Öt érv a bulinegyedről szóló népszavazás ellen

szerző
Király Dávid
publikálva
2018. jan. 16., 17:03
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az erzsébetvárosi népszavazás a bulinegyed problémáit nem oldja meg, de mindenkinek károkat okozhat.

Egy hónap múlva, február 18-án dönthetnek az erzsébetvárosiak a bulinegyed sorsáról. A VII. kerületi népszavazás formálisan ugyan csak arról szól, hogy az Erzsébet körút, a Rákóczi út, a Károly körút és a Király utca által határolt területen bezárjanak-e a szórakozóhelyek éjfél és reggel 6 óra között, ha azonban a népszavazás érvényes és eredményes lesz, és az igenek győznek, az nyilvánvalóan megpecsételi a bulinegyed sorsát.

A belső-erzsébetvárosi bulinegyed

A belső-erzsébetvárosi bulinegyed

Fotó: Balogh Zoltán/MTI

Az egyik oldal érvei szerint, ha a bevételeik nagyobb részét többnyire éjfél után realizáló szórakozóhelyeknek a nap végén be kell zárniuk, akkor vállalkozások százai és munkahelyek ezrei szűnhetnek meg. A másik oldal mindeközben a lakók nyugalmára, csendre, a közterületek rendjére, tisztaságára hivatkozik – nyilván mindegyik álláspont érthető.

A bulinegyed sorsáról kiírt népszavazás számos sebből vérzik, íme néhány.

 1. A kerületi népszavazás igazságtalan, hiszen beleszólást biztosít a külső-erzsébetvárosiaknak egy őket egyáltalán nem érintő ügybe, miközben nem méri fel a bulinegyed közvetlen közelében, de már másik kerületben élők véleményét. Márpedig a VI. kerületi Vasvári Pál utcában a Paulay Ede utcában, vagy épp a Király utca páros oldalán élők a saját bőrükön tapasztalhatják azt, amit mondjuk a Murányi utcaiak csak a hírekből ismernek.
 2. A népszavazás véget vet a nyugalomra vágyó lakók, a megélni akaró vállalkozások, valamint az önkormányzat párbeszédének, ami – más, a népszavazás közelébe jutott témákkal, így az olimpiával vagy a 3-as metró akadálymentesítésével ellentétben – a VII. kerületben legalább megindult, és melynek folytatása megnyugtató megoldással zárhatná le a Belső-Erzsébetvárosban kialakult konfliktust.
 3. A bulinegyedben szórakozó turisták okozta mellékhatások csökkentése, a káros következmények felszámolása a ma hatályos jogszabályok alapján is megoldható. Ma sem szabad az utcán üríteni, a jelenlegi törvények sem teszik lehetővé drogok és nők árusítását az utcán. A hatályos jogszabályok betartatása a ma még kifogások mögé bújó hatóságok és az önkormányzat feladata lenne.
 4. A népszavazással az önkormányzat bedobta a gyeplőt a lovak közé. A kerület a referendummal azt üzeni: nem tudja megoldani a problémát, nem tud közvetíteni az ellenérdekelt felek között, és arra sem képes, hogy állást foglaljon az ügyben, mert fél attól, hogy azzal elveszíti az önkormányzat bevételeit/a helyiek szavazatait. (Az első az egész kerületnek rossz, utóbbi csak a vezetőknek.)
 5. A népszavazás könnyen visszaüthet a szórakozóhelyek bezárásáért küzdő helyiekre. Ha ugyanis a referendum érvénytelen lesz vagy a nemek győznek, az hosszabb távon is lefegyverzi a nyugalomra vágyókat és a jövőben még annyit sem érhetnek el, amennyit megfontolt párbeszéddel, a másik fél érdekeinek tiszteletben tartásával és valamilyen okos kompromisszummal elérhetnének.

A fentiek azt mutatják, hogy a bulinegyedről szóló népszavazást ki sem lett volna szabad írni, ez a hajó azonban már elment. A kerület (és Budapest) számára ma az a legkevésbé káros, ha ez a népszavazás nem lesz érvényes és eredményes, és így folytatódhat a párbeszéd az érintett felek között – akár a helyi és a fővárosi önkormányzat bevonásával.

false

Fontos hangsúlyozni: a tét nem az, hogy a brit alsó középosztály ifjai a jövőben is zavartalanul rókázhatnak-e ordítva a Wesselényi utca kapualjaiban. A valódi tét az, hogy ennek a rossz hírű országnak a még mindig jó hírű fővárosa elveszíti-e az egyik fontos turisztikai attrakcióját, csak mert az önkormányzatai és a hatóságai képtelenek úrrá lenni egy korántsem megoldhatatlan problémán.

Liberális szemmel – A Republikon blogja a magyarnarancs.hu-n

Liberális szemmel – Republikon

Számok. Politika. Elemzés. Feminizmus. Mozgalmak. Liberalizmus.

szerző
Király Dávid
publikálva
2018. jan. 16., 17:03
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  Champagne
  2018. január 19., péntek 10:17
  A legtöbb világvárosban található hasonló negyed. Hol kisebb, hol nagyobb. Dublinban egy egész városrész, Palermoban egy háztömb. Egy közös van bennük: nincs lakófunkció. Hosszú évek alatt kialakult állapot, nyilván van aki közben jól is járt, meg olyan is, aki kényszerűen elköltözött. De a mai ingatlanárakat nézve, nem tűnik lehetetlen dolognak a lakáscsere, már persze, ha a bentlakó hajlandó rá. A két funkció összeegyeztetése hosszú távon nyilvánvalóan lehetetlen. Bár vannak fenntartásaim, hogy Budapest turisztikai vonzerejét mennyiben erősíti ez a fajta látványosság. Mert ezen csak a lowcostok, a - ma még működtethető airbnb-k és a kocsmatulajdonosok keresnek. A minőségi szállodák, éttermek semennyit. Sőt.
 2. 3
  Cyrano
  2018. január 17., szerda 07:42
  Már megint csak a cikk lényegét nem sikerült megértenie. Ahogy más esetekben sem.
 3. 2
  galambocskám
  2018. január 16., kedd 17:45
  Ott. Miért írhattam ittet?
 4. 1
  galambocskám
  2018. január 16., kedd 17:42
  " A másik oldal mindeközben a lakók nyugalmára, csendre, a közterületek rendjére, tisztaságára hivatkozik – nyilván mindegyik álláspont érthető."

  A lakóknak van joguk a csendhez és nyugalomhoz a saját lakásukban és nem másoknak van joguk ahhoz hogy ordítozással és egyéb dévajkodással pokollá tegyék mások életét.

  A lakóknak ráadásul nem csak éjféltől reggel hatig vagy meddig van joguk a csendhez és nyugalomhoz a saját lakásukban hanem mindig. A lakás az arra való kérem, hogy az ember ottan lakjon.

  A bulinegyedet csinálják meg,itt ahol az üvöltözni vágyók nem zavarnak senkit.

Komment írásához