Meghalt Orbán hírhedt tanácsadója

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 19., 20:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Arthur J. Finkelstein 72 éves volt.

Az amerikai kampánytanácsadó már Richard Nixon ’72-es újraválasztásánál közreműködött, Ronald Reagannek és Netanjahunak is dolgozott, de a 2000-es évek közepétől a Fidesz kampányaiban is részt vett. Finkelstein működéséről 2013-ban közöltünk hosszú portrét.
Ebből idézünk:

Arthur J. Finkelstein New York-i zsidó család gyermekeként, közelebbről egy brooklyni taxisofőr fiaként látta meg a napvilágot, 1945-ben. A Columbia Egyetemen és a Queens College-on matematikát és statisztikát tanult. Tanulmányai befejezése óta – negyven éve – az amerikai politika élvonalában dolgozik, a legdörzsöltebb republikánus kampányguruk között tartják számon. Korábbi republikánus munkatársai és megbízói valóságos lángelmének tartják: a Republikánus Párt (Grand Old Party – GOP) berkeiben páratlan matematikai készségéről, egyedi meglátásairól és kiváló politikai ösztöneiről ismert.

false

 

Egykori kollégái közvetlen és inspiráló emberként beszélnek róla, de a Fidesz stratégáival folytatott kommunikációs egyeztetések menetét testközelből követő forrásunk is állítja: „Arthur kedélyes, jó humorú és megnyerő ember, aki nagy kedvvel anekdotázik világszerte összegyűjtött élményeiről magyar ügyfelei előtt is.” „Ő az a típus, aki inkább a színfalak mögött marad, és hagyja, hogy a politikusok szerepeljenek – szemben az új generációs elemzőkkel, akik szeretik a Fox Tv-ben fényezni magukat” – nyilatkozta róla Larry Weitzner New Jersey-i konzervatív tanácsadó, utalva arra, hogy legyen bármily barátságos figura is, Finkelstein szinte soha nem mutatkozik nyilvános politikai porondokon. Régi vágású háttérember: az elmúlt két évtizedben gyakorlatilag nem készült róla nyilvános fénykép, és interjút is csak ritkán ad. Demokrata körökben emiatt egyfajta „démonizált” kép alakult ki róla: Jonathan Karl, a CNN újságírója egy 1996-os tudósításában a Közönséges bűnözők című film karakteréhez, Kaiser Sozéhoz hasonlította, akit ugyancsak soha senki nem látott, ellenfelei épp ezért rettegtek tőle.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 19., 20:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 8
  harcolj
  2017. augusztus 21., hétfő 10:41
  Akár mit is adott tanácsot , azt nem tudom elhinni, hogy pl. a Mészáros-birodalom az ő ötlete lett volna. Bizonyos, hogy szükség van pénzre a politikához, de hogy ilyen módon pofátlanul turkálnak a zsebeinkben az mindenképp magyar "virtusra" utal. Ahogy ez sajnos nálunk magyaroknál lenni szokott, hiába nyitva a nagykapu, mi szépen kislisszolunk a kisajtón. Aztán ha mindkettőt zárva találjuk megy a sírás.
 2. 7
  Valakicske
  2017. augusztus 20., 18:45
  Konok Péter igen jót írt róla a Fészen ...(nem, nem azért jó, mert gyalázkodik benne, sőt!)
 3. 6
  commandante
  2017. augusztus 20., 14:33
  Finkelstein meghalt, de a szelleme, a gyűlölet, és a megosztás még sokáig kísérteni fog ebben az országban, hiszen van táptalaj, és vannak követői, akik folytatják a lelkek szisztematikus rohasztását. A 21. századi magyar történelem alakításában játszott abszolúte negatív szerepe miatt még holtában sem érdemel semmilyen tiszteletet.
 4. 5
  galambocskám
  2017. augusztus 20., 06:23
  Vajon milyen tanácsokat adhat egy ilyen kampánytanácsadó?

  Az egyik az lehet,hogy az ellenfelet el kell lehetetleníteni. Ezt alkalmazhatták Orbánék anno a Gyurcsánnyal szemben akit mindenért az égadta egy világon anyáztak és mindig mindenki jó volt nekik aki szemben állt vele. Pl. a Kossuth téri táborozók akik tüntetés címén táboroztak ott és rondították tele az egész területet.

  Emlékszem ám, hogy oda jártak szónokolni a fideszesek hős demokratáknak titulálva az ott táborozó csürhét. Ebből persze nem következik az hogy Gyurcsány egy hős volt, meg államférfi. Gyurcsány egy idióta volt és van. A kettőnek semmi köze sincs egymáshoz.

  Az Orbán felől induló Gyurcsányanyázásnak ugyanúgy semmi köze nem volt a valósághoz és a normális kormánykritikához mint ahogy a mostani ellenzék Orbánanyázásának sincs köze semmihez ami normállisnak mondható.

  Viszont Orbán józan volt és a manővereit nem kötötte össze az ország lakosságának örökös kioktatásával, rugdalásával, azzal az erkölcsi fennsőbbséggel amely mértéket és korlátot nem ismerően vált át a saját ország rudalásába és anyázásába.
 5. 4
  rworse
  2017. augusztus 19., szombat 22:46
  Ha halottról vagy jót vagy semmit, akkor én inkább semmit.

  Ha halottról vagy igazat vagy semmit, akkor tudnék mit írni - de most már minek.
 6. 3
  szegedi789
  2017. augusztus 19., szombat 21:40
  Megint megszakítják a Kacsameséket ?
 7. 2
  tiszapolgári
  2017. augusztus 19., szombat 21:08
  Csak a jók mennek el…
 8. 1
  sachs
  2017. augusztus 19., szombat 21:01
  Nagyon gyanús. Zsidó család gyermekeként született régi vágású háttérember. Úgy hangzik ez, mint a háttérhatalom ügynöke. És akiknek tanácsot adott, ők is a háttérhatalom ügynökei? Talán maga Bástya elvtárs is a háttérhatalom ügynöke? Bocs, fel kell vennem a telefont.

Komment írásához