Szabadságharcos? Magányos hős? – Geréb Ágnes fogházbüntetéséről

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jan. 20., 09:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A jogerős ítélet minden további jogorvoslati lehetőséget kizáróan fogházba küldi a híres-hírhedt szülésznőt. Ha csak Áder János meg nem kegyelmez neki. Cikkajánló.

A Fővárosi Ítélőtábla a múlt héten egy perújítási eljárás végére tett pontot. Perújításra akkor van lehetőség, ha egy jogerősen lezárt perben új bizonyíték merül fel. Ez esetben az új bizonyíték egy új igazságügyi orvos szakértői vélemény volt, amely ugyanazon iratokból más következtetésre jutott, mint az eredeti per ítéletében figyelembe vett szakértői vélemények.

(...)

A Geréb-történet sokak számára az otthon szülés szabadságáról szól – az otthonszülés pedig a nők helyzetéről, az önrendelkezési jogunkról és az egyenjogúságunkról szól, amiért a vak komondor országában egyre inkább harcolni kell, de amiért a #MeToo korszakában egyre jobban harcolni is lehet. Hiába mondják el a Geréb-perekben ítélkező bírók, hogy nem az otthon szülés a per tárgya, hiába intenek józanságra egyes véleményformálók, akik szerint mégiscsak az történt, hogy Geréb munkássága során halálesetek történtek, és ezért bizony felelni kell, ez mind csak olaj a tűzre.

(...)

Minden családnak van élménye szülésről, és szinte minden családban van olyan élmény, ahol a szülészet a hatalom helyszíne, az orvos, a szülésznő vagy a neonatológus pedig a szakmai szűklátókörűség, összezárás megtestesítője. Alig van olyan család, valószínűleg csak a legszegényebbek és a leggazdagabbak között, ahol a szülés kapcsán ne vándorolt volna feketén pénz, méghozzá sok pénz az orvosok zsebébe. Nem csoda, hogy forrnak az indulatok.

Geréb Ágnesről sok nőgyógyásszal, egészségügyi döntéshozóval és szülés körül dolgozókkal beszélgettem az elmúlt években, és hajlok arra, hogy van igazság azok véleményében, akik azt mondják: legalább annyit ártott az otthon szülés ügyének, mint amennyit használt. Rosszul kommunikált a szakmabeliekkel, nem volt számára szempont a megegyezés, a megbékélés. „Magányos hős”, „egyedüli szabadságharcos”, „mártír típusú személyiség”. Ezt nem otthonszülés-ellenesektől hallottam, hanem olyanoktól, akik másképp dolgoztak a szüléskultúra fejlesztéséért Magyarországon, mint ő. Nem nehéz belátni például, hogy azok a hírek, amelyek Gerébről a sajtóban megjelentek, nem tettek jót a kórházi dúlaság intézményének, pedig az anyákat a kórházban segítők is a háborítatlan szülésért küzdöttek, küzdenek, aminek gyorsabb elterjedése az otthon szülés ügyét is előrevitte volna.

Gaal Ilona publicisztikája Geréb Ágnes perújításáról és annak részleteiről az aktuális print Magyar Narancsban olvasható teljes terjedelmében.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jan. 20., 09:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 15
  yoyo
  2018. január 21., 17:15
  rumata, neked még nem mesélték el, hogy már jóval a fidesz eljövetele előtt az ország minden egyes szülészeten, minden egyes szülész leperkáltatott pártízezer pénzt zsebbe, azért a munkáért, amiért a fizetését kapja?
  Ma egy kórházi szülés valahonnan a százezer közeléből indul, a plafont nem találgatnám.
  Ha neked ez nem velejéig korrupt, akkor mi?

  Nem szerencsés dolog általánosítani, ezért nem mondom, hogy eleve az megy szülész-nőgyógyásznak, aki az orvosi hivatásnál csak a pénzt szereti jobban.
  Hálapénz van más területeken is, de leginkább a szüléseket "félik" leginkább az emberek ilyen irracionális módon, ahogy a hajléktalannak adott alamizsna is gyakran nem a szerencsétlen ember megsegítését célozza, inkább amolyan igyekezet a sors jóindulatának elnyerésére, a születést, a magzat egészségét magát aligha befolyásolja a kicsengetett kisebb vagyon, inkább "a gyerek egészségén nem sóherkedünk" babonája áll mögötte. Így aztán fül-orr-gégészek és hematológusok ritkán parádéznak a saját vitorlás jachtjaikon.

