A migránsügy lehetne a Fidesz őszödi beszéde

szerző
Madlovics Bálint
publikálva
2018. febr. 01., 16:16
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Azaz a Jobbik nagy lehetősége, de egyelőre úgy tűnik, nem használják ki.

Lévén, hogy a közvélemény-kutatások egyfelől az ellenzék stagnálását, másfelől pedig a Fidesz–KDNP magabiztos előnyét jelzik, a kormánypártok számára a következő két hónap legfontosabb feladata saját táboruk egyben tartása. Ezt a kérdést két oldalról lehet megközelíteni: lehet nézni belülről, vagyis hogy a már meglévő szavazóbázis mennyire összetartó és mennyire kötődik a Fideszhez, és lehet nézni kívülről, hogy mennyire áll fönn az elpártolás veszélye. Máshogy fogalmazva a kérdés az, hogy van-e rá esély, hogy a Fidesz saját tábora egy másik párt javára fogyatkozzon, és így veszélybe kerüljön a várhatóan elsöprő újraválasztása.

Ebből a szempontból a Fideszre az elmúlt hetekben – sőt talán mondhatjuk: az elmúlt években – a legnagyobb veszélyt a betelepített migránsok ügye jelentette. A Fidesz a kommunikációját 2015 eleje óta a bevándorlók elleni uszításra építette föl; ez vált a párt fő üzenetévé, és a Fidesz-szavazók számára is a nemzetet a migránshordákkal (illetve az őket betelepíteni akaró Soros Györggyel) szemben megvédő, megalkuvást nem ismerő Orbán hősies képe vált pártkötődésük első számú igazolásává.

Narratívák és összeesküvés-elméletek – avagy miért és hogyan működik a sorosozás?

Amikor a kormánytagok Soros Györgyről beszélnek, akkor az nem egy hirtelen jött ötlet: tökéletesen illeszkedik az eddig kommunikált világképükbe. A politikai kommunikációnak két, egymástól eltérő felfogása van. Az egyik ügyalapú (issue-based): ez azt vizsgálja, hogy mely ügyek vagy témák napirenden tartása előnyös vagy előnytelen az adott politikus számára.

Az utóbbi időszak egyre erőteljesebb sorosozása is ezt a kötődést volt hivatott tovább szilárdítani. Az viszont, hogy Altusz Kristóf kormánypárti politikus arról beszél, hogy hazánk az utóbbi időben befogadott 1300 migránst, a kommunikációs térben az előbb lefestett képpel világosan szembeállítható, és alkalmas arra, hogy megkérdőjelezze a kormányzati narratíva hitelességét. Épp ezért olyan veszélyes a Fidesznek: megvolt rá a lehetőség, hogy a kormánypárt említett szavazói föltegyék maguknak a kérdést, hogy ha ők ténylegesen azt az erőt akarják támogatni, amelyik „megvédi az országot a bevándorlóktól”, akkor vajon nem csapták-e be őket így, hogy a Fidesz „fű alatt mégiscsak beengedi a migránsokat”.

Az elpártolás veszélye viszont csak akkor áll fönn, ha van hova elpártolni. Az ellenzéki erők közül az ügy nyilvánvaló haszonélvezője a Jobbik lehetne. Nemcsak azért, mert a Vona Gábor vezette alakulat a legnagyobb ellenzéki párt, hanem mert maga a migránsozás is tökéletesen beleillik a Jobbik saját narratívájába. Sőt valójában ez még a néppártosodás képét sem sérti; több újságíró is úgy vélekedett, hogy amikor Vona Gábor az évértékelőjében előhozta a migránsok ügyét, és az ország valóságos védelme mellett érvelt, azzal visszalökte a Jobbikot a xenofób rétegpárt kategóriájába. Ez azonban egy optikai csalódás: összekeverik a szélsőségesség objektív mércéjét azzal, hogy a társadalmon belül mi számít szélsőségesnek. A felmérések szerint hazánkban a társadalom nagyobb része átvette lényegében a Fidesz migráns- és terrorizmusellenes narratíváját, kvázi ez lett a „mainstream” álláspont – így pedig ennek a fölvállalása nem egy szűk réteg megcélzása, illetve elszigetelődést sem jelent a magyar nép többségétől.

false

Röviden tehát a Jobbik számára ez a mostani 1300 migráns – ha fogalmazhatunk így – talált kincs: nemcsak beleillik a saját, eddig kommunikált üzenetrendszerébe, de még arra is alkalmas, hogy rést üssön a Fidesz hitelességén. És mivel Vona eddig is markánsan képviselte a bevándorlás-ellenességet, azaz lényegében a fideszes narratívát, a Jobbik révén befogadó alternatívát nyújthat a fideszes szavazók számára, akik az ország biztonságát immár nem látják biztosítva a migránsokat befogadó orbáni vezetés által.

