Tarlósnak csak az a választás fontos, amit biztosan ő nyer

szerző
Király Dávid
publikálva
2018. aug. 09., 18:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A közvetlen főpolgármester-választást is beáldozná Tarlós István, csak hogy ne győzhessen Budapesten az ellenzék.

„Abban biztos vagyok, hogy miniszterelnök úr megfontolt döntést fog hozni. Az említett konkrét tervezetről nem tudok, mindenesetre a jelenlegi ellenzékre én sem szívesen hagynám a várost. Az hiba lenne.”

Ezt Tarlós István mondta a Népszavának azzal kapcsolatban, hogy a hírek szerint a Századvégnél olyan jogszabálytervezeten dolgoznak, amely gyakorlatilag eljelentéktelenítené a főváros önkormányzatát, és megszüntetné a közvetlen főpolgármester-választást. Tarlós szerint 2019-ig „de facto” nem lesz ilyen, de nyilvánvaló, hogy ha a kormány tervez változást, azt a mostani önkormányzati ciklus utánra tervezi.

A főpolgármester mondatai ugyanakkor árulkodók. Bárhogyan dönt is Orbán Viktor a budapesti önkormányzatiság jövőjét illetően, azt Tarlós támogatni fogja, és ezt az is erősíti, hogy a főpolgármester néhány hete Tusnádfürdőn azt mondta, függetlenül attól, hogy vállal-e újabb indulást a 2019-es önkormányzati választáson, támogatja Orbán politikáját, „a fegyverbarátság megmarad”.

Ez azt jelenti, hogy a közvetlen főpolgármester-választásból eredő magas legitimációjára egyébként okkal büszke Tarlós számára elfogadható az is, ha három évtizeddel a rendszerváltás (és persze az ő két főpolgármesteri ciklusa) után a Fidesz-kétharmad felszámolja a főváros még megmaradt önkormányzatiságának egyik legfontosabb elemét, amelyről korábban még azt nyilatkozta, hogy értéknek tartja.

Mindezt pusztán azért, hogy a jövő évi önkormányzati választáson semmiképp se győzhessen az ellenzék, amire a tavaszi parlamenti választások fővárosi eredményeinek ismeretében (a 18 budapesti egyéni választókerületből 12-ben győzött ellenzéki jelölt) azért van esély, és ezzel láthatóan a Fideszben is tisztában vannak.

A nyári politikai uborkaszezonban Tarlós szavai talán nem érték el az ingerküszöböt, pedig Budapest tanácselnökének főpolgármesterének mondatai sokat elmondanak a Fidesz demokratikus választásokhoz való hozzáállásáról: a demokratikus választás érték, hiszen felhatalmazást ad a választóktól, már amennyiben a szóban forgó választáson biztosan a Fidesz és annak jelöltjei nyernek.

Ha igaz az a hónapok óta terjedő pletyka, hogy a közvetlen főpolgármester-választás jövőjének kulcsa Tarlós indulása, akkor az a furcsa helyzet áll elő, hogy a Budapest önkormányzatiságát, autonómiáját értéknek tekintő szavazók annak kénytelenek drukkolni, hogy Tarlós jövőre újra megméresse magát.

Rá szavazni persze nem kell – ahogy Tarlós fogalmazott: „az hiba lenne”.

Liberális szemmel – A Republikon blogja a magyarnarancs.hu-n.

Liberális szemmel – Republikon

Számok. Politika. Elemzés. Feminizmus. Mozgalmak. Liberalizmus.

 

 

szerző
Király Dávid
publikálva
2018. aug. 09., 18:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 5
  hóvarjú
  2018. augusztus 10., péntek 17:34
  Miért, az ellenzéknek lesz jelöltje? Valószínűbb, hogy két Tarlós István fog indulni, a bölcs választók pedig megszavazzák az igazit, a hasonmását pedig nyilvánosan fejbe lövik, pedagógiai célzatból. De az is lehet, hogy előbb lövik fejbe nyilvánosan, és utána szavazzák meg bölcsen a választók az igazit. Az igazi Tarlós pedig az, aki életben maradt. Pofonegyszerű.
 2. 4
  rworse
  2018. augusztus 10., péntek 16:31
  Szervusz, Kötcse, megjöttek a fehérvári huszár...csákós rendőőőrök.
 3. 3
  tiszapolgári
  2018. augusztus 10., péntek 14:29
  Szerbusz Kötcse öt török öt görög.
 4. 2
  rworse
  2018. augusztus 10., péntek 13:16
  „Abban biztos vagyok, hogy miniszterelnök úr megfontolt döntést fog hozni."

  Abban én is.

  A tiszapolgári meg ha nem tiszai lenne, hanem balatoni, akkor nem feledkezne el bejelentés-ügyben Kötcséről.
 5. 1
  tiszapolgári
  2018. augusztus 10., péntek 10:28
  Szerintem árulkodó, hogy Orbán mindig Erdélyben jön elő a nagy bejelentésekkel, és nem a fővárosban. Az érvértékelőt Budapesten tartja, de az csak reflektál az elvégzett munkára. A tervekről, a hogyan továbbról, az új irányról az erdélyiek értesülhetnek legelőször, és ebből arra következtetek, hogy Orbán jobban szereti a székelyeket, mint a pestieket. Tarlós helyében inkább Tusnádfürdőn indulnék.

Komment írásához