Janisch Attila: Tudósítás egy jelentős eseményről

publikálva
2017. júl. 15., 17:40
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Kenyér nincs, cirkusz van. Csókol anyád!

Azt kérdezi egy velem elég kritikus Facebook-ismerősöm, miután már tegnap is be-beszóltam a nagy nemzeti (közi) giccsparádéra, hogy mit lehetett volna ebben a 8-10 darab 5 perces blokkban bemutatni, amire nem lehetne ráhúzni a giccses jelzőt?

Na persze mit is, hiszen az ilyen műanyag parádék legfőbb jellegzetessége éppen a giccs.

De például a pekingi olimpia megnyitója rendben volt. Giccs volt az is, de legalább profin és flottul lebonyolított giccs.

Ez meg?

Hagyjuk a színpadot időről időre betöltő lábszárcsapdosós, sarkantyúcsörgetős, lovasnemzetvagyunk-kihaénnem, nemzeti mentés trappolásokat. De az már milyen, hogy miközben a CNN is egyenes adásban közvetítette a banzájt, a színpadra lépő Bajszos Miegymás úr és a Budapestviceházmester úr, illetékes elvtársurak nem angolul szóltak urbi et orbi, hanem ékes magyarul, aminek következtében veretes szövegeiket élőben (!!!) – kétmondatonként (!!!) és full hangerőn, a live show elemének szánva ezt is – fordították a szinkrontolmácsok. A világ kisebbségben lévő, nem szkíta anyanyelvű része pedig feltehetően nagy élvezettel hallgatta a perceken át tartó ugor karatyolást. A könnyed humoráról híres Bajszos Miegymás úr még egy viccnek is nekirugaszkodott, hadd dolgozzanak a tolmácsok!

Na, azok meg ki is tettek magukért. A női tolmács például, aki angolul üvöltötte a felvonuló nemzetek nevét, az orgazmusig volt felspannolt és extatikus – habár kérdés, hogy mi szükség a nyilvános orgazmusra egy ilyen szolid sportrendezvényen?!

Csak zárójelben említendő, hogy a politically correct  rap-díszvendég első számának harmadáig egy kongó hangú térmikrofon közvetítette az egyébként sem belcanto playbacket, talán azért, hogy túlzott hangerő ne sértse a buzgón áhítatos KDNP-s füleket, ha már az előre kicenzúrázott Fuck You! miatt nem kellet aggódniuk.

És még persze látványosak voltak a hosszú, történés nélküli üresjáratok és a színpad mögött ide-oda hajlongva

az égre pisáló slagkígyók

háttérben a nemzeti trikolórban pompázkodó Várral. Kár, hogy elfelejtették, pedig nagyon kúl lett volna, ha konfettit is szórnak a miniszterelnöki erkélyről – talán majd legközelebb, az olimpia megnyitóján!

A csúcsponton aztán Egerszegi Krisztina hóegérnek öltözve, kilométernyi gyaloglással felvitt a színpadra egy cső formájú bilit, és blazírt könnyedséggel kilöttyintett belőle valami fenesetudjamit, mire föl – mintegy varázsöntésre – óriás magömlésbe kezdett a 45 milliárdos, úszócsarnoknak is nevezett betonbunker előtt a világbajnoki szökőkút. Amolyan megöntözött öntöző volt ez, avagy a spriccelésre lobbantott (?) világbajnoki víz.

És még – ráadás látványosságként – jött az a két szerencsétlen sportoló is, és – akadozva bár, de hősiesen megküzdve a szó- és betűrengeteggel – felolvasták a sportolói nagyesküt.

„Megígérjük, hogy becsületesek leszünk, nem drogozunk és nem is szúrunk ki a kelleténél jobban egymással!” – nagyjából tényleg ilyesmi volt a szöveg, persze szigorúan rovásírásos nyelven mondták ezt is.

És aztán, hogy teljes legyen a parádé, még a bírákat is megeskették, hogy (egy életük, egy haláluk) becsületesek lesznek ők is, habár lehet, hogy ők mégiscsak kiszúrnak majd ezzel-azzal, mert az ellenkezőjéről egy szó sem esett a fogadalomban.

Végül pedig jött az elmaradhatatlan (!), a csodás (!!), a nép mákonya (!!!) tűzijáték, a nagy nemzeti orgazmus, amitől

a környék összes kutyája megvadult

és nemzeti rockba kezdett. Egyszóval fasza volt. Azt az elcsórt néhány milliárdot tuti megérte. Kenyér nincs, de cirkusz van. Pipa ez is! Csókol anyád!

Mindeközben a CNN élő közvetítésének kommentjeiben a vérbunkók keresetlen magyar nyelven gyalázták egymást („Hogy a sarki fűszeres szopott volna ki anyádból, mielőtt az megszült volna!” … és más irodalmias mondatfüzérek), nagy kár, hogy ezeket nem fordították ríltájm (élőben, orgazmikus hangon süvöltve), pedig a világ nézői biztosan jobban élvezték volna ezt a hungarikumként bejegyzett, virtuóz gyalázkodási technikát, mint az egész falunapi sportbaszásegyveleget.

Na de ne legyünk telhetetlenek!

Sárga volt és savanyú, de legalább magiar.

Bocs, ezt nagybetűkkel kell:  MAGIAR!

Erre ment el 3,4 milliárd – Mutatjuk a vizes-vb megnyitójának fotóit

Ennél szebb megnyitó soha sehol nem lesz már.

publikálva
2017. júl. 15., 17:40
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 12
  yoyo
  2017. július 16., 17:11
  "Ezért akarnak annyira görcsösen annyira jelentőséget adni neki."

  pont olyan ez az egész, mint amikor valaki 100 ezerért megveszi a jól csengő nevű, de nem létező American Medical Society díszdoktori címét, és beírja az életrajzába, tudja, hogy külföldön seggtörlő az egész, de ő idehaza szeretne nagy király lenni.

