A jó szomszédok - Szeged, Strasbourg, prostitúció

szerző
Fülöp Zsófia
publikálva
2016/50. (12. 15.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

„Szép Sanyikáék” évekig futtattak Csongrád megyei lányokat Franciaországban, s az ezzel szerzett vagyont ingatlanokon keresztül igyekeztek tisztára mosni. A banda tagjai március óta előzetesben ülnek. Lesz szó luxusautókról, ékszerekről, éjszakai mulatozásokról és még Kis Grófóról is.

„Ártatlanok vagyunk, ezt az egész ügyet csak felfújták, jogtalanul vitték el azokat a személyeket Franciaországba” – mondja egy fiatal roma lány a szegedi Ősz utcában, miután csillapodnak a kedélyek amiatt, hogy megint újságírók zaklatják őket. A nevét nem árulja el, nem is mondhat többet, sőt ennyit sem mondhatna, de fel van háborodva, mert szerinte amit róluk írtak, az mind hazugság. Kérdezem, elmondaná-e, mi az igazság, mire csak mosolyog. A lány feltehetőleg Kovács Sándor rokona, és a rendőrség által zár alá vett Ősz utcai házban lakik Sándor édesanyjával együtt. A Kovács család több tagját és a családhoz köthető személyeket idén március végén (Sándort, a „klán” fejét pedig októberben) egy francia–magyar nyomozati együttműködés keretében fogták el, emberkereskedelemmel és prostitúciós tevékenységgel, illetve pénzmosással gyanúsítják őket. Ügyük a nancy-i szervezett bűnügyekkel foglalkozó speciális ügyészség előtt van. A nyomozás még tart, mindenki előzetes letartóztatásban ül Franciaországban.

Zárt kapuk az Ősz utcában

Zárt kapuk az Ősz utcában

Fotó: Sióréti Gábor

Az akció

„Nem volt rossz a viszonyunk, igyekeztek jó szomszédságot ápolni velünk. Hozták az autóikat, mi megjavítottuk, de azokat a luxuskocsikat azért ritkán kellett szerelni. Láttuk, hogy nagy a jövés-menés, sokan laktak itt. Volt pénz, az azért látszott. Velünk nagyon rendesek voltak” – mondja az Ősz utcai Kovács-rezidencia szomszédságában működő autószerelő műhely egyik alkalmazottja. A ház maga magas fallal körbekerített monstrum, súlyos vaskapu, rács, kamerák mindenhol. A szemben lévő ház kapujában sepregető idős férfi nem ismeri őket, nem lakik a környéken, de azért utánam kiált: „Lehetne róluk mit írni!” A környéken Kovácséknak és üzlettársaiknak számos ingatlanjuk van, a szomszédos utcákban sok rokonuk lakik, több ház óriási, szintén magas kerítéssel körbekerítve, kamerákkal fölszerelve.

Többek között ezekre az ingatlanokra is kiterjedt a nagyszabású március végi rendőri akció, amelynek az alapját, amint azt Szanka Ferenc ügyész, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője lapunknak elmondta, „a francia hatóságok által kibocsátott európai elfogató- és ún. fagyasztási parancs adta. Utóbbi a bűncselekmény elkövetésével összefüggésbe hozható vagyontárgyak biztosítását jelenti, melyek között nagy értékű, 20 millió forint közeli gépkocsik, készpénz, deviza, ékszerek és ingatlanok is voltak”. Az akcióban közel kétszáz rendőr vett részt, főként a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) emberei és nemcsak Szegeden, hanem Csongrád megye több településén (például Hódmezővásárhelyen, Bakson, Csanyteleken) is tartottak házkutatásokat. Elfogtak 12 embert, lefoglalták a bűncselekményből szerzett vagyontárgyakat, az ingatlanokat pedig zár alá helyezték (a benne élők használhatják őket, de nem rendelkezhetnek felette, például nem adhatják ki vagy el; így lakhatnak Sándor rokonai is még mindig az Ősz utcai házban). Az akció előtt a család feje, Sándor információink szerint „kapott egy telefont”, hogy másnap ne legyen otthon; el is menekült, és egyes hírek szerint Csehországban bujkált egy ideig. Végül félévnyi nyomozás után, október végén fogták el egy budapesti lakásban.