  Az egészségügyi intézmények elegy színvonala sem újkeletű, nem a fidesz alatt kezdődött a lerohadás.

  A legzavaróbb a számomra, hogy mit aggódik itt bárki a másik ember döntésén, aminek magán és a gyermekén kívül nincs következménye?

  Ennél sokkal nagyobb joggal lehetne harcolni a császármetszések felesleges alkalmazása ellen:
  itt élünk egy fogyatkozó népességű országban, messze 2 alatti fertilitási rátával, ám hogyan lesz itt 2 plusszos az érték, hiszen a császármetszéses szülések nem ismételhetők korlátlan számban, egy nő a 2. császárral világra hozott gyerek után se hüvelyi úton, se császárral nem fog tudni gyereket szülni.
  Ez pedig már több, mint egyéni döntés kérdése, ez már nemzetpolitika, mondanám, ha egy istenverte kdnp-s lennék, de nem mondom, mert nem vagyok az.

 2. 14
  Rumata
  2018. január 21., 16:40
  @yoyo: "Azt viszont, hogy egy rettenetesen korrupt, sokszor egyáltalán nem emberséges és ráadásul egyáltalán nem feltétlenül biztonságos kórházi szülészeti rendszert ilyen harcos elszántsággal védjenek"

  Azt azért tedd hozzá, hogy a jelzőid kizárólag csak a politikusok által tudatosan lerohasztott és lezüllesztett állami kórházak szülészetére vonatkoznak.

  A politikusok által támogatott magánkórházak jól felszerelt, színvonalas és kulturált szülészeti osztályairól ugyanis érdekes módon egészen más jelzők jutnak az ember eszébe.

  Az ottani élmények inkább egy üdülőhelyi beszámolóhoz hasonlítanak.

  Tehát egyáltalán nem a kórházak, és nem is a hagyományos szülész szakma, hanem kizárólag csak a politikusok által szándékosan teremtett elképesztő kórházi nyomor az, amivel az állami kórházakban szülőknek problémájuk van.

  Tehát ha Geréb Ágnes műhibáit nem kéne az otthonszülés elleni érvként lobogtatni, akkor az elmúlt 28 év alatt a kormányok által szándékosan a működőképtelenség határáig züllesztett állami kórházak katasztrofális helyzetből adódó minőségi problémáit sem kéne a kórházban szülés elleni érvként előadni.

  Egy kórház nemcsak az infrastruktúra területén kínál többet, hanem ráadásul még a szolgáltatás minőségének ellenőrzésére és az esetleges műhibák felelőseinek kiderítésére is sokkal hatékonyabb eszközöket biztosít.

  Az pedig, hogy a problémamentes esetekben az otthonszülés még Geréb Ágnessel is csak 0,3%-os kockázatvállalással jár, nem jelenti azt, hogy a szülések általában kockázatmentesek volnának, és főleg nem jelenti azt, hogy a színvonalas és kulturált kórházi szülészetekre ne volna szükség.

  Ezért azt hiszem, sokkal nagyobb a veszélye annak, hogy az otthonszülés hívei elbagatellizálják a jól felszerelt és jól ellátott kórházi szülészetek fontosságát, mint annak, hogy a kórházi szülés hívei az otthonszülés kockázatainak eltúlzásával megfosztanak valakit attól a luxustól, hogy a szülés idejére ne ő vonuljon a kórházba, hanem a kórház költözzön ki hozzá.
 3. 13
  harcolj
  2018. január 21., 15:31
  Sajnos a szakma sokszor ktitikátlanul összetart (ld. orvosbárók). Lassan nem csak a beteg, de az oktatás/szakmai színvonal is csökken. Igazi szakmai és anyagi előrelépés ma igencsak veszélyeztetett .
 4. 12
  yoyo
  2018. január 21., 13:57
  harcolj,
  tudom, a számokkal, adatokkal, statisztikákkal mindig nagyon óvatosan kell bánni, hatalmas információmennyiségből mindenki a maga szempontjai szerint csemegézhet, és sok állítás és sok cáfolat összerendezhető.

  Amit semmiképpen nem tudok elfogadni, az a zsigeri rosszindulat, a tájékozatlan vagdalkozás, ami mögött többnyire egy eléggé szomorú általános mentalitás érhető tetten. Rengeteg olyan, egymással (látszólag) össze nem függő téma van, amiben mindig borítékolható ez a nagy felháborodás (pl. gyerekverés/nemverés, alternatív iskola, szigorúan kis betűvel: lehet más a politika, vagy lehet más jóformán bármi). Túl messzire vezetne elindulni ezt feltárni.

