A választási matek veresége az emberiességi érvekkel szemben

szerző
Janisch Attila
publikálva
2018. jan. 12., 11:35
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Setét Jenő roma aktivista és Heller Ágnes között nagyon tanulságos vita zajlott Baló György szerdai műsorában.

A vita megtekintése mindazoknak ajánlott, akik számára valós dilemma a választási összefogás a Jobbikkal. Setét Jenő érvei világosak és egyértelműek, Heller Ágnesé indulatból fakadóak és nem kellőképpen megalapozottak, ezért el is bizonytalanodók és önellentmondásokkal teliek. (A vita előzménye a Heller Ággnessel és a Setét Jenővel készített Narancs-interjú – a szerk.)

És még nem is hangzott el minden logikus – taktikai, stratégiai, politika-technikai – ellenérv, amely a Jobbikkal való szövetséget képtelenséggé, vállalhatatlanná és minden szempontból veszélyessé is teszi. Például ilyenek: Milyen kormányzás lenne lehetséges a Jobbikkal szövetségben? Miként elképzelhető egy esetleges, de csekély fölényű győzelem esetén a kormányzás, ha a minimális előny nem biztosít jogi lehetőséget a NER azonnali lebontására? Miként lesznek ellenőrzés alatt tarthatók és szükség esetén megfékezhetők az elbukó Orbán védelmében szerveződő, szélsőséges indulatoktól fűtött és könnyen eszkalálódó tüntetések?

Nem sorolom tovább azokat a fontos és logikus kérdéseket, amelyeket Heller Ágnes egy korábbi interjújában – elfogadhatatlanul – azok közé sorolt, amelyek megválaszolása majd csak akkor válik szükségessé (szerinte), amikor a Jobbikkal is közösséget vállaló ellenzéki összefogás megnyeri a 2018-as választást.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Heller Ágnes a – legjobb esetben is egyfajta naivan kiszámolt és el is hitt – választási matek bűvkörében élve, és a Fidesz újabb túlnyerésétől való (egyébként jogosnak mondható) félelme okán minden korábbi racionális, humanista és liberális megfontolást feladni látszik, és magára kényszerített illuzórikus hittel inkább Vona szavaiban bízik. Inkább elfogadja azokat kételyek nélkül, és nem törődik azzal, hogy a Jobbik úgynevezett fordulata (középre húzása) valós politikai, szemléleti és ideológiai irányváltás-e vagy csak (Orbán köpönyegforgatásaihoz hasonlatos) ügyesen kitervelt és ügyes politikai rafinériával, tudatos verbális csúsztatásokkal, trükkökkel, hazugságokkal előadott és végrehajtott politikai szemfényvesztés.

Én magam határozottan az utóbbinak gondolom, és a vitában Setét Jenő tűpontosan megfogalmazta azokat az érvek, amelyeket én is leírhatnék itt.

Ám lehet, és nem is vitatható, hogy vannak (sokan), akik nem látják ilyen egyértelműen a kérdést. Vannak és lehetnek olyanok, akik Hellerhez hasonlóan (a Helleréhez hasonló szorongásuk okán) a Jobbikkal való szövetséget és a Vona Gáborral való összefogást látják a kisebbik rossznak, szemben Orbán további országromlást eredményező egyeduralmával.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Azonban ebben az országban, Orbán politikai hazugságai, gátlástalan arculatváltásai, valamint a szélsőjobb, a Jobbik és Vona korábbi romák elleni gyűlölethadjárata, illetve a romagyilkosságok után, ha csak egy szikrányi kétely is marad bárkiben Vona szavainak hitelességét, igazságtartalmát és a Jobbik fordulatának valóságosságát illetően, úgy teljesen egyértelműnek kell lennie a számukra is, hogy nem lehet a Jobbikkal semmiféle szövetségre lépni. Még választási szövetségre sem. És ennek mindaddig így is kell lennie, amíg a Jobbik és Vona nem vall színt a romákkal kapcsolatosan. Erről ugyanis hallgatnak, holott a Jobbik és Vona esetében ez az alapvető kérdés, mert részükről a romákkal szemben zsigeri a gyűlölet. Ezért és ennek tudatában a (sajnálatos módon könnyebben becsapható) baloldali és liberális demokrata többség nem szolgáltathatja ki a romákat egy Jobbik uralta hatalom beláthatatlan következményeinek.

Aki ezt nem érti, az sem nem humanista, sem nem liberális, sem nem demokrata.

A szélsőséges rasszisták fél fordulata nem fordulat, lassító sebességváltásuk nem megállás, csalfa negédességük nem fegyverletétel.

