A választási matek veresége az emberiességi érvekkel szemben

szerző
Janisch Attila
publikálva
2018. jan. 12., 11:35
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Setét Jenő roma aktivista és Heller Ágnes között nagyon tanulságos vita zajlott Baló György szerdai műsorában.

A vita megtekintése mindazoknak ajánlott, akik számára valós dilemma a választási összefogás a Jobbikkal. Setét Jenő érvei világosak és egyértelműek, Heller Ágnesé indulatból fakadóak és nem kellőképpen megalapozottak, ezért el is bizonytalanodók és önellentmondásokkal teliek. (A vita előzménye a Heller Ággnessel és a Setét Jenővel készített Narancs-interjú – a szerk.)

És még nem is hangzott el minden logikus – taktikai, stratégiai, politika-technikai – ellenérv, amely a Jobbikkal való szövetséget képtelenséggé, vállalhatatlanná és minden szempontból veszélyessé is teszi. Például ilyenek: Milyen kormányzás lenne lehetséges a Jobbikkal szövetségben? Miként elképzelhető egy esetleges, de csekély fölényű győzelem esetén a kormányzás, ha a minimális előny nem biztosít jogi lehetőséget a NER azonnali lebontására? Miként lesznek ellenőrzés alatt tarthatók és szükség esetén megfékezhetők az elbukó Orbán védelmében szerveződő, szélsőséges indulatoktól fűtött és könnyen eszkalálódó tüntetések?

Nem sorolom tovább azokat a fontos és logikus kérdéseket, amelyeket Heller Ágnes egy korábbi interjújában – elfogadhatatlanul – azok közé sorolt, amelyek megválaszolása majd csak akkor válik szükségessé (szerinte), amikor a Jobbikkal is közösséget vállaló ellenzéki összefogás megnyeri a 2018-as választást.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Heller Ágnes a – legjobb esetben is egyfajta naivan kiszámolt és el is hitt – választási matek bűvkörében élve, és a Fidesz újabb túlnyerésétől való (egyébként jogosnak mondható) félelme okán minden korábbi racionális, humanista és liberális megfontolást feladni látszik, és magára kényszerített illuzórikus hittel inkább Vona szavaiban bízik. Inkább elfogadja azokat kételyek nélkül, és nem törődik azzal, hogy a Jobbik úgynevezett fordulata (középre húzása) valós politikai, szemléleti és ideológiai irányváltás-e vagy csak (Orbán köpönyegforgatásaihoz hasonlatos) ügyesen kitervelt és ügyes politikai rafinériával, tudatos verbális csúsztatásokkal, trükkökkel, hazugságokkal előadott és végrehajtott politikai szemfényvesztés.

Én magam határozottan az utóbbinak gondolom, és a vitában Setét Jenő tűpontosan megfogalmazta azokat az érvek, amelyeket én is leírhatnék itt.

Ám lehet, és nem is vitatható, hogy vannak (sokan), akik nem látják ilyen egyértelműen a kérdést. Vannak és lehetnek olyanok, akik Hellerhez hasonlóan (a Helleréhez hasonló szorongásuk okán) a Jobbikkal való szövetséget és a Vona Gáborral való összefogást látják a kisebbik rossznak, szemben Orbán további országromlást eredményező egyeduralmával.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Azonban ebben az országban, Orbán politikai hazugságai, gátlástalan arculatváltásai, valamint a szélsőjobb, a Jobbik és Vona korábbi romák elleni gyűlölethadjárata, illetve a romagyilkosságok után, ha csak egy szikrányi kétely is marad bárkiben Vona szavainak hitelességét, igazságtartalmát és a Jobbik fordulatának valóságosságát illetően, úgy teljesen egyértelműnek kell lennie a számukra is, hogy nem lehet a Jobbikkal semmiféle szövetségre lépni. Még választási szövetségre sem. És ennek mindaddig így is kell lennie, amíg a Jobbik és Vona nem vall színt a romákkal kapcsolatosan. Erről ugyanis hallgatnak, holott a Jobbik és Vona esetében ez az alapvető kérdés, mert részükről a romákkal szemben zsigeri a gyűlölet. Ezért és ennek tudatában a (sajnálatos módon könnyebben becsapható) baloldali és liberális demokrata többség nem szolgáltathatja ki a romákat egy Jobbik uralta hatalom beláthatatlan következményeinek.

Aki ezt nem érti, az sem nem humanista, sem nem liberális, sem nem demokrata.

A szélsőséges rasszisták fél fordulata nem fordulat, lassító sebességváltásuk nem megállás, csalfa negédességük nem fegyverletétel.

Bármit mond Vona, minden szava érvénytelen, amíg a háttérben határozottan látszik – mert egyértelműen jelen van – a változatlan tartalmú rasszista ideológia, amíg Vona simulékonysága mögött ott acsarkodnak a soha meg nem változó nácik, s amíg a párt alelnöke (a mindezeket képviselő és nyíltan hangoztató) Toroczkai László.

