Janisch Attila: Közröhej-demokrácia

szerző
Janisch Attila
publikálva
2016. ápr. 06., 17:31
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A magyar államhatalmat és kormányzatot elvtelenül kiszolgáló személyek – mint például a Nemzeti Választási Iroda vezetője – rosszul rendezett tévés vetélkedővé silányítanák a magyar demokráciát, az intézményeit közröhej tárgyaivá teszik, az állampolgárokat arcon köpik.

Az NVI-ben – egy nappal a Kúria döntése előtt és néhány héttel egy minden részletében dokumentált, ám az államhatalom és szervei által jóváhagyott, de legalábbis nem kellő alapossággal kivizsgált választási csalást követően – a választási irodát vezető Pálffy Ilona utasítására áthelyezték az ominózus blokkolóórát a hivatal szűk előteréből az épület belső udvarának tágasabb terébe, egy sárga-fekete csíkkal kijelölt kör közepére.

Ez nem az esélyegyenlőséget szolgálja azok számára, akik majd népszavazási kezdeményezésük beérkezésének pillanatát kívánják kötelező módon e készüléknél dokumentáltatni, hanem minden eddiginél látványosabb, elkeserítőbb és nevetségesebb tumultuózus jelenetek várhatók. Ezeknek leszünk mi – törvénytisztelő magyar állampolgárok – a kéretlen nézői, szemtanúi. Előfordulhat, hogy egy nevetséges tévés vetélkedőben érezzük majd magunkat; már csak piros gombokat kellene nyomogatni, szerencsekerekeket forgatni, meglepetésbőröndöket nyitogattatni, esetleg a késve pecsételtetők alatt megnyitni a padlót, hogy sikongatva, széttárt karokkal a pincébe hulljanak.

A magányos időbélyegző

A magányos időbélyegző

Fotó: MTI

Holott egy jogállamban Pálffy Ilona a február 23-án történtek után már semmiről nem dönthetne, mert az előző eset másnapján, de legalábbis a külső térfigyelő kamerák felvételeinek nyilvánosságra kerülése után már fölmentették volna, mert az irodavezető dokumentáltan alkalmatlannak bizonyult közfeladatai ellátására. Igaz, másfelől viszont bizonyítottan alkalmas egy adott párt és/vagy az éppen hatalmon levők érdekeinek elvtelen kiszolgálására.

Napról napra bontják le a Fidesz politikai emésztőgödrében a demokrácia maradványait. Orbán Viktor gazdasági vállalkozó és pártelnök öles léptekkel halad az általa vizionált illiberális állam megvalósítása felé, amelyben aztán, ahogyan Tusnádfürdőn mondta 2014-ben, „bármi megtörténhet”.

Akkor és ott még nem tette hozzá: hogy mi az a bármi, ami megtörténhet, azt mindig ő dönti majd el. Azóta persze már tudjuk ezt mindannyian.

Mindez azzal együtt is így van,, hogy a Kúria ma elutasította a csalással előnyt szerzett népszavazási kezdeményezést, és az MSZP által kezdeményezett, az üzletek vasárnapi nyitvatartásáról döntő népszavazás lebonyolítását hagyta jóvá. Ez a döntés, ha teljes egészében nem is állítja helyre a jogállamiságba vetett megingott hitet, legalább jelzi, hogy érdemes és kell is szóvá tenni a nyilvánvaló visszásságokat; hiszen e konkrét eset, a választási csalás folyamatos napirenden tartása valamelyest hozzájárult ahhoz, hogy a Kúria felülvizsgálta a korábbi, meglehetősen vitatható döntését.

Ugyanakkor a mostani döntés sem teszi meg nem történtté azt a gyalázatot, amely február 23-án történt az NVI székházában. Sőt, most érkezett el csak igazán a pillanata annak, hogy az illetékes szervek az akkor történteket teljes mélységében kivizsgálják, az eset összefüggéseit és kapcsolati láncolatát feltárják, a csalásban résztvevőket, a csalás szervezőit és kitervelőit a hatályos törvényeknek megfelelően elítéljék, közfeladataik ellátása alól felmentsék.

Nincs más út, ha a jelenlegi látszatdemokráciából a demokrácia és a törvényes rend helyreállítása felé akarunk kanyarodni – ha előbb nem is, de a következő választások után mindenképpen.

szerző
Janisch Attila
publikálva
2016. ápr. 06., 17:31
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 8
  Enmerkar
  2016. április 19., kedd 11:02
  A 'jogállam' arról ismerszik meg, hogy a törvények mindenkire egyformán vonatkoznak. Aki szerint Magyarország ma jogállam, az vagy vak, vagy megfizetik.
 2. 7
  Cyrano
  2016. április 08., péntek 07:32
  Bocs, látom, közben radír.
  Tehát Gyurica "önérzetes" szarságára válaszoltam.
 3. 6
  Cyrano
  2016. április 08., péntek 07:31
  "Az egyik ember szabadsága addig terjed, amíg a másik ember szabadságát nem korlátozza", Gyurica.
  Maga pedig minden fórumozó szabadságát korlátozta azzal, hogy folyamatosan a saját agymenését rakta be, minden topikhoz és minden fórumozóval szemben durva hangot ütött meg.
  Úgyhogy én spec határozottan örülök, ha nem dumálhat folyamatosan, mert a normális párbeszédtől megy el az ember kedve, amikor maga megjelenik.
  Nem azért vagyok itt, hogy a szellemi hasmenését elviseljem, hanem azért, hogy magánál sokkal értelmesebb emberek véleményét is láthassam. És időnként elmondhassam azt is, én hogyan látom. Anélkül, hogy közben olyan prosztó, felsőbbrendűségi tudatban szenvedő egyén monomániáját kelljen kerülgetnem, mint magáé.
  És ez is a szólásszabadság része, akkor is, ha magának ez nem jut el a csekélyke értelméig.
 4. 5
  Cyrano
  2016. április 07., csütörtök 23:10
  Tiszapolgári: Gyurica széoffol mindent, neked miért hiányzik, hogy kilométeres baromságait kerülgesd?
 5. 4
  tiszapolgári
  2016. április 07., csütörtök 17:29
  „Napról napra bontják le a Fidesz politikai emésztőgödrében a demokrácia maradványait.”

  Igen, ez valóban szörnyű, épp ezért mutassatok jó példát, és ne moderáljátok ki Gyurica úr ironikus megjegyzését!
 6. 3
  tiszapolgári
  2016. április 07., csütörtök 07:58
  „A magányos időbélyegző”

  A fekete obeliszk a 2001: Űrodüsszeiából.

 7. 2
  Pasinszki
  2016. április 06., szerda 20:56
  "a következő választások után"
  Következő választások! Vélhetőleg most majd jódarabig nem lesznek választások, csak szavazások. Mondjuk a Nemzethy Népphronth jelölthjeire, vagy ilyesmi.
 8. 1
  reuters
  2016. április 06., szerda 19:57
  Valóban, Pálffy Ilona szabadalmaztathatná ezt a brutális ötletét valamelyik tévés vetélkedő részére.

Komment írásához