  Orbán tényleg nem hülye, sajnos. Amikor trappol trump után, vagy próbál valamilyen csoportkép közepére furakodni, akkor is tudja, mennyire leszarja őt a külföldi közvélemény, neki a másnapi MTI tálalás a fontos.
 2. 11
  Kovacs
  2017. július 16., 16:56
  7: A francia elnök természetesen magiarul fog "felszólalni". Lehet, hogy már holnap. Mert oly kosz van.
  Valahol Európában. Ki ne találd, hogy hol.
 3. 10
  rworse
  2017. július 16., 16:44
  yoyo
  "Annyi realitásérzék egészen biztosan van orbánékban, hogy nagyjából sejtik, mennyire nincs nagy nemzetközi súlya az egész cécónak. "

  Persze. Ezért akarnak annyira görcsösen annyira jelentőséget adni neki.
 4. 9
  rworse
  2017. július 16., 16:42
  valahova, 7

  1.; Nem
  2.; Nem
  3.; Nem
  4.; Nem
 5. 8
  yoyo
  2017. július 16., 16:39
  Annyi realitásérzék egészen biztosan van orbánékban, hogy nagyjából sejtik, mennyire nincs nagy nemzetközi súlya az egész cécónak.

  Ahogy a plakátok nem brüsszelhez, nem a menekültekhez és nem soros györgyhöz, hanem a határon belüli magyarsághoz szóltak, ugyanígy ez az egészestés parasztvakítás is a hazaiaknak szólt, látjátok feleim szümütükkel, milyen hatalmas nemzet vagyunk, mindenki minket néz és csodál.
 6. 7
  valahova
  2017. július 16., 15:58
  rworse

  már elnézést, de:
  - az államfők otthon a saját nyelvükön szólalnak fel nyilvános eseményen
  - a magyar nyelvet "ugor karatyolásnak" nevezni Magyarországon az oikofóbia kirívó esete.
  ezek voltak a megállapításaim, de amit írtál az általános szósz, semmi köze a kommentemhez.

  A baloldali sajtó "kritikai" voltáról szóló megállapítást, gondolom viccnek szántad.
 7. 6
  yoyo
  2017. július 16., 13:32
  nemcsak a megnyitókkal, mindenfajta felhajtással, rongyrázással, pénzégetéssel így vagyok: nemcsak érdektelen a számomra, de kártékonynak, nagyon rossz példáknak, világgal szembeni felelőtlenségnek tartom. Nem szeretem, ha akár magánszemély, akár egy politikai hatalom "reprezentál", a méregdrága kocsi, a kovácsoltvas kapubejáró és a ballusztrádos erkély soha nem valódi tartalomról szól, hanem kérkedés, a legkonkrétabb értelemben: magamutogatás, hatalmi fennhéjázás.

  Az ilyen külsőségek akkor is visszataszítanak, ha a pápa vagy a cárnő a legmagasabban jegyzett művészeket vette meg kilóra. Ha van irtózatos, az a pompa. Legyen szó akár diadalmas gazdagságról, akár arról, hogy most éppen egy szarjancsi szeretne sokkal többnek látszani, mint ami valójában.
 8. 5
  Titimata
  2017. július 16., 12:41
  Jó és hasznos ez a cikk Attila. Emlékeztet rá mennyire gyűlöllek titeket.
 9. 4
  tiszapolgári
  2017. július 16., 09:39
  Az én bajom nemcsak a budapestivel, hanem általában a megnyitókkal van, az erőlködéssel, hogy ez lesz minden idők legemlékezetesebbje.
  Egy csomó pénz elmegy rájuk, eközben semmire nem emlékszem a pekingi, a londoni, a riói olimpia megnyitóiból, Mr. Bean Tűzszekerek paródiáját kivéve. Ez a geg, vagy az, hogy Sydneyben egy őslakos leszármazott futónő gyújtotta meg a lángot, Atlantában a halálos beteg Muhammad Ali, Barcelonában pedig egy mozgássérült(!) íjász, sokkal inkább belém ivódtak, mint a mára kötelezővé lett, tök egyforma dobos-táncos-történelmis-áriázós fényorgiák.
  Mennyire elképzelhetetlen lenne nálunk, ebben a büszke és erős országban egy mozgássérült vagy beteg sportolót odaállítani a színpadra.
 10. 3
  rworse
  2017. július 16., 07:14
  Valahova

  Azt csak a jobbantilib oldal szeretné, hogy az olimpia témájának bajszát ide lehessen cidázni. Másrészt a (magyar) jobbantilib oldalra jellemző az oikofóbia, természetesen a xenofóbiával karöltve. Fobia univerza.
  Amúgy persze, érthető, hogy a jobbantilib oldalnak savanyú a szőlő, hogy csak-csak nem sikerült a NER VB NER megnyitóját társadalmi célú hirdetésként eladni a világban, de még itthon se igazán. Nem hozott mindenki még egy embert a magyar tévék elé se, sok fotel üresen maradt, sok fotelt és Duna-parti lépcsőt pedig az oikofíliától fűtött ballibek töltöttek meg genetikailag a megnyitóünnepélyre. Tudod, a "ballib" sajtó nem apologéta sajtó, akkor se, ha a sajátjairól van szó, hanem kritikai, hát még a gonzo sajtó.

Komment írásához