Politikai okokból mondták le Messiék Jeruzsálembe tervezett felkészülési meccsét

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2018. jún. 06., 09:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A palesztin labdarúgó szövetség furcsa módszerekkel torpedózta meg a mérkőzést.

Politikai okokból Argentína lemondta a szombatra, Jeruzsálembe kiírt Izrael elleni labdarúgó világbajnoki felkészülési mérkőzést. A dél-amerikai csapatnak ez lett volna az utolsó összecsapása a jövő csütörtökön kezdődő oroszországi vb előtt.

Az argentin szövetség egyik névtelenséget kérő magas rangú illetékese is megerősítette a mérkőzés lemondásáról szóló értesülést az AP amerikai hírügynökségnek.

Az Izrael elleni találkozó éles bírálatokat váltott ki a Palesztin Labdarúgó Szövetség elnökéből, Dzsibril Radzsúbból, aki a hétvégén arra szólította fel a rajongókat, hogy égessenek Lionel Messiről készült fényképeket és mezeket, amennyiben az argentin sztár mégis pályára lépne. Radzsúb az argentin szövetség elnökének, Claudio Tapiának címzett üzenetében a múlt héten azzal vádolta meg Izraelt, hogy az összecsapást politikai eszközként akarja felhasználni.

Palesztinok csoportja kedden este Barcelonában, a helyi stadion előtt demonstrált, itt edzőtáborozik ugyanis az argentin csapat.

A mérkőzés helyszínéül kijelölt Teddy Kollek Stadion a vitatott státuszú Jeruzsálem nyugati felében található. Az eredeti helyszín Haifa lett volna, de az izraeli hatóságok pénzügyi hozzájárulásával végül átették Jeruzsálembe, tovább irritálva ezzel a palesztinokat.

Izrael álláspontja az, hogy a város a zsidó állam egységes és oszthatatlan fővárosa, ám az arab többségű Kelet-Jeruzsálemet a nemzetközi közösség nem tekinti Izrael részének, mert a városrészt az 1967-es, úgynevezett hatnapos háborúban foglalta el és szállta meg. A palesztinok Kelet-Jeruzsálemet tekintik leendő államuk fővárosának.

A palesztinok győzelemként üdvözölték a mérkőzés elmaradását.

Az argentin együttes a D jelű csoportban az izlandi, a horvát és a nigériai válogatottal találkozik a vb-n.

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2018. jún. 06., 09:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 9
  rworse
  2018. június 07., csütörtök 07:59
  5

  Nem hiszem, hogy az argentinok kerestek ürügyet, hogy eggyel kevedebb edzőmeccset játszanak a VB előtt. Valószínűleg fontos lett volna nekik, azért kötötték le a meccset. Tehát az ő kontójukra kárukra helyezte át Izrael a meccset, politikailag felhasználni próbálván a sporteseményt. Ez független attól, hogy ki mit gondol Jeruzsálemről, itt az a lényeg, hogy Izrael felelőtlenül és sportszerűtlenül kezelte Argentína VB-felkészülését. Az argentinoknak van okuk lófaszozni.
 2. 8
  hóvarjú
  2018. június 06., szerda 16:34
  Igen, a FIFA annyira korrupciómentes, hogy a fair play szellemében a 2026-os vébét a mexikói drogkartellek fogják rendezni, de nyugalom, Messi még ott lehet, nem annyira öreg, és boszorkányosan ügyesen bánik a labdával, akárcsak Maradona, aki némi kokóval szintén játszhat majd, a fair play szellemében természetesen.
 3. 7
  szegedi789
  2018. június 06., szerda 15:15
  4
  Az isteni Johan Cruijff csókoltat. Lehet , hogy pont Árgentínából... Mik vannak? :)
 4. 6
  szegedi789
  2018. június 06., szerda 15:11
  4
  Jaj, hát ezért nem lesznek ott a legények. Jaj, hát persze. Nyilván.
  De a palsztin nyomásra lemondanak egy meccset, ráadásul pont a vébé előtt, és valljuk be, egy meccs lemondása elég erős szimbolikus gesztus egy válogatott részéről, még Tápén is !, akkor a meccsek helyszíneinek megválogatása sem lehet kisebb jelentőségű feladat, amelyet magát komolyan vevő válogatott nem hanyagolhat el. Persze D-Afrika, Brazília után nem csodálkozik az ember. Mintha jobbnál jobb helyszínek jönnének egymás után. Kényeskedő tápéi orrunkat demokrácia és jogállamügyileg fintorogva elhúzzuk egy csöppet. Vagy nagyon és prüszkölünk.
  FIFA és hasonló nívós gittegylet nevének említése pedig csak hab a tortán.
  Mindegy.
  Argentína szokásosan kiesik majd negyed-, nyolcaddöntő tájékán. És akkor marad Tápé.
  Semmi pánik !
  Nyugika !
 5. 5
  tiszapolgári
  2018. június 06., szerda 14:18
  2

  Lófaszt.
 6. 4
  tiszapolgári
  2018. június 06., szerda 14:17
  3

  A FIFA döntése értelmében Oroszország rendezi a vb-t, és mivel Argentína FIFA-tagország, nemigen variálhat, pláne most, napokkal a megnyitó előtt. Gondolom, Szöged-Tápé válogatott legényei ezért is nem lesznek ott a vb-n, ők csak demokratikus gyöpön hajlandóak játszani.
 7. 3
  szegedi789
  2018. június 06., szerda 12:37
  Hi-hi, politikai okokból lemondták. Aztán elutaznak a demokrácia piciny oázisába, Oroszországba...
  Lóóógikus...
  :)

 8. 2
  rworse
  2018. június 06., szerda 12:21
  A plasztint-t érdemes javítani a címfejben. A címoldalon is.


  Egyébként pedig az izraeli labdarúgó szövetség és az állam mérhetetlen felelőtlensége az ügy. Főleg, hogy egy éppen a VB-re készülő válogatottal csesztek ki.
 9. 1
  tiszapolgári
  2018. június 06., szerda 11:18
  A Barcelona 2013-ban – szerintem úttörőkként, de lehet, hogy nem egyedüli csapatként – amolyan békekövetként járt Izraelben és a palesztin területeken is, a Siratófalnál készült képek akkoriban bejárták a világsajtót.
  Messi mezének az elégetése ugyanolyan idiotizmus, mint a zászlóégetési hóbortjuk, és jól jellemzi a palesztin politika békevágyát.

  https://www.israel21c.org/messi-barcelona-train-for-peace/
  https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/barcelona-footballer-lionel-messi-takes-a-shot-at-peace-8745491.html
  https://www.vosizneias.com/137843/2013/08/04/jerusalem-barcelona-stars-meet-israeli-leaders-on-tour/?comments_sort=desc
  http://jstylemagazine.com/wp-content/uploads/2013/08/Messi_PeaceTour_Israel.jpg

Komment írásához