Színház

A Reflektor Színház/E8/ Bitef Színház

szerző
- sisso -
publikálva
2018/22. (05. 31.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A Reflektor Színház/E8/Bitef Színház hármas együttműködésében mutatták be a Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozón a Macho Men című szerb nyelvű előadást, amely a társadalom férfiakkal szembeni elvárásait tematizálja. Teljesen saját elhatározásból és nem a #metoo ellensúlyozásaként szólal meg, nagyon intim és személyes történeteket beszél el, ezért megrendítően hiteles.

Hét színész férfi Milena Bogavac és Vojislav Arsić koncepciója alapján azt vizsgálta, mi az elfogadható nemi viselkedési norma, mit jelent ma Szerbiában egy huszonéves
fiatalember számára a férfiasság. Ahogy azt a posztjugoszláv színházaktól megszokhattuk, nem voltak magukkal kíméletesek és felmutatták mindazt, ami egy férfi fizikai és szellemi egészségét károsíthatja, amennyiben megfelelni kényszerül családjának, tágabb környezetének és nemzetének is. A szabadság és a kulturális normák áthágásának vágyát szembeállították az elfojtott érzelmek következtében kialakuló destruktív magatartásformákkal.

A hétköznapi helyzetek bemutatásával párhuzamosan a balkáni háborúk alatt született generáció élettörténeteit is dokumentálják. Szenvtelenül mesélik el, mi történt csecsemő- és kisgyerekkorukban körülöttük a szétesett országukban, mire emlékeznek mindebből, és mi az, amit nem értenek. Honnan vettek a szüleik vajon pelenkát a háborús körülmények között, vagy a családjukban a felnőtt férfiak mitől akarták megvédeni a nemzetet? A megrendítő fiúvallomásban az a leginkább megrendítő, hogy nem megy el a falig, alapot adva a szóbeszédnek, miszerint a férfiak mégsem ragadtathatják el magukat annyira érzelmileg.

TESZT Fesztivál, Temesvár, május 25.

Jelenlegi értékelés
4

szerző
- sisso -
publikálva
2018/22. (05. 31.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához