A jelölt és a pártja: túl sok volt a szöveg

szerző
Madlovics Bálint
publikálva
2017. aug. 05., 13:13
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Botka hibázott, amikor hagyta, hogy ebből nyilvános vita legyen.

Leáldozóban az MSZP miniszterelnök-jelöltjének a csillaga. Eleinte úgy tűnt, hogy Botka a szocialista párt potens embere: rendelkezik egy világos, koherens üzenetrendszerrel, a népszerűsége elég magas és még a pártot is képes volt maga mögé állítani. Ma viszont már egyre kevesebbet hallunk a programjáról, a népszerűsége visszaesett, a párt kihátrálni látszik mögüle. Az elmúlt hetek hírei leginkább ez utóbbiról, illetve az MSZP-s belháborúkról szóltak: Botka egy interjúban hadat üzent a szocialisták soraiban megbúvó „árulóknak” és „kollaboránsoknak”, aminek a nyomán aztán az MSZP-sek nekiestek a szegedi polgármesternek a nyilvánosságban és – ha lehet hinni a sajtóértesüléseknek – nekiestek a háttérben is.

Öngyilkos stratégiának tűnik Botkától, hogy bő fél évvel a választások előtt nekiesik a saját pártjának, valójában viszont a konfliktus nem új keletű, és a folyamatok eme fázisában már nem is volt kikerülhető. Amikor Botka nyilvánosan megtámadta a pártját, az csak tünete volt egy hosszabb ideje húzódó és nem megfelelően kezelt, belső vitának. Ez a vita pedig nem más, mint a szövetségi politikákról szóló két, széles körben osztott narratíva harca.

Az egyik narratíva szerint Botka László személyében végre jött valaki, aki nem csupán kijelenti, hogy a 2013-14-es összefogás-stratégia megbukott, hanem le meri vonni a konzekvenciát is. Ez pedig nem más, mint hogy a baloldal korábbi képviselői hiteltelenek, és soha nem nyerhetnek többé választást, mert egyszerűen kizárt, hogy valaha is elegendő mennyiségű embert szólítanának meg. A baloldalnak be kell húznia legalább egymillió új szavazót, ez pedig – e szerint a narratíva szerint – nem lenne lehetséges, ha olyan végtelenül megosztó, s különösen a (kiábrándult jobboldaliakat is magában foglaló) bizonytalanok táborában elutasított személyek szerepelnének a listán, mint például Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnöknek – megint csak e narratíva szerint – ezt kötelessége lenne fölismeri, és önszántából hátralépni, hogy egy a múlttal való szimbolikus szakítással hitelesített új baloldali politika révén végre esély legyen megnyerni a bizonytalan választókat, illetve 2018-ban – hegemón ellenzéki párttá válva – a választásokat is a baloldalnak.

false

 

Fotó: MTI

Az előbb vázolt narratíva világos szereposztást tükröz: Botka győzelemért küzdő politikus, párton belüli ellenlábasai pedig jobb esetben hasznos hülyék („balekok”), rosszabb esetben fizetett ügynökök („árulók”). A Botkáéval versengő, másik narratíva szerint azonban a helyzet fordított. Ezen álláspont – miután átvesz egy gyurcsányi elvalapú érvelést – kijelenti, hogy Botkának nincs joga döntést hozni más, demokratikusan működő pártok vezetőiről és/vagy képviselőiről. Gyurcsányt csak a saját pártja mozdíthatná el – erre viszont nem hajlandók, ezért Botka most lehetetlen föltételeket támaszt, s így valójában ő szabotálja az ebben a választási rendszerben elengedhetetlen összefogást. Ennek tükrében megfordulnak a szerepek: Botka az áruló, és a vele szemben föllépők azok, akik a baloldal győzelméért dolgoznak.

Mindkét narratívának sok híve van a nyilvánosságban és a háttérben egyaránt, ez pedig Botkát nehéz helyzet elé állította – ugyanis a vele egyet nem értők keresztbe tudtak tenni neki. Erre két lehetőségük nyílt. Az egyik, ha nem engedik hozzáférni Botkát a párt erőforrásaihoz. Állítólag beszélt is erről, hogy azért nem tud sikereket elérni, mert nem hagyják az MSZP-sek kampányolni; viszont ha az általa kínált út helyességéről nem győzi meg őket (vagy nem kínál nekik valamit, amiért cserébe mégis hajlandóak lennének támogatni), akkor ezt a problémát nem tudja orvosolni.