Az NNI emberei mellett az akcióban nem hivatalos minőségben részt vettek francia rendőrök is a közös nyomozócsoport tagjaiként. Egy-két nappal a magyarországi rajta­ütés előtt Franciaországban is mozgásba lendültek a szervek: Nizzában és Strasbourgban 2-2 embert állítottak elő, a magyar hatóságok információi szerint viszont csak a család egyik akkor éppen Strasbourgban tartózkodó tagját helyezték előzetes letartóztatásba.

A két ország közötti együttműködés 2014 áprilisában jött létre a Eurojust, vagyis a nemzetközi ügyészi szervezet kezdeményezésére, mégpedig a szervezett bűnügyekkel foglalkozó nancy-i ügyészség, a Csongrád Megyei Főügyészség, az NNI és a francia vizsgálóbíró részvételével. A közös nyomozócsoportra azért volt szükség, mert az elkövetők ugyan magyarok és a vagyon itt halmozódott, de a súlyosabb bűncselekményeket Franciaországban követték el.

Kovácsék nagyjából 40 lányt futtattak Franciaország több városában, Bourdeaux-ban, Nizzában és főként Strasbourgban. A lányok jellemzően Szeged környékiek, Csongrád megyeiek. Több, az ügyet ismerő forrásunk úgy mesélte, a lányokkal „szépen bántak”, nem erőszakkal vitték ki őket Franciaországba. Ott aztán utcán és bérelt lakásokban egyaránt dolgoztak, több tízezer eurós hasznot termelve. A pénz nagy részét Kovácsék elvették tőlük és felélték, illetve abból gyarapították itthoni vagyonukat. Többek között ez okozta a vesztüket, a pénzt ugyanis sokszor pénzküldő szolgálatokkal küldték haza, a franciák pedig a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni (2015. január) és a tunéziai (2015. június) terrortámadásokat követően a terroristahálózatok feltérképezése érdekében egyre nagyobb figyelemmel követték és ellenőrizték az országon belüli és a nemzetközi pénzmozgásokat. A másik ok, amiért fölfigyeltek rájuk a francia hatóságok, forrásaink szerint az lehetett, hogy kezdett jól menni az üzlet és túlterjeszkedtek a saját területeiken. Ezzel pedig belepiszkáltak más klánok érdekeltségeibe. (A francia viszonyokról lásd keretes írásunkat.)

A család

„Magyarországon a hatóságok előtt ismert volt a család, több tagjával szemben járt már el az ügyészség és a nyomozó hatóság is, többen közülük büntetett előéletűek, néhányan börtönben is voltak” – mondja Szanka és hozzáteszi: akadt egy olyan mellékszál is, amely indokolttá tette, hogy a 2014 óta tartó francia nyomozáson kívül Magyarországon is lépjenek a rendőrök. Érkeztek ugyanis olyan információk, hogy részben ez az elkövetői kör korábban máshol is próbálkozott hasonlóval. Ausztriában 2011 körül indították be a prostitúciós üzletet, onnan tették át az egészet 2014-ben Franciaországba. (Ausztriában később ítéletek is születtek emiatt.) A magyar hatóság ezért a franciákkal való kooperálás előtt ismeretlen tettes ellen folytatott nyomozást, azt vizsgálva, kik hozhatók összefüggésbe az üggyel, és milyen vagyontárgyakra tehettek szert a prostitúcióból szerzett pénzből.

Nos, hogy a pénz mire ment, ahhoz a szegediek szerint elég volt nyitott szemmel járni és meglátni az egyre gyarapodó ingatlanokat, a luxusautókat, melyek közül egy Porsche még Kis Grófo egyik klipjében is feltűnik. Az énekessel egyébként jó barátságot ápolt a család feje, Sándor; a Kis Grófo magánszemélyként használt Facebook-oldalára feltöltött egyik kép tanúsága szerint idén januárban még kedélyesen, poharukat emelve pózolnak együtt egy vacsoraasztalnál.

