Haskó László: Politikai pályára adták a fejüket, sajnos semmire sem vitték

szerző
Haskó László
publikálva
2018. máj. 07., 09:05
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A parlamenti pártokból aligha lesz egyesült ellenzék. És a Házon kívüli mozgalmakból?

Európa újjászületésének napján összeül a harmadik fideszes országgyűlés. Minden úgy fog majd kinézni, mintha minden rendben volna. Miközben – mindannyian tudjuk – semmi sincs rendben. Hamis az Alaptörvény, mert éppen hogy alaptalan – tudjuk, hogy egypárti. Hamis a képviselőház, mert a szavazókorú lakosság kétharmadát nem képviseli benne senki. És akkor még nem beszéltünk a tisztségviselők emberi és szakmai minőségéről, meg az egykori kordonbontók kordonjáról.

Kell viszont beszélnünk a bejutott ellenzéki pártokról. Ők vajon képviselnek-e valakiket, vagy legalább valamit?

Sajnos ők sem valódiak. Viselkedésük és nyilatkozataik arra utalnak, hogy hibát hibára halmoznak továbbra is. A kérdés persze az, tehetnének-e mást? Már aligha. Természetesen az egyetlen demokratikus lépéstől eltekintve, amitől viszont tartózkodnak. Attól, hogy lemondanának mandátumukról.

A politikai képességek teljes hiányát bizonyítja az az okoskodás, miszerint a kivonulásnak csak akkor volna értelme, ha minden ellenzéki úgy tenne.

Nos, nem így van. Egyetlen kilépés is jelzés. Nem hiszem, hogy tévedek, ha azt jósolom, hogy a parlamenti ellenzéknek – kivéve a Jobbikot – nincs jövője. A szélsőjobboldali pártnak van tömegbázisa és nem demokrata: örök életre vannak ítélve. Ők minden erkölcsi aggály nélkül lehetnek kinn és benn egyszerre. A magukat demokratáknak tartók esetében ez maga a hitelességvesztés. Nincsenek könnyű helyzetben. Politikai pályára adták a fejüket, sajnos semmire sem vitték, Gyurcsányon kívül alig van valaki közöttük, aki – jövedelem híján – visszatérhet a civil világba. A parlamenti pártokból tehát aligha lesz „egyesült” ellenzék. És a T. Házon kívüli mozgalomból? Éppen lehetne, de erre már nincs idő.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Tételezzük föl, hogy párttá alakulnak, kialakul mögöttük egy széles tömegbázis. És nem egymással veszekszenek. (Ez alighanem utópia.) Egy párt célja csak a választási győzelem lehet, választás pedig, ha egyáltalán lesz, legközelebb 2022-re várható. És a törvény marad. Szóval, ha az egyesülés kibírja addig, ami szinte kizárt, akkor ugyanekkora vereséget fog szenvedni, mint a mostaniak, most. És addig mi lesz? Nem nehéz kitalálni: Fidesz plusz Kásler doktorral.

A szerző sebész.

szerző
Haskó László
publikálva
2018. máj. 07., 09:05
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
ellenzék
parlament
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    sachs
    2018. május 07., hétfő 10:01
    "Ők vajon képviselnek-e valakiket, vagy legalább valamit?"

    Ez a kulcskérdés. Nem képviselnek semmit. Ők maguk ezt talán nem látják, de nem is alkalmasak rá, hogy fontos dolgokról saját véleményük legyen. Éppen ezért teljesen érdektelen, hogy mit csinálnak. beülnek vagy nem, mindegy. Amúgy meg Orbántól kapják a fizetésüket.

Komment írásához