A másik út pedig nem más, mint a nyilvánosság. Ha valaki a háttérben alulmarad egy vitában, jó stratégia lehet kiállni a nyilvánosság elé – föltéve, hogy aki kiáll, tudja, hogy az emberek többsége az ő álláspontjával ért majd egyet. Talán Botka is, amikor árulózni kezdett a sajtóban, ezt hitte: hogy az emberek ő narratívája szerinti szereposztást fogadják majd el, az ellenfelei pedig veszítenek a népszerűségükből, s így gyengülnek a párton belüli pozícióik. De ma a nyilvánosságban nem egyértelműek a két álláspont támogatói közti erőviszonyok, így egyik fél sem tud ilyen módon előnyt kovácsolni. Hogy miért jó eszköz ez mégis Botka gáncsolására? Mert a két narratíva eldöntetlen vitája marad a napirenden – programszerű szlogenek és üzenetek helyett. A magyar sajtó ráadásul kimondottan érzékeny erre a témára; például amikor februárban Botka egy 1 órás programadó beszédet tartott, az egész sajtón csak egyetlen perc futott a beszédből végig: amiben elhangzott, hogy Gyurcsánynak mennie kell. Nagyban hozzájárul Botka kudarcához, illetve az MSZP népszerűség-vesztéséhez, hogy mindenki az összefogás-diskurzusra koncentrál a párt egyéb üzenetei helyett.

false

 

Fotó: MTI

Botka föltehetően túl optimista volt. Azt hihette: a tagság úgyis kitart mellette, és nemcsak azért, mert rendelkezik a cikk elején is említett pozitív tulajdonságokkal, hanem mert konkrétan ő volt az egyetlen ember, aki szocialista miniszterelnök-jelöltként szóba jöhetett. Ha pedig ez így volt, akkor – gondolhatta Botka – a tagság úgyis összezár majd mögötte, ami pedig elég lesz ahhoz, hogy egy hatékony kampány révén az MSZP gyors növekedésnek indulhasson, amely aztán automatikusan megoldja a két narratíva közötti vitát, Botka javára. Ma már látjuk: ez az optimizmus – a föntebb leírt mechanizmusok miatt – túlzónak bizonyult. A vita szükségképpen felszínre tört.

Botkának két lépésben kellett volna bebiztosítania magát. Az egyik, hogy a párttársai gáncsolását megelőzendő alkukat köt, illetve igyekszik elhitetni az MSZP erős embereivel, hogy a stratégiája az ő érdekeik szerint való – nem pedig csak követeli tőlük, mint a beszámolók szerint tette, hogy álljanak mögé, ha őt akarják jelöltnek. Botka a célok összehangolásával tudta volna biztosítani magának a háttér kooperálását. Ami pedig a nyilvánosságot illeti, nos, ott el kellett volna fogadnia a tényt, hogy Gyurcsány nem fog visszalépni, és ebből levonni a következtetést: nem lesz összefogás. Ha Botka valóban hitt volna az általa kommunikált narratívában, akkor le kellett volna mondania a DK fix 4-6 százaléknyi szavazójáról a potenciális 15-20 százaléknyi bizonytalanért cserébe. A DK ekkor persze igyekezett volna – mint most Molnár Zsolt – a vitát a nyilvánosságban életben tartani, de egy világos elhatárolódás után ez már csak segítette volna Botkát, hogy még egyértelműbbé tegye a Gyurcsánnyal (illetve a múlttal és az összefogással) való szimbolikus szakítás tényét. A gyurcsányi kritikák csak erősíthették volna a fönt leírt narratíváját, és végső soron nagyobb eséllyel vihette volna véghez az az által leírt stratégiát is.

szerző
Madlovics Bálint
publikálva
2017. aug. 05., 13:13
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 16
  szegedi789
  2017. augusztus 06., 22:03
  14

  Most meg Tombor-médiából !

  Mi van, a NER összes médiatulaja fizeti a reklámozást ? ? ?

  A sok hirdetés nehogy lehúúúzza a talajra, ahová előszeretettel sz@rik . . .
 2. 15
  galambocskám
  2017. augusztus 06., 16:16
  Szó szerint: "Gyula bekészítette a jégcsákányt..."

  Ez a jó!
 3. 14
  galambocskám
  2017. augusztus 06., 16:10
  Szegény maszopról nagyon leszedik a keresztvizet a Mandin.

  http://mandiner.hu/cikk/20170805_molnar_gyula_az_eredmenyek_meg_nem_jonnek


  Nekem legjobban hátakkor kolléga megjegyzése tetszik, miszerint a Gyula már készíti a jégcsákányt...

  Hát bizony. :)
 4. 13
  szegedi789
  2017. augusztus 06., 12:47
  Galambocska, ha már rárepült ( nem csak trollok által öngólnak tartott fizessenekagazdagok keltette médiahullámokra, azta kuhurva, mily' dagályos a stííílusom ! ) rolexre,
  mi másra ?, csili-villi, ön nem inkább szarka?, na mindegy..., AKKOR:

  ügyeljen trollkodása tartalmára, mert igen sokat levon "sportszakmai" értékéből, ha puchlaci tulajdonolta cikkecskét linkel, mert ugye, puchlaci se ma kezdte, na meg, nincs lamúúúrban a szegedi párttársával ...

  Forráskritikailag inkább lesz puchlacis troll, mint ... Csak fideszes troll. Fideszes putyinpincsi, gyenge szárnycsapkodásokkal. Érdekes mutáns, havi megbízható elszámolással ...