Az elmúlt napok Vonával szembeni fideszes lejárató kampánya erre a fenyegetésre ad választ. Az, hogy Vona Gábort megpróbálja a kormánypárti média és politikusgárda minél erősebben az iszlámhoz és a bevándorlókhoz kötni, pontosan arról szól, hogy mélyítse az árkot a saját és a Jobbik tábora között, hogy megakadályozza a fideszes szavazók elpártolását. Lényegében, ami a Fidesz és a Jobbik között zajlik, az egy hitelességi versenyfutás: ugyanannak a migránsellenességnek a mentén próbálják bebizonyítani, hogy a másik féllel szemben ők méltók ennek a programnak a képviseletére. Ami újdonság a Fidesz és a Jobbik közti dinamikában viszont, hogy most a Fidesz defenzív helyzetben van: saját emberük által esett csorba a hitelességükön, az ő oldalukon robbant ki a botrány, és nekik kell most megvédeni magukat az ellenzéki támadásokkal szemben. Többen – köztük maga a Jobbik elnöke is – megvonták a párhuzamot az Altusz Kristóf-féle hangfelvétel és Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde között, és valóban: az ügyben benne van az a potenciál, hogy széles körben bizonyítsa a kormány szavahihetetlenségét, és a Jobbik révén kibillentse a rendszert az egyensúlyából.

2018 tétje, hogy megbillen-e a centrális erőtér

Az Orbán-rezsim hatalmi alapját nem a kétharmados fölhatalmazás adja. Ami nélkül nem tudna működni, az a centrális erőtér. Az ellenzéki szavazóknak a választási év mindig azzal a lehetőséggel kecsegtet, hogy végre sikerülhet változtatni a politikai erőviszonyokon.

Azonban bő két héttel az ügy kirobbanása után közel sem látunk olyan össznépi fölháborodást, mint 2006-ban a Gyurcsány-beszéd kiszivárgása után. Ennek van két strukturális oka is. Az egyik a médiakörnyezet, tehát hogy míg 2006-ban az őszödi beszéd, illetve annak hazugságra vonatkozó része a közmédiában ment le először, majd utána végigvonult az egész sajtón és a választásokig a fideszes médiák felszínen is tudták tartani, addig ma az ellenzék lehetőségei finoman szólva korlátozottabbak, mint a kormányéi. A másik strukturális ok pedig az ellenzék állapota, tehát hogy jóval töredezettebb és a távolság is jóval nagyobb a legnagyobb ellenzéki párt és a kormánypártok között, mint a 2006-ban volt.  Míg így valóban nehezebb kommunikálni mind az elpártolás okát, mind pedig az elpártolás kívánatos irányát, a migránsügy messze a Jobbik legjobb lehetősége lett volna, hogy rögtön a kirobbanása után utcára vigye az embereket, és később aztán az egész kampányát arra fűzze föl, hogy Orbánék „hazudnak”, mert valójában „veszélybe sodorják a társadalmat”, hiába beszélnek kerítésről meg „migránsmentes övezetről”. Ehhez képest viszont a Jobbik nem aknázza ki ezt az ügyet úgy, ahogy azt a saját szempontjából érdemes lenne: se tüntetéseket nem szervezett, sem pedig a határozott kommunikációt nem építette ki (lásd például a Jobbik szóvivőjét, aki még azt is megkérdőjelezte, szembemenve a jobbikos narratívával, hogy ez az 1300 migráns egyáltalán veszélyt jelent-e Magyarországra).

Természetesen nyitva áll még a Jobbik előtt, hogy a kampányban központi elemmé tegye ezt az ügyet, és így próbálja meg megnyerni a Fidesszel szembeni hitelességi versenyt. A Fidesz a következő időszakban tovább szilárdítja majd a táborát, és igyekszik majd a most még ingadozók számára is az egyetlen alternatívaként föltűnni; ezt a tábort megcélozva a Jobbik keresztülhúzhatja a számításait.

Liberális szemmel – A Republikon blogja a magyarnarancs.hu-n.

Liberális szemmel – Republikon

Számok. Politika. Elemzés. Feminizmus. Mozgalmak. Liberalizmus.

 

szerző
Madlovics Bálint
publikálva
2018. febr. 01., 16:16
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 5
  yoyo
  2018. február 02., péntek 12:06
  ez a Plüm Plüm öszödi beszéde is olyan gyatra szófordulat lett.

  Egyáltalán: nagyon nem bírom, hogy mindent meg kell próbálni tükrözni, mindent meg kell próbálni analógiák szerint utánozni.
  Amúgy a jobbik élt is ezzel a fordulattal.

  Valahol nevetséges azt gondolni, hogy ha Gyurcsány ráment az öszödi beszédére, akkor majd Orbán is öszödi beszélni és rámenni fog.

  Az öszödi beszéd egy olyan ürügy volt, amire el lehetett engedni a - meglévő - indulatokat.
  Hiába vuduzgatják, nincs annyi indulat, amire rá lehetne nyitni a kapukat.
  És nem hiányzik a lelepleződés se, Orbánék pucér seggel parádéznak évek óta, és a zöm boldogan elvan ezzel.
 2. 4
  rworse
  2018. február 02., péntek 09:47
  Szerintem se szabadna beleszállni a migráncsozás témába, másrészt azonban mégiscsak fel kell hívni a figyelmet, hogy az Orbán-rezsim ebben is hazudott. A menekültek suttyomban befogadása is igazolja, hogy a témában három éve tartó elvtelen uszítás csak elvtelen uszítás. Hazudtak reggel, éjjel meg este, teljesen nyilvánvaló, hogy amit mondtak, az nem igaz. Őszödi beszéd. Hab a tortán, hogy fasiszta uszítással történik a hazudozás.
 3. 3
  jhamori
  2018. február 01., csütörtök 19:56
  Kedves Narancs!