Bármit mond Vona, minden szava érvénytelen, amíg a háttérben határozottan látszik – mert egyértelműen jelen van – a változatlan tartalmú rasszista ideológia, amíg Vona simulékonysága mögött ott acsarkodnak a soha meg nem változó nácik, s amíg a párt alelnöke (a mindezeket képviselő és nyíltan hangoztató) Toroczkai László.

Ezt a kérdést, a Jobbikkal való választási (technikai és/vagy bármiféle) szövetséget ebben az összefüggésben kell és lehet csak végiggondolni, és eszerint dönteni.

Innen nézve tökéletesen érthetetlen Heller Jobbikot támogató érvelésének minden mondata. És a tévedéseire sem a politikai naivitás, sem pedig az előrelátás és az elemi óvatosság elvesztése vagy elbizonytalanodása nem lehet elegendő ok vagy magyarázat.

A vita felvétele megtekinthető az RTL honlapján.

Magyarul Balóval 2018-01-10

Oldalunk cookie-kat használ, hogy személyre szabhassuk tartalmainkat, reklámjainkat, közösségi média szolgáltatásokat nyújthassunk és hogy elemezhessük látogatottságunkat. Oldalunk használatáról informáljuk a közösségi médiával, reklámmal és elemzéssel foglalkozó partnereinket.

szerző
Janisch Attila
publikálva
2018. jan. 12., 11:35
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  reuters
  2018. január 12., péntek 12:17
  addig, amíg a pártlistás jelölt (a pártvezértől függő) meghatározó a magyar választási rendszerben
  addig, amíg egy fordulóban dől el a választás
  megdönthetetlennek látszik a jelenlegi rezsim (jobbikkal vagy nélküle)

  de kimeríthetetlenül kreatív a fidesz gépezet az ügyben, hogy a legkisebb ellenzéki veszélyt is elsöpörje - "törvényesen" (lásd pl. ÁSZ)

  röviden: minden adott egy újabb ov nyolc évre
  a humanista, demokrata, liberális, szolidáris stb. fogalmakat pedig elfelejthetjük
  (és Dobó Kata után majd vajnatimike is rendezhet filmet)

 2. 2
  Geo_
  2018. január 12., péntek 15:50
  De hát nem kell és nem is szabad a Jobbikkal SZÖVETSÉGET kötni. A választók bölcsességére kell bízni a dolgot.
  (S hagyjuk, hogy mi a veszélyesebb: ha tovább szilárdul ez a fasisztoid mutáció, vagy ha 20 helyett 25-30 mandátuma lesz a Jobbiknak).
  Van néhány - 5-10 körzet, ahol az un. demokratikus ellenzéknek nem kell csinálnia semmit - legfeljebb törekedjen arra, hogy civilnek mondható jelöltek legyenek, akik azután akár majd be is ülhetnek a Jobbik frakciójába.
  Cserébe 5-10 helyen a Jobbik csinálja az alibi kampányolást. Ez 10-20 mandátum. Ennyi.
  Akinek ez személy szerint elfogadhatatlan, az pedig szavazzon úgy, ahogy akar.
 3. 3
  Cheyenne
  2018. január 12., péntek 17:49
  Heller a Kertész-kitüntetés után itt is etikailag, morálisan vállalhatatlan.

  Ami csak annyit bizonyít, hogy olyan mint mestere, Lukács György: Lényegileg a hatalom megragadása érdekében a legalapvetőbb morális megfontolásokat dobja a pöcegödörbe. A bolsevitmus mint erkölcsi probléma az ő tükörképe is.

  Akár Lukács, ő is, legbelül vérbeli bolsevik volt mindig is. Szomorú ez.

