Módosítás előtt az erdőtörvény

Szaladnak a fák

szerző
Rácz Tibor
publikálva
2016/44. (11. 03.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Privatizációt és uniós pénzek csókosok általi lenyúlását sejteti a 2009-es erdőtörvény módosításának előkészítése, amely a magánerdő-tulajdonosoknak kedvezhet.

Kiemelt célnak nevezte az erdőterületek növelését az M1 csatornának nemrég adott interjújában Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Fazekas a nemzeti erdőstratégiát említve mintegy 600 ezer hektárnyi új erdőterület telepítéséről is beszélt, amit a kormány a következő ötven évre tervez. Ennek ágyazhat meg többek között az erdőtörvény módosítása, amit a napokban bocsát társadalmi egyeztetésre a kormány – igaz, a bevonni kívánt civil szervezetek azt állítják, egyelőre nem ismerik a tervezet pontos szövegét. „Nem került sor a normaszöveg véleményezésére, konkrétumokat nem tudok mondani a törvénnyel kapcsolatban, amíg nem látjuk a konkrét javaslatot” – mondta a Magyar Narancs kérdésére Lomniczi Gergely, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára, aki a szervezetet képviselve részt vett a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsának október végi ülésén is. Szerinte az eseményen nem merültek fel aggályok a törvény koncepciója miatt, rendben lévőnek találják az állam elképzeléseit.

Disszonáns hangok

Ám nem mindenki ilyen derűlátó. A környezetvédő szervezetek képviselői aggódnak a készülő törvényjavaslat miatt, úgy látják, a nem őshonos fafajták (például az akác és a nemesnyár) telepítése csökkentené az erdőterületeken belül az őshonos erdők arányát, azaz romolna a fafajösszetétel. Jelenleg mintegy 2 millió hektárnyi erdő borítja az ország területét, aminek a felét a 22 állami erdőgazdaság kezeli. Az erdővagyon másik fele magántulajdonosok kezében van. A kormány a tervek szerint a következő ötven évben mint­egy 600 ezer hektár új erdőt telepítene, hogy elérje az erdőstra­tégiában szereplő 27 százalékos erdősültségi szintet. A következő öt évben mintegy 25 ezer hektáron telepítenének erdőt, amelyre mint­egy 50 milliárd forintnyi európai uniós támogatás áll rendelkezésre. „Az erdőgazdálkodási törvény jelenleg szigorúan szabályozza az állami erdők tarra vágását, valamint a természetvédelmi és közjóléti szempontoknak is megfelel” – állítja Gálhidi László, a WWF erdővédelmi programvezetője, aki attól tart, a törvény szűkíteni fogja a különleges rendeltetésű, vagyis őshonos fafajokkal borított erdőterületek körét, így több területen lehet tarra vágást alkalmazni. A törvény jelenleg előírja, hogy a védelmi és közjóléti rendeltetésű, állami tulajdonú erdők egyre növekvő – előbb 20, 25, majd 33 százaléknyi – részén faanyag-kitermelést nem szolgáló állományt kell biztosítani még a következő harminc évben. A magánerdőkre vonatkozóan ez a szabály alacsonyabb arányt – egytized, majd egyhatod – határoz meg.

Ipari célra

Ipari célra

Fotó: Balázs Attila / MTI

Valószínűleg köze van a törvénymódosítás benyújtásának közeledtéhez, hogy a magánerdő-tulajdonosok lobbitevékenysége a csúcsra járt az utóbbi évben. Luzsi József, a Magánerdő Tulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének elnöke még a Magyar Tudományos Akadémia Erdészeti Bizottságának jászberényi kihelyezett ülésén is felszólalt, ki­emelve, hogy a 2020-ig rendelkezésre álló uniós támogatás – ő a földművelésügyi miniszter által említett 50 milliárddal szemben már 100 milliárd forintról beszélt – akár „több ezer vidéki munkahely megteremtését eredményezi”. Az utóbbi években a magánerdősök közel 200 ezer hektárt telepítettek, ezek többségét 20 éves vágófordulójú, főleg invazív fajok adják. A magánerdő-tulajdonosokat tömörítő szervezet honlapja Rédei Károlyt, az MTA Erdészeti Tudományos Bizottságának elnökét is idézi, aki szerint a tanácskozásuk legfőbb célja, hogy feltérképezzék, a „kutatás-fejlesztés és az innováció hogyan segítheti a színvonalasabb magánerdő-gazdálkodást”. A földművelésügyi tárca a rövid vágásfordulójú nyárfák telepítését propagálja, legalábbis Ugron Ákos Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős helyettes államtitkára nemrég a nyárfatermesztés helyzetéről szóló szakmai konferencián arról beszélt, hogyan lehet ezen fafajok termesztésének felpörgetéséhez a jogszabályi környezetben optimalizálásokat, egyszerűsítéseket végrehajtani.