  Emeszpé, pontosabban számtalan klikk közös meze, mit most megint megszaggattak egy kicsit, gyak. gyurcsány-saga óta van egyáltalában mez még rajtuk ???
  Mindegy. Emeszpé menthetetlen.
 5. 12
  szegedi789
  2017. augusztus 06., 12:35
  Juj, hogy kommenteljen az ember, az is csak egy NARRATÍVA . . . Hogy emeszpézzen, dékázzon, botkázzon, puchlacizzon így a megfáradt állampolgár a pannon hőkatlanban ? ? ?

  Hogyanacsudafáját ? ? ?

  Tényleg, a NARRATÍVA nevezetű listavezetőre nem lehet ikszelni tavasszal ???
 6. 11
  galambocskám
  2017. augusztus 06., 09:37
  Utóirat:

  Nem lévén nálunk időmérő szerkezet tehát megkértem Kunhalmi elvtársnőt hogy amíg én beszélek addig ő ketyegjen.


  Botka miniszterelnök-jelölt
 7. 10
  galambocskám
  2017. augusztus 06., 07:42
  A nemes Bokta értelmi képességeit jellemzi a Rolex epizód.

  https://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/vasarnapi_hirek_2017_16_fokusz

  Miután arról értesült a jónép hogy Botka lenyilazni óhajtá a gazdagokat , egy kapitalista országban óhajtá lenyilazni őket, óhatatlanul előkerült a botkai Rolex, a maldív szigeti búvárkodás és a 25 milliós autó.

  Az más - hörgé a nemes Botka - azért én megdolgoztam, a feleségem is megdolgozott, az én gazdagságom nem az a gazdagság. Na jó, fogadjuk el hogy a botkai gazdagság helyes gazdagság, csak a nem botkai gazdagság a helytelen és csúnya gazdagság. Egyébként van is benne valami: tényleg vagy húsz éve polgármester, a felesége főorvos, plusz mellékállás.
  Na akkor jól van.

  Nade. Megy a nemes Botka kampánylani és nincs rajta a Rolex. Sőt, ha jól látjuk a mellette csápoló Kunhalmi Isaura is otthon felejtette az óráját.

  Halljuk lelki füleinkkel a nemes Botkát.

  Mostan megyek szólni a hülye népekhez...akarom mondani az én szeretett választóimhoz. Nem jó az ha ezek a barm.... .az én kedves híveim azt látják, hogy nekem órám van. Még azt hiszik ezek az idió.... a fidesz által megtévesztettek...ezek mindent képesek elhinni amilyen...izé....na hagyjuk.

  Egyébként Kunhalmi elvtársnőn sem lesz óra, biztos ami biztos. Fölmerült hogy a rendezvény előtt nézzen be az elvtársnő a Nyolcadkézból turkálóba de erre végül nem került sor mivel az elvtársnő talált egy lomtalanításra váró kupacot
 8. 9
  galambocskám
  2017. augusztus 06., 06:26
  Most már csak az a kérdés, hogy ki jön Botka után?

  Mert azt rebesgetik, hogy esetleg Karácsony....

  Remélem, hogy ennyire még a szocik sem lehetnek hülyék.

  Bár, ki tudja. Ezektől minden kitelik
 9. 8
  galambocskám
  2017. augusztus 06., 06:09
  Hagyta...?

  A próféta szakállára, Botka nem hagyta hogy az ő maszop ócsárlása nyilvános legyen. ő maga nyomta a saját pártjának rugdalását a nyilvánosság képébe.

  Azt hitte a szerencsétlen hogy ez majd jól fogja kivenni magát.

  Hülye.
 10. 7
  Rumata
  2017. augusztus 05., szombat 20:08
  Azt ugye már Demeter Márti kilépésekor borítékolni lehetett, hogy az MSZP 2018-ban nem akar választást nyerni.

  Mert a született lúzerek felismerésében a szép nők szinte csalhatatlanok :-)

  Aki tehát azt hiszi, hogy Botka szavazatmaximálás céljából fordult az összefogáspártiak ellen, az teljesen félreérti - és ezért nem is tudja észérvekkel megmagyarázni - a történteket.

  Viszont Botka debil viselkedése rögtön érthetővé és acélosan logikussá válik, ha abból indulunk ki, hogy Botka orbitális ívben szarik a választási győzelemre.

  Botka a Gyurcsány elleni frontális támadással nem az MSZP támogatottságát akarja növelni.

  Botka az általa kiprovokált belharccal csupán a párton belüli összefogáspártiakat akarja kigolyózni, hogy a listás mandátumokon ne kelljen az összefogáspártiakkal osztoznia.

  Botka kormányfővé való jelölésének kizárólag csak ez volt a célja.

  És ez az ország jelenlegi helyzetében a fekália rágcsálásának egy olyan sztratoszférikus szintje, amire igazából már nincs is méltó irodalmi jelző.

Komment írásához