Egy jó hír: a Magyar Tudományos Akadémia harcot hirdet az áltudományok ellen

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. máj. 07., 20:25
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Közben „Kásler professzor úr” megkezdi ténykedését.

A tudomány eredményeinek hiteles és közérthető közvetítésére hívta fel a kutatói közösséget a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) hétfői közgyűlése által elfogadott határozat; az áltudományos elméletekkel szembeni fellépés jegyében az MTA ismeretterjesztő holnapot is indított tudomany.hu néven.

Fellépés a megalapozatlan tanokkal szemben

A tudományba vetett bizalom megrendülése, az alternatívként megjelölt, ám tudománytalannak tekinthető megnyilatkozások terjedése világjelenség, és a tudomány alapelveinek támadása, a tévtanok, a tudományosnak tűnő, de hamis elméletek terjedése Magyarországon is egyre erősödik. A Magyar Tudományos Akadémia – mint a tudományért felelős, legnagyobb közbizalmat élvező köztestület – az eddigieknél is erőteljesebb és aktívabb szerepet kíván vállalni ennek a világ és Magyarország jövőjét egyaránt hátrányosan befolyásoló jelenségnek a visszaszorításában – hangsúlyozta az akadémia által az MTI-hez hétfőn eljuttatott közlemény.

Az MTA közgyűlésének hétfői határozata ezért valamennyi tagját a tudomány alapelveinek aktív, következetes képviseletére, a tudományos érvelés, szükség esetén a közös fellépés erősítésére hívja fel a megalapozatlan tanokkal szemben. A határozat arra kéri Magyarország valamennyi kutatói közösségét, hogy a tudomány közvetítése a társadalom felé hiteles és közérthető legyen, és a tudomány természetének, céljainak és módszereinek mély, aktív ismeretén és használatán alapuljon.

Lovász László, az MTA elnöke

Lovász László, az MTA elnöke

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Várják az olvasók kérdéseit

Az MTA elvárja, hogy minden közpénzből finanszírozott kutatóintézmény működése nyilvános legyen, a tudomány módszereinek és etikájának megfelelően történjen, és érvényesüljön a kutatások független értékelésére támaszkodó minőségbiztosítás – áll a közgyűlési határozatban, amely üdvözli a tudomany.hu megalapítását. Az akadémia támogatásával működő új honlap fő célja a közlemény szerint az áltudományok elleni küzdelem: felelős szerkesztője, Fábián István, az MTA doktora a közvéleményt leginkább foglalkoztató, aktuális kérdésekkel kíván foglalkozni.

Egy-egy téma kapcsán az adott szakterület elismert képviselői fogják ismertetni tudományos álláspontjukat számos forrásmunka és hivatkozás megadásával. A felelős szerkesztő várja az olvasók kérdéseit, felvetéseit, amelyeket összegyűjt, és amelyekre nyilvános válaszokat fognak adni az írások szerzői. Az első összeállítás a védőoltásokról, az oltásellenességről és az európai kanyarójárvány okairól szól, a tudomany.hu következő cikkének témája pedig a magyar őstörténet lesz – olvasható az MTA honlapján.

(via MTI)

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. máj. 07., 20:25
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 7
  rworse
  2018. május 08., kedd 06:25
  5

  +1


  6

  A 28 év még nem biztos, hogy a kilengés végpontja történelmi léptékben. Még jöhet rosszabb kilengésileg. Politikában is, közéletben is. És persze igaz, hogy a kilengés mértéke a politika aktuális kilengései miatt is ilyen nagy, ahogy mondod, ez összefügg. Magyar Bálinték idejében sose tüntették volna ki a szóbanforgó füvesembert, és legfeljebb a kereskedelmi médiában jutott volna szóhoz, a közmédia lábbal tiporta volna a szélhámost - hasonlóan a Szendi Gábor-félékhez. Tehát való igaz, hogy most egy aktuálpolitikai kilengést is élünk, nem csak történelmi léptékűt.
 2. 6
  szegedi789
  2018. május 07., hétfő 22:40
  Rworse, kileng még 28 év után is????? Nem tudom, de oltásellenesség, szendigáborok, büki füves ember, asztrológia, jóslás, sumér-magyar rokonság, stb. stb. egy kibahahaszott nagy iparág ! Ami ontja a manit. Összefüggésben a természettudományos tárgyak, biológia "remek" közoktatásbeli helyzetével. Csődjével. Történelem nem tud kikecmeregni a nemzetállamos-bölcsekkövés stádiumából, miközben az állampolgári ismeretek nulla. És a politikai vállakozók ezt szépen ki is használják... Médiaismeretek dettó.

  Szép dolog az Akadémiától, cinikusan: az elefánttoronytól, hogy létrehoznak egy (!) oldalt, de fenti iparágak áldozatai már régen a saját kis fészbukos buborékukban élnek, mint...


 3. 5
  szegedi789
  2018. május 07., hétfő 22:29
  Szép feladat lesz... Erről jut eszembe, minap lehozott egy elgondolkodtató cikket az index a nem tudom milyen tiszti keresztet kapó, ún. "büki füves emberről", hogy milyen meredek és veszélyes dolgokat is ad elő, majd miként torzul a közösségi médiában. Na délután közmédián kit ajnároztak a ridikül (!) c. műsorban ? Innen szép nyerni... ("Közmédia" pl. ezt az ember gyakorlatilag milliomossá tette az ingyen reklámmal éveken keresztül !!!!! Miközben azért tudományos műsorkészítésben nem nagyon jeleskedett. És finoman fogalmaztam...)
 4. 4
  naki
  2018. május 07., hétfő 21:57
  Ideje az álminiszterelnökök, álkúrmányok ellen is fellépni. Be kéne szállnia a buliba a maga módszereivel a tudományos világnak is - hátha hamarabb gyökere szakadna a köztörvényes aggeb vetésének Magyarországon.
 5. 3
  rworse
  2018. május 07., hétfő 21:26
  Azt persze én is nagyon helyesnek tartom, hogy az Akadémia közelíteni akarja a tudomány eredményeit, a tudományos módszert a lakosság felé.
 6. 2
  rworse
  2018. május 07., hétfő 21:25
  "A tudományba vetett bizalom megrendülése, az alternatívként megjelölt, ám tudománytalannak tekinthető megnyilatkozások terjedése világjelenség, és a tudomány alapelveinek támadása, a tévtanok, a tudományosnak tűnő, de hamis elméletek terjedése Magyarországon is egyre erősödik."

  Magyarországon azért erősödik, mert a cucilizmus-beli lefojtás után még tart, hogy a babonák visszanyerjék szokásos helyeiket. Kileng az inga. De világszinten nem hiszem, hogy most hullámvölgy lenne, inkább ellenkezőleg, minden korábbinál eredményesebbnek látom a tudományos ismeretterjesztés kiterjedését - mondom, világszinten.
 7. 1
  naki
  2018. május 07., hétfő 21:06
  Helyes.

Komment írásához