Helyet a nyárnak!

Nem tisztázott azonban, hogy az állami erdőterületek privatizációjáról tartalmaz-e változtatásokat a módosítás. Annyi bizonyos, hogy már az állami földterületek árverezésekor azt suttogták, a következő kiárusítás az erdőterületeket érinti majd. Ha ez valóra válik, nem lesz többé akadály az új tulajdonosok előtt, hogy az őshonos fafajú erdőkben akár nagyobb területeken tarvágást hajtsanak végre, és rövid vágásfordulójú fákat is telepítsenek oda.

A földárverések levezényléséért felelős államtitkár, Bitay Márton Örs is szerint is „megérett a helyzet a 2009-es törvény újbóli áttekintésére, újrafogalmazására”. Párttársaihoz hasonlóan ő is a klímaváltozás hatásait emlegette fel okként, még ha ezeket az okokat, szintén a párttársaihoz hasonlóan, pontosan nem osztotta is meg a közvéleménnyel. Kijelentette viszont, hogy a nyárültetvényeket nem lehet erdőként kezelni, ami sejteti, hogy az energia célú ültetvényeket külön szabályozza majd a módosítás. Ezt erősíti meg Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára is, aki egy sajtótájékoztatón a témában azt mondta, várhatóan egyéni képviselői indítványként bekerül a törvénybe a ma még jogszabály által el nem ismert, de egyre nagyobb jelentőségű ipari erdő fogalma.

Kérdés, hogy az erdőterületek privatizációja megvalósul-e, s ha igen, akkor milyen formában, kik vihetik majd el a legfontosabb, legértékesebb területeket, hogy majd azt követően az erdőtelepítésre uniós milliárdokat hívhassanak le. Az már csak rosszindulatú spekuláció, hogy az esetleges erdőprivatizáció hasonlóan zajlik majd, mint az állami földek árverése, ahol a kormányhoz közeli oligarchák és csókosok vihették el a jobbnál jobb területek nagy részét potom összegekért.

szerző
Rácz Tibor
publikálva
2016/44. (11. 03.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához

 • A magát rákkutató professzorként népszerűsítő, a szélsőjobbhoz kötődő szélhámost az elsőfokú per tárgyalásain többször kapták nyilvánvaló hazugságokon.

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2017. márc. 01., 15:40
  Kommentek
  9
  Elítélték a rákbetegekre szakosodott állatorvost
 • Riport

  Az állampolgársági vizsga nehézségei

  Szubjektív szempontok

  Előfordul, hogy „pofára” döntik el, ki lehet magyar állampolgár.

  Szerző
  Csendes-Erdei Emese
  Posztolva
  2017/6. (02. 09.)
  Kommentek
  1
  Szubjektív szempontok
 • Riport

  Hárommilliárd vajdasági fociakadémiára

  Tért ölelő átadás

  A magyar kormány december végén 3 milliárd forintot ítélt meg a Délvidék Sport Akadémiának. Az ügyben hírzárlatot rendeltek el, a helyiek örülnének a beruházásnak.

