A népiesség új hívószava: legyél menőbb, mint Esterházy

szerző
Haskó László
publikálva
2018. júl. 16., 16:56
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A csúcspopulista Orbán csak királysága kilencedik évében hajolt le a népiesség csodafegyveréért, hogy meghirdesse a nyílt kultúrkampfot.

„Európába, de mindahányan!” Az idézet az irodalmár Csengey Dénestől, a múlt század nyolcvanas–kilencvenes éveinek egyik emblematikus figurájától származik, és kifejezetten az akkor viruló Európa-párti úgynevezett urbánus oldal képen vágásaként fogalmazódott meg, valamikor, a rendszerváltás hajnalán.

Egy régi nóta remake-je volt.

A néhány évtizedig alámerülve lélegző „népiesség” feltámasztásához felharsanó tárogatószó.

Ez az úgynevezett népies oldal egykor „irodalmi köntösben” jelentkezett, igen tehetséges szerzők értékes alkotásai is jellemezték. De azt sem érdemes tagadni, hogy bizony egy sovinizmussal pecsétes politikai mozgalom is fejlődött az irodalom mellé. A politikai népiesség befogadásképtelen, intoleráns, kirekesztő mozgalommá vált. Oda csak beleszületni (vagy azt hazudni) lehetett.  Ellenfeleik, a modernista városiak (urbánusok) azt is mondták rájuk, hogy haladásellenesek. Ez nem volt teljesen korrekt, lehet így is, úgy is haladni, aztán vagy sikerül, vagy nem. Azonban a modernitáshoz való viszonyuk árulkodó: ezt a viszonyulást a magyar népiesek sértettségi és kisebbségi érzése határozta meg. Sajnos tudható (ha máshonnan nem, a hungarista-nyilas mozgalomból, vagy az iszlám fundamentalizmusból), hogy ez a két hamis tudatforma generációkon átívelően megváltoztathatatlan és csillapíthatatlan. Az örökösen égő revansvágy mozgató ereje. A népiesek és a szélsőségesek barátkozása tehát nem a véletlen műve.

A háború után, a létezett magyar szocializmus indulásakor a rezsim a népies kultúrát megkísérelte elválasztani bűnös múltjától, és egyfajta kulturális mellék-világítótoronynak állította be.

Nem sok sikerrel.  Az ’56-os forradalom után, a (kádári–aczéli) rendszerkiigazítás finomította a viszonyokat a kultúrában is. Aczél György – amikor éppen volt szava – ügyesen egyensúlyozott a népiesek és az urbánusok között. Mindkét oldal tehetségeseit támogatta, és mindkét oldal tehetségtelenjeit tűrte. (A harmadik T, a tiltás, ritkán és időlegesen került csak elő.) Az eredmény ismert: Révai idején alig, Aczél alatt nagy számban születtek remekművek, minden műfajban.

A rendszerváltás első pillanataiban (sőt már azelőtt, a lakiteleki Lezsák-sátorban) megindult a népies mozgalom rezuszcitációja (újjáélesztés szívmasszázzsal és mesterséges lélegeztetéssel). A hagyományosan soviniszta-nacionalista (antiszemita) magyar (szélső) jobboldal számára nincs jobb ideológiai fundamentum a „romlatlan egyszerű nép” becses kultúrájánál.

Meglepő, hogy a csúcspopulista Orbán csak királysága kilencedik évében hajolt le a csodás fegyverért, hogy meghirdesse a nyílt kultúrkampfot. Ugyanis ez történt a Petőfi Múzeumban az új népiesek összejövetelén; nyilván afféle gumicsontnak szánva, rágja csak az ellenzék, de keresni azért lehet ezen is. A verejtékillatú verseiről ismert volt államtitkár menten fel is szólította az övéit, hogy övék a pálya, írjanak remekműveket. Ahogy eddig, ezután sem fognak. A Terror Pláza kulturál-hőscincére még nagyobbat dobott: minden pénzt bele a jó népiesek zsebébe. Ez könnyebben fog menni, ehhez nem kell tehetség.

A szerző sebész


szerző
Haskó László
publikálva
2018. júl. 16., 16:56
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 5
  hóvarjú
  2018. július 17., kedd 13:09
  Népiesen amúgy: Eszterházi.
 2. 4
  szegedi789
  2018. július 17., kedd 12:42
  3 folyt.
  Persze, ezzel nem tudják Esterházy jelentőségét csökkenteni. Bár nem irodalmi módon, inkább negatív eszközökkel, de ők is pont elismerik ezzel, hogy valamilyen jelentős személy bokájába akarnak beleharapni, állandóan...
  Olvasni kéne, nem kutatásiigazgatóskodni...
 3. 3
  szegedi789
  2018. július 17., kedd 12:11
  Sőt, sőt, sőt,
  Esterházy már mikor megírta '90-es évek elején az Orbánvik-et, amiben pont ezt irányváltást és ahhoz tartozó züllött szöveget tette szóvá !
  (Akkoriban még kisgazdák és széljobbos emdéefesek reszortja volt esterházyzni. Pl. Így gondozd a magyarodat! c. hangjáték apropóján. Ezt majd 2000-es évek elejétől folytatta fidesz slepp, pl. hírtévé csinálta meg azt a "kultikussá" vált videóösszeállítást, ahol Esterházy, Spiró (na nézd csak, micsoda egyezések békésmártonúréval?!), Kertész (schmidtmari, hol voltál ?!) stb. műveinek részleteiből vágtak össze tendenciózusan/szemét , aljas módon egy csokornyit, és barát-ellenség jegyében hatalmas karriert futott be "magyargyülölő percek" a youtub-on és egyéb helyeken a törzsközönségnél.
  Tehát Esterházyt nemcsak azért veszik elő, mert művelt magyar ember magyar írók felsorolásánál val'szeg elég nagy gyakorisággal Esterházy nevét fogja mondani, hanem mert "balib.szupergonosz" szerepében léptetik fel. Mióta, te jó ég... !
 4. 2
  rworse
  2018. július 17., kedd 09:33
  Sőt, Orbán már a kilencvenes évek közepi Fidesz-irányváltatáskor meghirdette a népiesch kultúrkampfot - is.
 5. 1
  szegedi789
  2018. július 16., hétfő 20:23
  Nyílt kultúrharc már Kötcsén (2009) meg lett hirdetve!

Komment írásához