  Fontosnak tartom azt is megjegyezni, hogy én nem vagyok "otthonszüléspárti", nem vagyok valamilyen elfogult harcos szószólója az ügynek. Sőt, ha valamiért úgy hozná az élet, hogy még valaha dilemmáznom kellene azon, hogy kórházban vagy otthon, talán épp a kórházra szavaznék.

  Azt viszont, hogy egy rettenetesen korrupt, sokszor egyáltalán nem emberséges és ráadásul egyáltalán nem feltétlenül biztonságos kórházi szülészeti rendszert ilyen harcos elszántsággal védjenek emberek, kígyót-békát kiabálva, köveket dobálva olyanokra, akik korrupciómentesen, emberségesen és egyáltalán nem feltétlenül kockázatos módon, a saját felelősségükre az otthonszülést választják és művelik, na ezt nagyon rosszul viselem.

 5. 11
  harcolj
  2018. január 21., 13:16
  YOYO Hollandiában nem a harmada, max. az érett komplikációmentesek harmada. És részben attól is függ van -e a kuncsaftnak pénze otthonra biztosítani a személyzetet- ez pedig költséges, valamint ha így biztosított az azonnali császár is már kicsit más a süti. Azért nálunk egyenlőre az otthonszüléstámogatás "kasztjellegű", ha gyönyörű élményekkel zajlott, az statisztikailag értékelhetetlen az adott család nézőpontjából. Természetesen nálunk, mint minden más ez is a viták melegágya, nem pedig a józan megfontolásuk területe. Mondom ezt még akkor is, ha alapvetően egyébként a magyar szülészorvos-garnitúrát úgy összességében sajnos nem szívelem.
 6. 10
  yoyo
  2018. január 20., szombat 20:35
  tény, hogy az igazságszolgáltatás sokszor elviselhetetlenül hosszadalmas eljárás.
  De vannak esetek, amikor nagyon erős a kívülállóban az az érzés, hogy sokkal többről LEHET szó, mint a rögös utakról.
  Amikor mondjuk Császy Zsoltékat demonstratívan elítélik, bilincsben vezetik a kamerák előtt, aztán másodfokon felmentik, hogy nem sokkal később új eljárást kezdeményezzenek, és újra és újra megalázó helyzetek elé állítják az illetőket, időközben ellehetetlenítve a szakmai tevékenységüket, akkor joggal merülhet fel, hogy demonstratívan, példát statuálva olyan eszközöket IS alkalmaznak, amelyek a jogszerű, a méltányos eljárás esetében indokolatlanok volnának.

  Geréb Ágnes 2 éves fogházbüntetése nem hangzik úgy, hogy az valami különlegesen szigorú ítélet lenne. De ha valaki belegondol, hogy egy 2004-es (!) és egy 2007-es (!) eset kivizsgálása zárult egy 2018-as (!) jogerős ítélettel, és hogy az illető időközben előzetes letartóztatásban, hosszú ideig házi őrizetben volt, sem a szülészorvosi, sem 2010-től a bábai tevékenységét nem gyakorolhatta, most pedig egy 10 éves eltiltás is része az ítéletnek, akkor az embernek az igazságérzete kicsit talán megzizzen, hogy itt maga az eljárás erősen elrettentő célzatú, demonstratívan kegyetlen próbált lenni.

  Mindezekhez hozzájárul, hogy maga a lefolytatott vizsgálat és az ítélet is komoly aggályokat vet(het) fel, a laikus, otthonszülésre semmilyen módon nem kényszerített honfitársaink, felületes ismeretek alapján vad ítélkezésben vannak, olyan gyakorlatot próbálva előítéletes és ostoba módon megkérdőjelezni, ami példaértékűen, nagyon magas elővigyázatosság mellett zajlik Magyarországon is. Ami pedig a legfontosabb, egy szabad döntés, amit felelős emberek hoznak, tudatos mérlegeléssel, és alapos felkészülést vállalva.
 7. 9
  yoyo
  2018. január 20., szombat 19:12
  (a Geréb-ügy messze nem az egyetlen, ami bizonyos aspektusaiban olyan élmény a számomra, amiért mérhetetlenül utálom honfitársaimat. - ostoba, segghülye, korlátolt sötét népség, így, egy szuszra)

 8. 8
  yoyo
  2018. január 20., szombat 19:09
  itt elég sok információ megtalálható császárügyben:
  https://index.hu/belfold/2016/02/12/csaszarmetszes_szules_aranyok_infografika/

 9. 7
  yoyo
  2018. január 20., szombat 18:25
  prizmas:
  a császármetszés a szülészeti gyakorlat egyik nagyon fontos, sokszor valóban életmentő beavatkozása.

  de:
  "Többségük császármetszéssel hozta világra a csemetéjét."
  A császármetszéses esetek a hazai kórházi gyakorlatban a világ más országainak gyakorlatához képest indokolhatatlanul magasabb arányban fordulnak elő.

