hogy drágán szervezett a párt gyűléseket neki, illetve hát a fodrász se volt olcsó, százezrek, jaj, jaj. Csak a pontosság végett, idézet következik. „Dettin, akitől »lehet más a politika« elvén pár alkalommal számon kértem a közpénzből létrehozott ruhatárát, a százezres fodrászszámlákat, a 20 milliós őt ünneplő nagygyűlést – és sorolhatnám, most már profi politikusként reagál: él a lehetőséggel, hogy távozzak azonnal a közéletből, mert kezdtek kínosak lenni számára is a kérdések, amiket most véletlenül nem Hadházy kérdez, mert őt is megválogatja, hol lásson visszaéléseket.” A mondat nyelvi értelemben vett értelmét most ne is firtassuk, Sallai aligha alanyban és állítmányban gondolkozik, inkább túzokban és vércsében, de a szövegéből akkor is kiderül, hogy nem a lényegről beszél. Nem Szél politikájáról, inkább az a baja, hogy Szél nekiment, miután ő nekiment Hadházynak, aki persze ugyancsak jó firma: „A fegyelmi eljárása elől egy megjátszott színdarabba menekült, én meg ostoba módon segítettem neki.” (Tudniillik fellökte vagy mit csinált vele.) Hogy ezek után még Ungár Péterhez is van néhány jó szava, az már nem is lenne érdekes, mégis jellemző, hiszen Ungáron sem obskúrus politikai manővereit kéri számon, hanem a szexuális zaklatási ügyét, mely ugyancsak nagyobb, adott esetben akár hatósági figyelmet érdemelt volna, de itt, mint az egész megszólalás: csak mellébeszélés.

Pontosabban a mellébeszélés folytatása, hiszen az LMP gyakorlatilag mást sem csinált a választási kampány komolyra fordulata – cca Hódmezővásárhely – óta.

Összefogunk, ha összefog mindenki, és hasonlók. Lépjenek vissza először mások. S azt se felejtsük el, ha a Schiffer–Sallai-szárny teljes elzárkózást hirdető politikája érvényesül a kampányidőszakban, akkor is ugyanitt lennénk, ahol most, hisz végső soron ők győztek, az ő tervük szerint viselkedett és bukott az LMP, ha ezt most nem is ismerik be, leginkább kudarcos volta miatt.

Aztán persze Sallai Róbert Benedek e Facebook-bejegyzése végén csak elérünk a Lehet Más a Politika mai napság érvényes politikai és szellemi tartalmához, üzenetéhez. Eszerint „a túzokok nem hazudnak, a puszta nem képmutató, a rétek nem álszentek. A Berettyó lassú folyással folyik, a barna rétihéják lebegnek a mező felett, a réti fülesbaglyok lidércként imbolyognak, és innen, ahonnan most e sorokat írom, messze van Hadházy, Orbán, Gyurcsány, a főváros, és csak a remény van, négy gyermek apjaként: hogy lehet más a politika.”

Azt ugyan kifelejtette gazduram, hogy a dágványt be kéne lassan hordani vagy hordanyi, és különben is kiszera méra bávatag. Pesten meg ellik a sárkány.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. ápr. 15., 15:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 6
  jhamori
  2018. április 16., hétfő 17:16
  Be fognak ülni a parlamentbe, esküt tesznek mad az alaptörvényre, felveszik a fizetésüket és végső soron senkit sem tudnak képviselni, még ha akarnák, akkor sem.

  Röviden: hazaárulók.
 2. 5
  Világos
  2018. április 16., hétfő 11:57
  A hazafi Sallai több mint egymilliárt Ft-hoz Nimfa alapitmánya. Lehet más a politika.
  Lehet ám . Nimfa 3 főt foglalkoztat. Ez ám a más politika. Ezt is becumizták a választók.
  De a Alsószentmártoni falunap, hozta meg a közel 100 %-os résztvételt, jó volt a perkelt
  meg a Grofó.
 3. 4
  szegedi789
  2018. április 15., 23:22
  miután újra beülnek díszletnek a parlamentbe, az egész balos slepp, leszarom őket...

  elempének dühöngő őstermelője van, nem mindenkinek fussa ám leszerelt, médiavállakozóvá avanzsált belügyesre...
 4. 3
  rworse
  2018. április 15., 21:51
  Az LMP története kezdettől fogva szól arról, hogy két szárny harcol egymással. Az egyik csak a párt érdekét nézi, meggyőződvén, hogy mindenkitől egyenlő távolságot kell tartani, a másik szárny igyekezne az ország érdekét is nézni. Eddig az utóbbiak váltak ki, Schiffer lemondásával elkezdődhetett az előbbiek félrevonulása is. Most megint valami patthelyzet van, mivel a tagság-vezetőség nagy része a splendid isolation híve, de közben az ország érdeke folyamatosan az együttműködéseket kívánná.
 5. 2
  commandante
  2018. április 15., 18:31
  Egy törzsökös barom, semmi más.
 6. 1
  Cheyenne
  2018. április 15., 16:20
  És ezek voltak eddig, és lesznek ott négy évig ellenzékiként bazmeg.. Semmivel sem jobbak, mint a fidesznyikek. Szél Bernadettnek pedig tényleg a hajára kellene koncentrálnia, mert a frizura területen akár még sikereket is elérhet, ha nem sajnálja rá a pízt.

  Mert a politikában csak egy újabb nárcisztikus, megjátszós picsa..

Komment írásához