Janisch Attila: A kisebbségi komplexusokkal és üldöztetési mániával terhelt ember elégtételre vágyik

szerző
Janisch Attila
publikálva
2018. márc. 16., 10:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Orbán paranoiája és nemzeti irracionalizmusa.

Orbán már évekkel ezelőtt, a tusnádfürdői szabadegyetemi beszédében bejelentette, hogy a következőkben Magyarországon bármi megtörténhet. És tartja is a szavát. Magyarországon azóta is ez a „bármi” történik. Tudniillik annak az Orbán teremtette alternatív valóságnak a fordulatai, amelynek a szabályai kívül esnek a józan ész határain.

Orbán paranoid világszemlélete – amelyet ő menedzselhető politikai irányvonallá tett – vált a magyarországi mindennapok meghatározójává. Politikai sikerré, hatalommá konvertálható felismerés volt, hogy a személyes üldözési mániái milyen tökéletes harmóniában illeszkednek a paranoid magyar habitushoz, s hogy ezek milyen elválaszthatatlanul egyesíthetők a mindkettő fundamentumát jelentő gyűlöletben.

false

 

Fotó: MTI

Egy ember és egy nép(csoport)

kisebbrendűségi komplexusa, kielégületlensége, üldözési mániája

lett az Orbán vezényelte országos haláltánc-politika mozgatója, filozófiai alapvetése. Az államvallássá tett gyűlölet. Mindezekből pedig egyenes ágon következik a bosszú és az elégtétel szomjúhozása.

A kisebbségi komplexusokkal és üldöztetési mániával terhelt ember elégtételre vágyik. Remegve, sóváran várja a pillanatot, amikor olyan helyzetbe kerülhet, amelyben elégtételt vehet mindazokért a sérelmekért, amelyeket másoktól elszenvedett. Az mindegy, hogy ezek valós vagy csupán vélt sérelmek, hiszen a paranoia alternatív valóságtudat, amelyben nem a racionális érvek, hanem az irracionalitás vaslogikája a domináns. Márpedig az irracionális a legkevésbé sem rendezetlen, zavaros világ, hanem precízen rendszerbe szervezett, sőt a törvényei még kényszerítőbbek, még áthághatatlanabbak, mint a racionális világ szabályai. S ez még akkor is így van, ha a racionalitás felől nézve mindez csak

a szétesés egyre terjedő káoszaként

érzékelhető. Az irracionális törvényeit és rendjét nem változtatja meg, nem rendezi át a racionalitás. Épp fordítva: az irracionális hatol be egyre mélyebben a racionálisba és változtatja át irracionálissá. Irreverzibilis a folyamat, hiszen az irracionális csak kívülről nézve tűnik irracionálisnak, belülről (mindazok számára, akiket már magába olvasztott) a legracionálisabb világrend lesz, amely leglogikusabban következetes ok és okozati összefüggésekre épül. Így lesz (lett) Orbán személyes paranoid irracionalitásából országot fertőző, kollektív, nemzeti irracionalizmus.

E nemzeti irracionalizmus és

az államvallássá tett gyűlölet „úrfelmutatása”

volt a miniszterelnök március 15-i beszéde, amelynek keretében Orbán ismételten és sokadszor felmutatta önmagát mint megváltót, és ismételten és sokadszor megnevezte a magyar népet, országot és valóságot fenyegető Gonoszt. Újszerű elem, hogy a ceremónia csúcspontján meghirdette – a közösen vállalt szent harc eredményeként – a Bosszú és az Elégtétel eljövetelét.

De ezen sincs mit csodálkozni, hiszen nem történik más, csak tovább épül és erősödik a nemzeti irracionalizmus, amelynek Orbán a legfőbb prófétája. A bosszú és az elégtétel pedig szerves része, eredője a korábban meghirdetett Bárminek.