  Mit tippelsz, a születések hány százalékánál alkalmazzák hazánkban?
  Segítek, a születések kb 40%-a császármetszéssel történik!
  Teljes képtelenség, hogy ilyen arányban lenne indokolt.

  Akadnak olyan feltételezések, amit a születések dátuma alapján statisztikai adatok is alátámasztani látszanak. A hét bizonyos napjain kiugróan magas a császármetszéses szülések száma. Ha gondolod, ennek esetleg utánakereshetsz.
 10. 6
  yoyo
  2018. január 20., szombat 18:00
  A sok ellenkommentelő kb úgy szokott az otthonszülés ellen érvelni, mintha az egy mészárszék lenne. A tény ezzel szemben az, hogy az otthonszülés kellő körültekintés esetén nagyon biztonságos.
  Hollandiában a születések harmada történik kórház nélkül, a társadalombiztosítás az otthonszületést támogatja, mivel az nem betegség, hogy kórházban kerüljön rá a sor.

  Igen, a magas kockázató, komplikációval járó szülések nagy része kórházban zajlik, és természetesen ez is része a magasabb kórházi halálozási aránynak.
  Vannak az otthonszülésnek bizonyos kockázatai, ez tény. És vannak a kórházban való születésnek is speciális kockázatai.

  Két gyerekem született kórházban. Az elsőnél az orvos a telefonhívásra megkérdezte, milyen gyakoriak a fájások, és azt kérte, ha a gyakoriság eléri az x percet, akkor szóljanak neki újra.
  A szülés pedig szépen beindult, a nővér kirohant telefonálni a dokinak, a feleségemnek meg azt mondta, próbálja visszatartani... Az orvos nem késte le teljesen a szülést, de végül gyakorlatilag nélküle zajlott le.
  A második gyerek születése után a babát a kezembe adták és a teljes kórházi személyzet körbeállta az anyát, az embergyűrűn keresztül csak annyit láttam, hogy a földre nagy cseppekben csöpög a vér, aztán később már patakzik és fröcsög. Próbáltam kérdezni, mi van, de senki nem választolt.
  Később sem. Mindenki kitérő választ adott, és nyugtatott, most már minden rendben.

  Szerencsére tényleg minden rendbejött, de valami mégis volt, amiről SENKI NEM VOLT HAJLANDÓ NYILATKOZNI. Azaz kussoltak, elhallgattak valamit, ami számukra kellemetlen lehetett volna.

  És igen, ez is a Geréb ügyhöz tartozik:
  ha Geréb Ágnes tevékenysége során bármilyen mulasztás gyanúja felmerül, ki kell vizsgálni, ha beigazolódik, megfelelő mértékű bűntetést kell alkalmazni.

  De. A jogbiztonság, a jog előtti egyenlőség elvének érvényesülése nagyon komoly hiányérzetet ébreszt.

  Kórházi körülmények között bekövetkezett születéskori halálesetek ügyében hány elmarasztaló bírósági ítélet született? Hány klinikai szakorvos kapott letöltendő börtönbűntetést? Vajon a kórházi esetekkel szemben is él az a szigor és számonkérés, ami Gerébbel kapcsolatban megnyilvánult?

  És....

  Nem kellene a praktizáló szülészorvosok mindegyikének nagyon komoly eljárásban arról számot adniuk, hogy a pályafutásuk során évente hány millió, évtizedek alatt hány tízmillió forint összegben követtek el adócsalást?

  Tudom, ez utóbbi nem függ össze a szakmai mulasztás kérdésével.
  De nem lehet, hogy az otthonszüléssel szembeni hatalmas kérlelhetetlenség valahonnan innen (is) ered?

  Egy adalék: vezető hazai orvostudományi lap leközölt egy VITAINDÍTÓ(!) tanulmányt az otthonszülés kérdéséről. Erre a szerkesztőbizottság több tagja azonnal felállt és kilépett. Az otthonszülésről szóló vita a lapban elmaradt!

  És az ilyen nem a tudomány emberének a magatartása. A vita a tudomány egyik pillére.
  Vita nélkül csak inkvizíció van.
Komment írásához