  Heller minden könyve kikerül a könyvtáramból. Csak azért adom el őket, mert könyveket nem égetek..
 4. 4
  Kovacs
  2018. január 12., péntek 21:36
  „Innen nézve tökéletesen érthetetlen Heller Jobbikot támogató érvelésének minden mondata“
  Egy gondalatmenete (egyébként a főérve), viszont elgondolkodtató:
  Heller asszony érvelése (egyébként a főérve), hogy a Jobbik érdeke is (talán az övé a legnagyobb) a technikai összefogás, a létüket mentve ezzel, mivel a Fidesz minden neki nem tetsző pártot maga alágyűr, szétrombol, megsemmisít. Ezért az egy alapvető mentésből kifolyólag majd lemond mindennemű igényről egy esetleges kormányra kerülés esetén. Természetesen a demokratikus ellenzék kérésére, mert így kívánja a “tisztesség”, az ország édekében. Ez egy liberális érvelés, ami azt akarja mondani, hogy egyedül egy liberális demokrácia biztosít teret mindenféle ideológiának, szemléletmódnak, így olyan neméppen kívánatos pártnak is, mint a Jobbik. Ezzel viszont azt is akarja mondani, hogy a Jobbik addig létezhet, amíg nem akar beleszólni érdemben a kormányzásba.
  A legnagyobb probléma nem az ilyen intellektuális futamok a Jobbikkal való szervezkedést illetően, hanem a társadalmi többség hiánya a liberális demokrácia ügyben. Tudomásul lehet az ilyet venni? Nem, mert akkor nem írta volna meg Janisch a hozzászólását.
  Setét Jenő valóban bátran viselkedett, jóllehet tudja, hogy a demokratikus ellenzék sem hajlandó a romaellenes attitűdjéről lemondani.
  Az ország 80 %-a félelemben (régi nevén rasszizmusban) kíván élni. Ilyen országot akar menteni Heller Ágnes. Kivel mással, ha nem a Jobbikkal? (tényleg szörny
 5. 5
  Kovacs
  2018. január 12., péntek 21:48
  Ami lemaradt a 4-esből: Tényleg szörnyű ez az egész. Zárójel nélkül. Így talán még szörnyűbb.
 6. 6
  Kovacs
  2018. január 12., péntek 22:11
  Cheyenne! Miért nem azt írod, hogy Lukács György liberális gondolkodású bankár apja a felelős mindenért, ami történik és ami történni fog. (ha nem tudnád, most éppen a liberálisokkal van a legtöbb baj, mindent nekik köszönhetünk, nemcsak a nácizmust, a kommunizmust is meg az összes többit.)
 7. 7
  szegedi789
  2018. január 12., péntek 22:39
  Az a bajom Heller Ágnes (újbóli) megnyilvánulásával, hogy inkább tűnik egy múló szeszélynek, valamit olvasott valahol, megtetszett neki, elsajátította, csak amíg sajtóban turnézott vele, már sokan sokféle megvilágításban megcáfolták, miközben HÁ még mindig adta az interjúkat.
  HÁ ennyire nincs képben, ennyire eltorzítja ítélőképességét fidesz mindenáron való legyőzésének vágya, hajszolása (ez még napirenden van?) , vagy a politizáló (véleményvezér) értelmiségi szerep (megint) újragondolásra szorulna . . . ??? HÁ milyen elemzői képességekkel is bír????
  Mennyire okos sajtó részéről újból ebbe a helyzetbe hozni HÁ-t (2014 után is volt utálat, harag irányába), és nem észrevenni, hogy talán nem kellene erőltetni. Nem cenzúrára gondolok. Félreértés ne essen! De HÁ bármennyire okos valaki, bármekkora szobra is van a magyar filozófiatörténetben, ööö, semmivelse kompetensebb valaki annál, akit az utcáról rángatnának be megszólalónak a studiókba. Legalább is, 2014 után 2018 is ezt mutatja... Valami totális zavart mutat HÁ megszólalásai... Mintha nem érzékelné a megváltozó időt, körülményeket.

  Inkább folytassa Gólyáknak írt filozófiatörténeti összefoglalóját ! (Azért még én is drukkolok!)

 8. 8
  Kovacs
  2018. január 12., péntek 23:12
  7: Szerintem ezt nem lehet így elintézni. Heller Ágnes kiprovokált valamit, amivel nem akar senki foglalkozni. Setét Jenő érvelése a garancia hiánya a romákkal kapcsolatban valahogy eltörpült. Persze, ez nem téma. Eddig is ők hozták a legnagyobb áldozatot. Mi az a párszázezer roma, ha Magyarország megmentéséről van szó. Az nem érdekel senkit, hogy milyen Magyarország lenne az? Majd kapnak egy emléktáblát. Valamikor. Azt is nagy veszekedések közepette. Hogy ez így alakulna a Jobbikkal, erről nem Heller Ágnes tehet. Arról viszont igen, hogy nem gondolta végig, amit végig kellene gondolnia. Én örülök, hogy megszólalt, még ha nem is tetszik, amit mond.
 9. 9
  jhamori
  2018. január 13., szombat 04:30
  Heller Ágnesnek sajna tökéletesen igaza van. A választás az matematika és nem szerelem kérdése. A fidesz akkor szorítható meg - esetleg győzhető le - ha minden választókerületben egyetlen ellenzéki jelölt áll a fidesz jelöltjével szemben. És minden választókerültben egyetlen párt a pártlistán. Ha már két jelölt áll szembe a fideszessel, akkor megoszlanak a szavazatok – és a fidesz nevetve nyer. Aki ezt nem érti meg, az menjen vissza a második általánosba, ahol számolni tanulnak a nebulók.