  Szerző
  Basity Gréta
  Posztolva
  2017/5. (02. 02.)
  Kommentek
  2
  Tért ölelő átadás
 • Riport

  Ligetvédők a fagyban

  A XIV. kerületi Thermopüla

  A különböző motivációjú és ambíciójú egyének eddig semmiféle szervezetet, egyesületet nem alapítottak – állítja róluk a beruházó. Ha kitartanak, a Liget-projekt meg fog bukni – mondja róluk a tájépítész. Kimentünk közéjük, hogy megnézzük, mennyire fagyállók.

  Szerző
  Szira Péter
  Posztolva
  2017/5. (02. 02.)
  Kommentek
  1
  A XIV. kerületi Thermopüla
 • Riport

  Mi lesz az öregekkel az újabb szociálistörvény-módosítás után?

  Túl hosszú alkony

  Módosul az idős honfitársainknak biztosított házi segítségnyújtás rendszere. Az új szabályok az egyéni szükségletekre helyeznék a hangsúlyt, de előfordulhat, hogy megint a legszegényebbek hullanak ki a háló szemein.

  Szerző
  Fülöp Zsófia
  Posztolva
  2017/3. (01. 19.)
  Kommentek
  0
  Túl hosszú alkony
 • „Szép Sanyikáék” évekig futtattak magyar lányokat Franciaországban. A banda tagjai március óta előzetesben ülnek. Lesz szó luxusautókról, ékszerekről és még Kis Grófóról is.

  Szerző
  Fülöp Zsófia
  Posztolva
  2016/50. (12. 15.)
  Kommentek
  0
  A jó szomszédok - Szeged, Strasbourg, prostitúció
 • Az a csoda, hogy az elnökválasztás előtt nem Trumpot tartotta mindenki esélyesnek. Szerzőnk helyszíni riportja is ezt az utólagos bölcsességet erősíti.

  Szerző
  Ballai József
  Posztolva
  2017. jan. 07., 17:41
  Kommentek
  8
  Joe Sixpack megnyerte – Amerika alulnézetből a Trump-korszak hajnalán
 • Riportunkban olyan magyarok szólalnak meg, akik felnőtt korukban, önként tértek át az iszlám hitre.

  Szerző
  Csendes-Erdei Emese
  Posztolva
  2016/49. (12. 08.)
  Kommentek
  1
  „Ha nem kérdezik, nem hozom szóba” - Magyar muszlimok
 • Több forrásunk úgy tudja, hogy a külföldi terjeszkedés előtt Szeged környékén is szexmunkára fogtak lányokat.

  Szerző
  Fülöp Zsófia
  Posztolva
  2016. dec. 19., 14:12
  Kommentek
  0
  Így futtatták a Csongrád megyei lányokat Szép Sanyikáék Franciaországban
 • Az 1992. október 26. és 28. között Győrben tartott neo­náciper az országos sajtóban jószerivel visszhangtalan maradt. Sajnálhatjuk.

  Szerző
  Somos András
  Posztolva
  2016/47. (11. 24.)
  Kommentek
  1
  „S” bajtárs - Az első magyar neonáciper
 • Buszok csak hébe-hóba indulnak, a többnyire fiktív járatokra valódi pénzért árulja a jegyeket a fuvarozási engedéllyel már nem rendelkező tulajdonosi kör.

  Szerző
  Keller-Alánt Ákos
  Posztolva
  2016/45. (11. 10.)
  Kommentek
  1
  „Szerintem már ne vegyél jegyet” - Orangeways: milliárdos csalássorozat
 • Riport

  Módosítás előtt az erdőtörvény

  Szaladnak a fák

  Privatizációt és uniós pénzek csókosok általi lenyúlását sejteti a 2009-es erdőtörvény módosításának előkészítése, amely a magánerdő-tulajdonosoknak kedvezhet.

  Szerző
  Rácz Tibor
  Posztolva
  2016/44. (11. 03.)
  Kommentek
  0
  Szaladnak a fák
 • Riport

  Béremelés az egészségügyben

  Ki marad ki?

  A többlépcsős béremelés 95 ezer egészségügyi dolgozót érint, de így is vannak, akik kimaradtak belőle.

  Szerző
  Fülöp Zsófia
  Posztolva
  2016/45. (11. 10.)
  Kommentek
  0
  Ki marad ki?