 

 

szerző
Janisch Attila
publikálva
2018. márc. 16., 10:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 19
  yoyo
  2018. március 17., szombat 07:31
  reuters, nagyon köszi!
 2. 18
  reuters
  2018. március 17., szombat 00:22
  Meciar doku itt:
  http://www.hbo.hu/movie/meciar-%E2%80%93-a-hatalom-vonzasaban_-95021
 3. 17
  Geoda
  2018. március 16., péntek 22:40
  Hol az a lelet Orbánról
  https://varosikurir.hu/reinkarnacios-hibbantkormanyzas/
 4. 16
  reuters
  2018. március 16., péntek 22:26
  yoyo , nem én vagyok az, aki lebecsüli a fideszt (legföljebb a megvezetett szavazóit: sorosmigráns, soros...)
  viszont hmv szerintem arra is példa, hogy a közvéleménykutatások nem megbízhatóak (félnek az emberek, pláne egy kisvárosban, falun), ha igaz hmv előtt 60%-os fidesz többséggel számoltak

  Meciart pedig, ha megnéznéd, találnál jó pár hasonlóságot (korrupció, a politikai elit és a maffia összjátéka, pofátlan hazudozás, megfélemlítés - és mindezek ellenére az alsóbb néprétegekben Meciar imádat) --- az HBO Go-t pedig (ahol megnéztem a szlovák dokut) ritka tisztességes (és ügyes!) reklámmal dolgoznak: a regisztráció után 1 hónapig ingyen nézhető, és bármikor felmondható
 5. 15
  reuters
  2018. március 16., péntek 22:14
  yoyo
 6. 14
  hóvarjú
  2018. március 16., péntek 20:52
  Centrifugális e r ő t é r.
 7. 13
  rworse
  2018. március 16., péntek 19:15
  sachs

  Igen, amikor a magyarok a Szapolyaik mellé a Habsburgokat is megválasztották királynak, négyszáz éves pávatánc kezdődött. Tartották a markukat a török elleni harchoz, közben rendszeresen szövetkeztek a törökkel és háborúztak a törököt segítségül híva a Habsburgok ellen, amikor a Habsburgok túlzottan bele akartak szólni, hogy a magyarok mire költik az Európától kapott rengeteg pénzt.
 8. 12
  sachs
  2018. március 16., péntek 17:50
  Mi úgy tanuljuk az iskolában, hogy a török ellen védtük a keresztény Európát. Osztrák ismerőstől hallottam, hogy ők viszont úgy tanulják, hogy a magyarok hol a törökkel szövetkeztek, hol velük (az osztrákokkal), attól függően, mikor mi tűnt előnyösebbnek. Lehet, hogy már akkor is fel volt találva a pávatánc.
 9. 11
  sachs
  2018. március 16., péntek 17:38
  Senki sem reagál rá, hogy milyen fasságokat beszél. Hogy kimindenkit kergettünk már el? A tatárok, miután letarolták az országot, maguktól hazamentek, mert más dolguk akadt. Budát egy Eugen von Savoyen által vezetett nemzetközi összetételű és finanszírozású hadsereg foglalta vissza a töröktől. Az "elkergetett" Habsburgok leverték a szabadságharcunkat majd kiegyeztek velünk. Az CEU-t? Azt igen, annak az elkergetése tényleg folyamatban van.
 10. 10
  sachs
  2018. március 16., péntek 17:25
  Mindez igaz lehet, de ha nem elmeorvosi szemmel nézem, akkor is nagyon fenyegető. Mert miközben azt mondja, hogy a fidesz jelöltjével szemben mindenhol a Soros embereit látja, addig mi meg sokan úgy látjuk, hogy ő maga Putyin embere. Orosz ügynök, ha úgy tetszik. Nem értem, hogy az ellenzék ezt miért nem veti föl. Demeter Márta egyébként (nagyon helyesen) elkezdte firtatni, hogy átesett-e Orbán nemzetbiztonsági átvilágításon (nem esett át), de aztán ez a szál elhalt.

Komment írásához