  A Jobbikkal való technikai összefogás nem ördögtől való. A választásokon EGYETLEN célt kell kitűzni: kivágni a fideszt a hatalomból. Ez a feltétele annak, hogy megtisztuljon a magyar politikai élet, hogy ne hazugságokkal, sorozásokkal, cigányozással és zsidózással kelljen foglalkozni a 21. században. Hogy ne a nagybani lopás legyen a siker mércéje. Amíg a fidesz a hatalom közelében marad, minden marad a régiben. Az ördöggel is cimborálni kell annak érdekében – és semmi másban, uraim! - hogy orbán repüljön.

  A megoldás kulcsa: 6 millió választó mozgósítása a közös jelöltek támogatására. A fidesznek talán (?!) van 2 millió híve és pontosan látjuk, hogy nem képes többet toborozni. (Szerény véleményem szerint a számuk ennél lényegesen kevesebb.) Tessék mozdulni, mozgósítani, dolgozni az egyetlen ellenzéki jelölt támogatására! Az ellenzéknek miniszterelnök jelöltjei már vannak (legalább hat), hozzájuk ugyanennyi árnyék-kormány, megannyi kis személyi karrier, bársonyszék vágyálom. Ha ennél nem jutnak tovább, akkor ne hívjuk őket ellenzéknek, hanem nevezzük őket fidesz-csapatoknak.

  Más.

  Tudom, hogy a narancsot kevesen olvassák, ütős politikus pláne nem, de szólnék: máris kezdeni kellene az egyes szavazó-helyiségekhez delegálandó ellenzéki kádereket szervezni. Olyan személyeket, akik minden szavazatszedő helyen kontrollálják a fidesz és az országos választási iroda kádereit. Akik nem engedik meg a csalást. Akik valóban leszámoltatják a voksokat és az eredményt jelentik a saját pártjuknak is. Minden ilyen helyiségben – valaki biztosan tudja hány van az országban – legalább három, az ellenzéki pártokat képviselő személy legyen! És ez igaz nemcsak az otthoni, hanem a külföldi szavazóhelyiségekre is. Londonra, Berlinre, Koppenhágára, New Yorkra, Los Angelesre, stb. Érezze a fidesz már most, hogy vége a játéknak!

  Szervezni kellene a szavazóhelyiségen kívüli ellenőrzést is (buszoztatás, stb.), szükség esetén fényképezni, videózni. Ehhez káderekre van szükség – és tök mindegy, hogy ők jobbikosok vagy párbeszédesek. Szervezni kellene az ajánló szelvények gyűjtését, a támogatókat „befogni”, mozgósítani.

  Máris dolgozni kellene azon, hogy egy – az ellenzék számára kedvező – választási eredmény esetén mik legyenek az első fontos lépések. Hogyan lehet elvágni az állami vállalatok adakozásának szálát a fidesz média felé, miként kell elmozdítani a kulcspozícióban lévő fideszes kádereket. Hogyan röpüljön az MVM, a MÁV, MOL vezérkara másnap azért, amit tettek. Hogyan kell megelőzni az állami szerveknél (beleértve ebbe az állami vállalatokat) való dokumentum (bizonyíték) megsemmisítéseket. Hogyan lehet érvénytelenné tenni az Alaptörvényt? És folytathatnám.

  A Setét-Heller vita értelmetlen és félrevivő. Komoly dolgokon kellene dolgozni, nem szájalni és egymást rágni. Amíg a fideszt nem lehet eltávolítani a hatalomból, addig ebben az országban semmi sem fog változni, kivéve egy váratlan forradalmat. De kinek van kedve ahhoz, hogy ennek kiprovokáláshoz hozzájáruljon???
 10. 10
  Kovacs
  2018. január 13., szombat 07:26
  "A megoldás kulcsa: 6 millió választó mozgósítása a közös jelöltek támogatására"
  Igen, ez megoldás lenne, ha a "tömeg"nem lenne "félelmi állapotban".
  Ha már úgy ahogy van, bohózat az egész, miért nem egyezkedtek a Fidesszel.
  Csak egy gondolatmenet erejéig :
  Az ellenzék egyáltalán nem indul, cserébe a Fidesz befejezi mindenirányú heccelését, családi vonatkozású privatizációit, békén hagyja lakosait, azt a 30 %-ot, (ami gondolom összezsugorodott 15 %-ra) akik emberként akarnak élni továbbra is. A lista folytatható. Ez még mindig értelmesebb bohózati megoldás lenne, mint a Jobbik. Szerintem...ha már úgyis mindegy.

Komment írásához