Elárverezik Einstein levelét, amelyben arról ír, hogy a Biblia primitív és gyerekes

szerző
MTI
publikálva
2018. okt. 03., 19:40
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Ismét elárverezik Albert Einstein kézzel írt levelét, amelyben Istenről, a vallásról, a zsidóságról alkotott nézeteit fejti ki a világhírű fizikus. 

A relativitáselmélet atyja halála előtt egy évvel írta az „Isten-levélként” emlegetett dokumentumot, amely egyedülálló bepillantást enged a világ egyik legbriliánsabb elméjének Istenről, vallásról, zsidóságról alkotott nézeteibe. 
A Christie’s aukciósház szerdai közleménye szerint 1-1,5 millió dollárt is megadhatnak a kéziratért, amelyet 2008-ban 404 ezer dollárért vásárolt meg egy magángyűjtő egy londoni aukción. 
A Nobel-díjas fizikus 1954. január 3-án, egy évvel halála előtt vetette papírra a levelet, német nyelven. Sorait Erik Gutkind filozófusnak szánta, miután elolvasta a tudós Choose Life: The Biblical Call to Revolt (Válaszd az életet: bibliai felszólítás a lázadásra) című könyvét. 
„…Az Isten szó számomra nem más, mint az emberi gyarlóságok kifejeződése és terméke, a Biblia pedig kétségkívül tiszteletre méltó, ám mégis primitív legendák gyűjteménye, amelyek emellett meglehetősen gyerekesek is. Legyen az bármily kifinomult is, semmilyen magyarázat sem tud meggyőzni ennek ellenkezőjéről” – írta a német származású tudós, aki 1921-ben kapott fizikai Nobel-díjat. 
Az Isten-levélként emlegetett dokumentumot 2012-ben árverésre bocsátotta tulajdonosa az eBay internetes aukciós portálon, 3 millió dolláros induló áron, amelyet az akkori közlés szerint már az első licitáló megajánlott. Nem tudni, hogy ha az akkori online adásvétel valóban létrejött a mondott áron, miért érik be most az akkori összeg harmadával-felével. 
A kéziratot december 4-én New Yorkban árverezik el, ahol november 30-ától a közönség is láthatja egy kiállításon.

szerző
MTI
publikálva
2018. okt. 03., 19:40
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 5
  igazi
  2018. október 04., csütörtök 21:40
  Ki az a német származású tudós, aki ezt írta?
 2. 4
  tiszapolgári
  2018. október 04., csütörtök 14:20
  Jogos, rosszul értelmeztem.
 3. 3
  Pendragon
  2018. október 04., csütörtök 12:52
  "Én meg azt nem értem, mire gondolhatott Einstein, amikor a Bibliát egyszerre tartotta gyerekesnek és kifinomultnak"

  Nnnem a bi-bi-bi-bibliát nne-ne-nevezte kk-ki-ki-kifinomultnak, h, hh-hanem a le-le-lehetséges mm-magyarázatokat. Bibíííí.
 4. 2
  tiszapolgári
  2018. október 04., csütörtök 09:27
  Én meg azt nem értem, mire gondolhatott Einstein, amikor a Bibliát egyszerre tartotta gyerekesnek és kifinomultnak, szerintem a két jelző közül az egyik nem lehet igaz, kioltják egymást.
  Nem tartom elképzelhetetlennek, hogy Einstein a halál felé közeledve valamiféle vívódáson mehetett át, és a tollba-papírlapba kapaszkodott, mert annyira megrettent attól, hogy talán mégis van túlvilág.
 5. 1
  rworse
  2018. október 04., csütörtök 07:55
  "3 millió dolláros induló áron, amelyet az akkori közlés szerint már az első licitáló megajánlott."

  Nem értem, ebben a mondatban mire gondolhatott a költő.

Komment írásához