A szomszédok és forrásaink szerint „Szép Sanyikáék” tisztelettudó, kedves emberek, egyikük felesége mindent megadott a nevelt gyerekeknek, szigorúan fogta őket, taníttatta őket; az egyik legodaadóbb nevelőszülőként ismerték. De ha a család férfi tagjai elindultak esténként mulatni, könnyen balhéba keveredtek: volt jogosítvány nélküli gyorshajtás, verekedés, testi sértés, melyekből azonban nem mindig lett „ügy”. Több forrásunk úgy tudja, Kovácsék a külföldi terjeszkedés előtt Szeged környékén is futtattak lányokat, a tavalyi nagy menekülthullám idején pedig több ezer euróért vitték Budapestig a szerb határról érkezőket. Egyre nagyobb vagyonra tettek szert, az viszont világos volt, hogy nem a létező cégeik bevételeiből származott a sok százmillió forint. Az Opten rendszerében fellelhető adatok szerint a család tagjaihoz hét – javarészt idegenforgalmi, vendéglátói és kereskedelmi – cég köthető. A legtöbb az Ősz utcába van bejelentve, és egyazon napon, 2013 szeptemberében hozták őket létre; az Ősz utcai ház falán megtalálható a táblájuk is. Néhány utcával arrébb a Palazzo Garden Hotel & Restaurant szintén körbekamerázott épületét is megnéztük, és bár az asztalok megterítve várták a vendégeket, az ablakban a Technikai okok miatt zárva feliratba futottunk. A Claudia Fabbro névre keresztelt másik panziójuk viszont a helyiek szerint üzemel, de a recepciós csak telefonhívásra érkezik; ott jártunkkor nagy mozgást mindenesetre nem tapasztaltunk. A cégek elmúlt két-három éves üzemi eredményei egy kivételével néhány százezer forint pluszt mutatnak, de a kivétel sem éri el a 3 millió forintot; több viszont felszámolás vagy végelszámolás alatt áll.

Technikai okok miatt zárva

Technikai okok miatt zárva

Fotó: Sióréti Gábor

A Magyarországra hazaküldött pénz tisztára mosásáról szintén a család, illetve hozzájuk köthető strómanok gondoskodtak. Ez főként ingatlanbizniszeken keresztül zajlott. Egy esetben jóval a tényleges vételár fölött határozták meg egy ingatlan árát, ezzel legalizálva a prostitúciós tevékenységből származó pénzt, egy másik esetben pedig 40 millió forintos foglalót tettek le egy több százmilliós ingatlanra olyanok, akiknek bevallott jövedelme soha nem volt. Utóbb, természetesen, a ház vásárlásától elálltak, a foglalót így bukták – és már lett is tiszta 40 millió forintjuk. „Már a márciusi akció előtt elkezdtük felkutatni a Szegeden lévő vagyongyarapodást, és azt, van-e ehhez kapcsolódó gyanúsítható személy. Mivel ez a bűncselekmény Magyarországon történt, ebben az esetben mi járunk el, jelenleg négy személy van előzetes letartóztatásban, egy pedig házi őrizetben. Vádemelés még itt sem történt, március elejéig tart a nyomozati határidő” – mondja Szanka Ferenc.

A büntetés

A március végi akció után a Fővárosi Törvényszék gyorsított eljárásban tárgyalta az elfogott 12 ember kiadatását, mivel a franciák ezt kérték. Ősszel pedig a lefoglalt vagyontárgyakat, köztük a 14 luxusautót a magyar hatóságok átadták a franciáknak. Szanka Ferenc elmondta, hogy a magyar törvények szerint akár Magyarországon is tárgyalhatták volna az ügyet, de ebben az esetben célszerűbb a franciáknál, hiszen ott sokkal több bizonyíték és nyomozati cselekmény van, mint itt. A Euro­just kezdeményezésére létrejött francia–magyar nyomozati együttműködést egyébként meghosszabbították, hogy legyen idő minden körülmény tisztázására, így a két ország hatósága 2017 szeptemberéig biztosan együtt dolgozik az ügyön. Forrásaink szerint ez nem is árt, az egyelőre elfogott 18-20 emberen kívül lehetnek még olyanok, akik most csendben kivárnak, de ha elülnek a hullámok, folytatnák a bizniszt.