Ezt a kérdést, a Jobbikkal való választási (technikai és/vagy bármiféle) szövetséget ebben az összefüggésben kell és lehet csak végiggondolni, és eszerint dönteni.

Innen nézve tökéletesen érthetetlen Heller Jobbikot támogató érvelésének minden mondata. És a tévedéseire sem a politikai naivitás, sem pedig az előrelátás és az elemi óvatosság elvesztése vagy elbizonytalanodása nem lehet elegendő ok vagy magyarázat.

A vita felvétele megtekinthető az RTL honlapján.

Magyarul Balóval 2018-01-10

Oldalunk cookie-kat használ, hogy személyre szabhassuk tartalmainkat, reklámjainkat, közösségi média szolgáltatásokat nyújthassunk és hogy elemezhessük látogatottságunkat. Oldalunk használatáról informáljuk a közösségi médiával, reklámmal és elemzéssel foglalkozó partnereinket.

szerző
Janisch Attila
publikálva
2018. jan. 12., 11:35
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 25
  Cyrano
  2018. január 13., szombat 19:51
  Nem hóvarjú, szerintem nem.
  Előbb-utóbb szakad a cérna.
 2. 24
  hóvarjú
  2018. január 13., szombat 18:22
  Szóval akkor a Fidesz-rendszerben éljük le az életünket. Fasza.
 3. 23
  yoyo
  2018. január 13., szombat 18:14
  Imádtam a hajdani indymedia körét. Meg a gondolkodó antikváriumot. Az ember bármikor a 68-as Sorbonne-on érezhette magát, teljesen függetlenül attól, hogy mi a tököm van a körülöttem lévő valóságban. No pasaran! Törd a kerítést! én meg nem tudtam, ők álmodnak engem, vagy én a lepkét.
  A hazai ellenzéki politika sikeresen elérte ezt a szerepjátékos szintet.
 4. 22
  yoyo
  2018. január 13., szombat 18:00
  Cyrano, szerintem te azt mondtad, hogy NEM. A malacka viszont, hogy SEM.
  Sajnos eléggé megmalackásodott ez az ország. Itt ülünk a lepratelepen, mindenki döglődik, de a gerincünk szálegyenes.
 5. 21
  Cyrano
  2018. január 13., szombat 17:48
  Nem yoyo, nem a mérges kismalac mondta, hanem én.
 6. 20
  Cyrano
  2018. január 13., szombat 17:48
  Kedves jhamori,

  1.) Pontosan tudjuk, hogy a fidesz is szélsőjobbos párt lett. Abban nem értünk egyet, hogy nagyobb fenyegetés. Nekünk egyformán nagy fenyegetés mindkettő.
  2.) Itt élek, pontosan tudom mi történik. Sőt. Többet tudok: ebből a helyzetből nehezen áll fel az ország. A kivándorlók száma (hazaküldött pénzek alapján számolták ki) már eléri az 1,2 milliót.
  4,3 millióan élnek a szegénységi küszöb alatt, majdnem egymillióan nyomorognak. Az eü-t tönkreverték, ezzel halálra ítéltek tízezreket. (2 év alatt 40 ezren haltak meg csak azért, mert elégtelen orvosi ellátást kaptak vagy nem is kaptak. 2015-ben készült Orvosi kamara felmérése szerint 32 ezren haltak bele fertőzésbe.) Az oktatásunk a béka segge alatt, még segédmunkások képzéséhez is kevés a közoktatás.
  3.) Az országgyűlésben minden nyilvános cirkuszuk, veszekedésük ellenére együtt szavaztak. (Velünk lesz meg a kétharmad- mondta Gaudi, amikor Vágó Gábor azt mondta, hogy a fidesznek nem lesz mindig kétharmada.) Nem tudjuk a háttérben milyen alkukat köt Orbán, aki már nemcsak a hatalmáért aggódik.
  Minden párt, amelyik belement a közös kormányzásba azt hitte, hogy ő okosabb, mint OrvBán. Vona is azt hiszi, Simicska pláne. Közben láttuk, mire képes Lala.
  4.) Erre megint csak azt tudom mondani, tanulmányozd Németország történetet 33-tól. Ahogy Hitler kisebbségből megragadta a hatalmat, azt Vona simán lemásolja, mint a „legnagyobb ellenzéki párt”.

  Amíg az ország nem tér észhez, amíg nem érti meg, hogy mit tesznek vele, amíg a löttyös indulatok, a nemzetiszínnel nyakon öntött hazugság, amíg a migránsokkal való riogatás hatásos, itt nem lesz változás.
  Sem a jobbikkal, sem nélküle.
  És akkor miért mocskolná be az ellenzék a kezét?

  Az utolsó majd leoltja a villanyt.
 7. 19
  yoyo
  2018. január 13., szombat 17:45
  jhamori, egyetértek, minek mindenféle rémeket elképzelni, miközben van nekünk egy képzeletet felülmúló valóságos rémségünk és az nem a jobbik. Hogy mi lenne a jobbikból, azt találgatni szerintem egyszerűen nevetséges akkor, amikor a jobbikból nyilván nem lesz kutyafüle se.

