Geréb Ágnes, a mozgalmi vezető

szerző
Mikecz Dániel
publikálva
2018. jan. 24., 18:01
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Miután Geréb Ágnes perújítási indítványát elutasította a bíróság, a magyar közéletben szokatlan szolidaritási mozgalom vette kezdetét.

Múlt szombaton több tucat szimpátiatüntető jelent meg a Szabadság hídon, hogy együttérzését fejezze ki Geréb Ágnes mellett és tiltakozzon az ítélet ellen. A megmozdulást otthon szülő anyák szervezték, akik úgy érzik, hogy Geréb Ágnesnek köszönhető többek között az apás szülés, és hogy nem választják el az újszülöttet édesanyjától.

Ritka eset, hogy egy bírósági ítélet szolidaritási mozgalmat vált ki. Hasonlóra Budaházy György ügye kapcsán került sor, akit egy hét évig tartó eljárás során 13 év fegyházra ítélt a bíróság. Tiltakozásokat váltott ki továbbá Ahmed H. elítélése is, akit Budaházyhoz hasonlóan szintén terrorizmus vádja miatt vettek őrizetbe és kapott végül börtönbüntetést. Természetesen teljesen más ügyekről és kontextusról van szó. Budaházy György a radikális jobb mártírja, Ahmed H. sokaknak a menekültellenes kormányzati propaganda számára alkalmas bűnbak, míg Geréb Ágnes az őt támogatók szerint az orvoslobbi áldozata.

Geréb Ágnes

Geréb Ágnes

Fotó: Németh Dániel

Budaházy esetében magától értetődő, de valójában Geréb is politikai, mozgalmi vezetőnek tekinthető. Nem a pártpolitika vagy az utcai mozgósítás értelmében, hanem a mindennapok politikájának tekintetében. A politikatudományban szubpolitikának is nevezik azt a teret, ahol állampolgárok autonóm szerveződésein keresztül valósul meg politikai nyomásgyakorlás. Itt olyan ügyek is politikaivá válhatnak, amelyeket korábban nem érintettek közéleti viták. Ilyen a szülés is, amit – Geréb támogatói szerint többmilliárdos üzletet lévén – nem akar elengedni a szülészorvosok lobbija.

Nem pusztán egészségügyről, szakmai monopóliumokról van azonban szó Geréb Ágnes ügyében. Az otthon szülés ugyanis a magánéleti autonómiát is érintő kérdés. Magyar politikai örökség, hogy sokan egyéni stratégiák révén kívánnak előnyökre szert tenni, és nem kollektív megoldásokat (szervezetek létrehozása, politikai aktivitás) keresnek gondjaik megoldásához. A demobilizáció, az egyéni stratégiák keresése felértékeli aztán a magánélet autonómiáját. Ezért oly népszerű az otthoni pálinkafőzés engedélyezése, ezért váltott ki akkora felháborodást a netezés bármiféle adóztatása vagy korlátozása, és ezért nem merné még egy erős választói támogatottsággal bíró konzervatív kormány sem korlátozni az abortuszt.

A kényelmetlen közéleti klíma mellett az életmódon keresztül a magánszférában lehetséges a politikai identitások ápolása. Az otthon szülés lényege pedig éppen az, hogy megkérdőjelezi az állam fennhatóságát a szülés folyamatára. Geréb Ágnes tehát egy „csendes” mozgalom vezetője, egy többek között alternatív fogyasztási minták révén is létező politikai identitás ikonja. Elítélése, börtönbüntetése ezért vált oly sok vitát kirobbantó közéleti kérdéssé.

Liberális szemmel – A Republikon blogja a magyarnarancs.hu-n.

Liberális szemmel – Republikon

Számok. Politika. Elemzés. Feminizmus. Mozgalmak. Liberalizmus.

szerző
Mikecz Dániel
publikálva
2018. jan. 24., 18:01
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  yoyo
  2018. január 27., szombat 12:13
  hegecz25, nagyon elgondolkodtató, hogy azok, akik így reagálnak, mint te, miért teszik.
  Azt nem feltételezem, hogy erre a témára trollokat küldene valaki, bár ki tudja.
  Azt szinte kizártnak tartom, hogy neked és sokaknak, akik a témában a te felfogásodban kommentelnek, bármi személyes érintettséged lenne.

  Akkor miért?
  Elég sok hozzászólásom volt a témában, így nagy kedvem nincs önmagamat ismételni. Geréb orvosi hivatását végezte, később bábaként volt jelen szüléseknél. A születés csodálatos dolog, ugyanakkor sajnos olykor, általában nagyon ritkán, adódnak komplikációk, váratlan események, ezek egy része sajnos vagy a magzat vagy az anya károsodásával, olykor halálával végződhet. És ilyen esemény bekövetkezhet otthonszülés, de kórházi szülés alkalmával is.

  Általános - és hamis - vélekedés, hogy a születéssel kapcsolatos kockázatok drámai mértékben nagyobbak otthonszülésnél. Nem, nincs így. És hamis vélekedés az is, hogy a kórházi szülésnek nincs speciális kockázata éppen az otthonszüléssel szemben.

  A "kemény műhiba" egy laikus szájából rendkívül durva kijelentés. Nyilván fingod nincs az orvosi tevékenység gyakorlása során elkövetett mulasztás, a műhiba, a gondatlanságból elkövetett emberölés és más, a Geréb-ügyben megfogalmazott vádak közti különbségekről.
  Súlyosan megkérdőjelezi az ítélkezés jogosságát. Ez nem több mint elfogult vagdalkozás.

  Amire többször próbáltam felhívni a figyelmet:
  1. természetes, hogy a Geréb Ágnes tevékenységével kapcsolatos minden felmerült gyanú kivizsgálandó. Ha hibázott, ha mulasztást követett el, akkor azért elmarasztalást érdemel.
  2. Geréb Ágnes ügyeinek kezelése, a vele szemben alkalmazott hatósági szigor, a tizenéven keresztül húzódó eljárások, az eljárással kapcsolatban megfogalmazott panaszok legalábbis aggályosak.
  3. a kórházi szülészeti gyakorlatot nem kíséri közel sem hasonló szigorú számonkérés, országos szinten egészen biztos nagy számú esetre kerül sor, amelyben az orvos tevékenysége legalább olyan súlyú kérdéseket vethetne fel mint Geréb esetében, és bár adódnak műhibaperek, olykor orvosokat elmarasztaló ítéletek, a kétfajta tevékenység jog előtti bánásmódja közel sem egyenlő.
  4. a kórházi szülészeti gyakorlat ma magyarországon súlyos korrupcióval párosul. Ráadásul a kórházi szülések gyaklorlata a bánásmód tekintetében is kiábrándító. Ebben az értelemben az otthonszülés intézménye a rendszer kereteit feszegeti, Geréb Ágnes igenis úttörő egyéniség.
  Egyrészt az teljesen függetlenül a rajta számonkért esetektől, másrészt - és a dolog igenis emiatt is aggályos - az lehet esetek megítélésében is.
 2. 1
  hegecz25
  2018. január 26., péntek 08:28
  gerebet nem az otthonszules propagalasa miatt kuldik bortonbe, hanem azert mert kemeny orvosi muhibakat kovetett el.

Komment írásához