A kiadatás értelmében a gyanúsítottakat április elején elszállították Franciaországba, később, október végén ugyanez történt Kovács Sándorral is, jelenleg mindannyian előzetes letartóztatásban ülnek. A franciák több prostituáltat is elfogtak, de őket azóta elengedték. A lányok tanúi pozícióba kerültek, információink szerint a többségük egyébként kint maradt, és továbbra is dolgozik.

Bár a futtatás helyszíne elsősorban Stra­s­bourg volt, az ügy a nancy-i ügyészségen pörög. 2004 óta ugyanis az olyan nemzetközi (vagy régióközi, belföldi, de több várost magába foglaló) ügyekkel, amelyet bűnszervezetben követnek el, és amely előre megfontolt szándékkal, szervezetten történik, amely sok áldozatot érint és ember- vagy drogkereskedelemhez, pénzhamisításhoz, prostitúcióhoz, lopáshoz köthető, a külön erre a célra létrejött speciális ügyészség foglalkozik (JIRS). Szanka Ferenc ügyész és az egyik, a családhoz köthető elfogott személy magyar ügyvédje szerint jelenleg is folyik a nyomozás, még vádemelés nem történt. A JIRS egyik ügyésze kérdésünkre ezt megerősítette, további információkat viszont a most is zajló nyomozásra tekintettel nem adhatott. Így azt sem lehet tudni, mikor lesz ebből per. Az viszont már most látszik, hogy Kovácsékra, ha a bíróság bűnösnek mondja ki őket, 10–20 év börtön vár.

A francia szigorítás

Franciaországban a felmérések szerint ma nagyjából 30 ezer szexmunkás dolgozik, akik 70-80 százaléka nem francia állampolgár. Sok kelet-európai, főként román lány van kint prostituáltként, és sok nem uniós állampolgár, papírok nélkül. Idén márciusban a franciák szigorították a törvényi kereteket, és a svéd modell néven elhíresült verziót vezették be, azaz a kliensek kriminalizálását. A törvény bevezetése óta már 250-260 körüli azon kuncsaftok száma, akiket megbüntettek. Emellett az önkormányzatok külön rendeletekkel szabályozhatják, hogy hol nem lehet szexet árulni – így van ez Strasbourgban is. Szakértők szerint ennek komoly negatív hatásai lehetnek, mert egyrészt a kliensek félnek, ezért a lányok is óvatosabbak és rejtve maradnak, így pedig nehezebb az emberkereskedelmi áldozatok felkutatása. Ráadásul ez a modell nem segít az önkéntes szexmunka és az emberkereskedelem szétválasztásában sem. A francia szigorítás miatt már most megfigyelhető, hogy a futtatók más piacok felé tájékozódnak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(A cikk elkészítésében közreműködött Segesvári Csaba, az RTL Klub szegedi tudósítója, a Délmagyar volt munkatársa.)

szerző
Fülöp Zsófia
publikálva
2016/50. (12. 15.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához

 • A magát rákkutató professzorként népszerűsítő, a szélsőjobbhoz kötődő szélhámost az elsőfokú per tárgyalásain többször kapták nyilvánvaló hazugságokon.

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2017. márc. 01., 15:40
  Kommentek
  9
  Elítélték a rákbetegekre szakosodott állatorvost
 • Riport

  Az állampolgársági vizsga nehézségei

  Szubjektív szempontok

  Előfordul, hogy „pofára” döntik el, ki lehet magyar állampolgár.

  Szerző
  Csendes-Erdei Emese
  Posztolva
  2017/6. (02. 09.)
  Kommentek
  1
  Szubjektív szempontok
 • Riport

  Hárommilliárd vajdasági fociakadémiára

  Tért ölelő átadás

  A magyar kormány december végén 3 milliárd forintot ítélt meg a Délvidék Sport Akadémiának. Az ügyben hírzárlatot rendeltek el, a helyiek örülnének a beruházásnak.