  Nem kellene hülye tippeket adni: a fidesz migráncsozásába ugyanis nem szabad beszállni. Ez egy olyan erdei ösvény, ami nem vezet ki az erdőből. Egy mellékszál. Egy nyalóka a hülyéknek.

  Van még bő két hónap a választásokig, addig két komoly megoldás között választhat az ellenzék:

  1/ Bojkottálja a választást, mert ha nem bojkottálja, akkor burkoltan elismeri, hogy hajlandó mindenféle csalás közepette is indulni – és a nevét adja a végeredményhez, legyen az bármi. A választás a győztest legitimálja. „Na ugye.” Érdekes eredmény lenne – szigorú bojkott esetén – hogy a fidesz kb. 1 millió szavazattal megszerzi az abszolút többséget. Azért erre már világszerte nem nagyon bólogatnának sokan. Talán még Merkelnek is leesne a tantusz. Meg Junckernek és Barroso sem élvezné annyira a nyugdíjat. Meg az Európai Néppárt...

  2/ Az ellenzék összezár, koordinálja legalább az egyéni körzetekben a potent, közös jelöltet és elképesztő hajrában mozgósítja a közömbös szavazókat arra, hogy erre a közös jelöltre szavazzanak. Menjenek el, ne maradjanak otthon. És bár a dolog nem komilfó, de az ellenzéknek is gátlástalanul kell hazudnia, ha úgy hozza a helyzet. Igen: fel kell nagyítani a fideszes potentátok negatív tetteit – azz orbán/mészáros tandemet a 300 milliárdjával, az őket elv- és törvényszerűtlenül kiszolgáló bankokat, a csalásokat (helyileg), a nép nyomorát, amit a fidesznek köszönhet, a várba királykodni igyekvő orbánt, az EU pénzeket lenyúló/koordináló Lázárt – és így tovább. A cigányokat meglopó Farkas Flóriánt. Ha indulnak, akkor keménynek kell lenni - ezt szereti és várja el a nép.

  De hogy beleállni a sorosozásba??? Elment a Narancs kicsi esze?
 4. 2
  szegedi789
  2018. február 01., csütörtök 19:30
  "2006 ősze", "Beszéd " is nem egy hosszabb hideg "polgárháborúnak" volt a része ? (Ezt csak halkan kérdeném, ilyen mélyen szántó vacak "elemzések" alatt ...)
  Ráadásul a színfalak mögötti kavarása mintha a lényegi mozzanata lett volna, utcai zavargások drámaonak ható képsorai ide vagy oda. Persze nem akarom utóbbi mozzanatot lekicsinyelni, mert fontos tudással "ajándékozta" meg a nézőjét kicsiny politikai közösségének állapotjáról... De mégis "komplexebb" volt, hogy így fejezzem ki magamat, mint a "migránsozás" hitelességéért folytatott tematizációs cicaharc. Mennyit is költöttek propagandára Rogán Hivatal ? 30 mld huf-ot.
  Szerintem az ilyen kamu politikai elemzősdi szimulálásáért nemcsak kár, hanem már nagyon unalmas is.
 5. 1
  szegedi789
  2018. február 01., csütörtök 19:21
  Ezt a Republikon kiszámlázta már a Jobbiknak?????

  Tisztázzuk már migráns/menekült/bevándorló... vagy kik is ?

  Attól még, hogy a közvélemény radikálisabb álláspontot foglal el, attól még nem lett a Jobbik most kevésbé nem radikális. Atya ég ! Most komolyan, az ingerküszöb ki lett tolva, narratíva ide vagy oda. Szélsőséges párt migránsozik. Objektíve , ennyi mondható. Öt percig naciul ugatunk, attól még nem kell, hogy egyéb meggondolatlanságokra csábítson... Minimum.

  Őszödözés meg mondjuk úgy, elég infantilis felvetés. Őszödi beszéd annyit tesz, mint a politikai manipuláció bevetése . Ennyi. És ennyinek pont elég... És, Simicska titkos tölteteiről nem is volt szó.

  Itt meg, végső soron a Jobbik a szélsősséges politika hitelességéért szál csatasorba, csak hát az objektív feltételek nem idálisak, hogy hitelesen védje a nem létezőt elhazudozóktól, akik narratívát őriznek, visszatámadnak, nehogy a széljobb duma eredeti tulaja legyen a széljobb duma jelenlegi tulaja... Mert objektíve nem tudja a közvéleményt manipulálni hazug mesékkel, mítoszokkal...

  Hogy mik is vannak, te jó ég...!!!!!!

Komment írásához