  Pestist kolerával sem gyógyítunk! - mondta a mérges kismalac.


 8. 18
  jhamori
  2018. január 13., szombat 17:04
  Cyrano:

  Kár, hogy védekezéssel kell kezdenem: a Jobbik nem a szívem csücske. Pontosan a helyükön kezelem őket, éppen úgy, mint az összes többi pártot. Ha rajtam múlik ugyanis, akkor egyikre sem szavaznék. Egyikre sem.

  Ami pedig a lényeget illeti:

  1. Lassan tudomásul kellene venni, hogy “a” szélsőjobboldali párt a fidesz. Ők a legnagyobb fenyegetés, nagyságrendekkel nagyobb, mint a Jobbik.

  2. Meg kellene érteni, hogy az ország boldogulása a fidesszel elképzelhetetlen. A mocskos politikának olyan gyakorlatát mutatták be, amit meghaladni lehetetlenség. Továbbá senki se reménykedjen abban, hogy meg fognak javulni. Az elmebeteg 2014-ben is ezt ígérte – a javulást - , azután a helyzet csak eszkalálódott. Amennyiben újra nyernek, bizonyítását látják annak, hogy ők bizony helyes úton járnak: így kell ezt csinálni. Semmiféle enyhítésben sem kell reménykedni.

  3. Nem hinném, hogy bármelyik párt – így a Jobbik is - koalícióba menne a többségi fidesszel. Emlékeznek még a kisgazdákra, az mdf-re és társaikra. Tudják, hogy az elmebeteg nem szívbajos, ha valaki az akarata ellen tör: legyen barát vagy ellenség. Legyen úgymond koalíciós partner. Az elmebeteget – a diktátort – nem lehet zsarolni, csakis ő képes a hatalma felhasználásával másokat zsarolni.

  4. Amennyiben a Jobbik nem paktál le az elmebeteggel – érzésem szerint ezt Simicska sem pártolná - , kénytelen lenne megtenni ezt az „ellenzékkel”. Olyan mérést ugyanis nem ismerünk, hogy a Jobbik egyedül nyerni tudna. Nagy kérdés, hogy egy ilyen koalíció esetén milyen mértékben sikerülne a Jobbik ellenszenves szárnyát visszaszorítani. Ha sikerül, akkor a dolgok rendben mennek, ha nem sikerül, akkor a Jobbik vélhetően szakad. De a leszakadó SzélsőbbJobbik már nem lesz parlamenti tényező.

  Ám a lényeg: ha nincs összefogás, ha nincs a szavazók mozgósítása egyetlen (1 darab) jelöltre a körzetekben, ha nem áll össze egyetlen (1 darab) választási párt a fidesz ellen a pártlistán, akkor lesz egy jó nagy vereség és még nagyobb siránkozás az ellenzéki oldalon, büszke terror pedig a másikon. Azután lehet majd sajnálkozni, hogy kinek volt igaza és kinek nem. Ne legyünk gyerekesek: a dolog tétre megy!

  Továbbá: írtam volt, hogy máris szervezni kellene a választások tisztaságát ellenőrizni hivatott csapatokat. Egyik pártnak – a fidesz kivételével - sincs annyi aktivistája, hogy egyedül megbirkózzon ezzel a feladattal az ország összes választási körzetében, belföldön és külföldön egyaránt. Össze kell tehát fogniuk legalább ebben az egy technikai kérdésben, de ha ez sem megy, akkor kár erőlködni bármi másban.

  Ja – és gratulálok valamennyi miniszterelnök jelöltnek. Csak megemlítem, hogy az utókor mindig a jelöltekre szokott emlékezni. Vagy sem.
 9. 17
  yoyo
  2018. január 13., szombat 16:45
  szegedi789, egyetértek, a média felelőtlenségének tartom, amikor előszeretettel öntenek olajat a tűzre, baj amúgy is van épp elég, és akkor mikrofont dugnak egy olyan orákulum arcába, mint mondjuk Heller Ágnes. Aztán lesik a látogatottság megugrását és elégedetten dörzsölik a tenyerüket.
 10. 16
  yoyo
  2018. január 13., szombat 16:27
  nagyon vicces (nem az), ahogy az egyszerű járókelőktől a világhírű filozófusokig olyan megoldásokról vitatkoznak, amelyeknek a megvalósítása jól láthatóan lehetetlen, de ha valamelyiket valahogy mégis sikerülne áterőltetni, akkor se működne.

  Nem arról van szó ugyanis, hogy hogyan pusztítsák el a völgyben lévő falut, atombombát dobjanak rá vagy a völgyzáró gátat felrobbantva ráengedjenek 20 millió tonna vizet, hanem inkább arról, hogy mivel tartóztassák fel a szovjet páncélosokat, fokossal vagy karikás ostorral.

  A vége pedig semmi más nem lehet, mint hogy még a szovjet páncélosok megérkezése előtt az egyre eldurvuló vitában agyonverik egymást a fokossal.

Komment írásához