  Szerző
  Basity Gréta
  Posztolva
  2017/5. (02. 02.)
  Kommentek
  2
  Tért ölelő átadás
 • Riport

  Ligetvédők a fagyban

  A XIV. kerületi Thermopüla

  A különböző motivációjú és ambíciójú egyének eddig semmiféle szervezetet, egyesületet nem alapítottak – állítja róluk a beruházó. Ha kitartanak, a Liget-projekt meg fog bukni – mondja róluk a tájépítész. Kimentünk közéjük, hogy megnézzük, mennyire fagyállók.

  Szerző
  Szira Péter
  Posztolva
  2017/5. (02. 02.)
  Kommentek
  1
  A XIV. kerületi Thermopüla
 • Riport

  Mi lesz az öregekkel az újabb szociálistörvény-módosítás után?

  Túl hosszú alkony

  Módosul az idős honfitársainknak biztosított házi segítségnyújtás rendszere. Az új szabályok az egyéni szükségletekre helyeznék a hangsúlyt, de előfordulhat, hogy megint a legszegényebbek hullanak ki a háló szemein.

  Szerző
  Fülöp Zsófia
  Posztolva
  2017/3. (01. 19.)
  Kommentek
  0
  Túl hosszú alkony
 • „Szép Sanyikáék” évekig futtattak magyar lányokat Franciaországban. A banda tagjai március óta előzetesben ülnek. Lesz szó luxusautókról, ékszerekről és még Kis Grófóról is.

  Szerző
  Fülöp Zsófia
  Posztolva
  2016/50. (12. 15.)
  Kommentek
  0
  A jó szomszédok - Szeged, Strasbourg, prostitúció
 • Az a csoda, hogy az elnökválasztás előtt nem Trumpot tartotta mindenki esélyesnek. Szerzőnk helyszíni riportja is ezt az utólagos bölcsességet erősíti.

  Szerző
  Ballai József
  Posztolva
  2017. jan. 07., 17:41
  Kommentek
  8
  Joe Sixpack megnyerte – Amerika alulnézetből a Trump-korszak hajnalán
 • Riportunkban olyan magyarok szólalnak meg, akik felnőtt korukban, önként tértek át az iszlám hitre.

  Szerző
  Csendes-Erdei Emese
  Posztolva
  2016/49. (12. 08.)
  Kommentek
  1
  „Ha nem kérdezik, nem hozom szóba” - Magyar muszlimok
 • Több forrásunk úgy tudja, hogy a külföldi terjeszkedés előtt Szeged környékén is szexmunkára fogtak lányokat.

  Szerző
  Fülöp Zsófia
  Posztolva
  2016. dec. 19., 14:12
  Kommentek
  0
  Így futtatták a Csongrád megyei lányokat Szép Sanyikáék Franciaországban
 • Az 1992. október 26. és 28. között Győrben tartott neo­náciper az országos sajtóban jószerivel visszhangtalan maradt. Sajnálhatjuk.

  Szerző
  Somos András
  Posztolva
  2016/47. (11. 24.)
  Kommentek
  1
  „S” bajtárs - Az első magyar neonáciper
 • Buszok csak hébe-hóba indulnak, a többnyire fiktív járatokra valódi pénzért árulja a jegyeket a fuvarozási engedéllyel már nem rendelkező tulajdonosi kör.

  Szerző
  Keller-Alánt Ákos
  Posztolva
  2016/45. (11. 10.)
  Kommentek
  1
  „Szerintem már ne vegyél jegyet” - Orangeways: milliárdos csalássorozat
 • Riport

  Módosítás előtt az erdőtörvény

  Szaladnak a fák

  Privatizációt és uniós pénzek csókosok általi lenyúlását sejteti a 2009-es erdőtörvény módosításának előkészítése, amely a magánerdő-tulajdonosoknak kedvezhet.

  Szerző
  Rácz Tibor
  Posztolva
  2016/44. (11. 03.)
  Kommentek
  0
  Szaladnak a fák
 • Riport

  Béremelés az egészségügyben

  Ki marad ki?

  A többlépcsős béremelés 95 ezer egészségügyi dolgozót érint, de így is vannak, akik kimaradtak belőle.

  Szerző
  Fülöp Zsófia
  Posztolva
  2016/45. (11. 10.)
  Kommentek
  0
  Ki marad ki?