„Ez az önkényes központosítás súlyosan veszélyezteti a magyar tudomány autonóm működését”

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jún. 18., 13:41
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A felsőoktatási dolgozókat tömörítő Oktatói Hálózat is reagált az MTA elleni törvénymódosításra.

Reagált az Oktatói Hálózat a kormánynak a Magyar Tudomány Akadémia (MTA) költségvetését is érintő törvénymódosítására, amellyel kapcsolatban Lovász László, az Akadémia elnöke a múlt hét végén azt mondta, nincs garancia arra, hogy megőrizhetik az Akadémia és a tudományos élet függetlenségét.

Az Oktatói Hálózat közleménye alább olvasható:

A magyar kormány 2010 óta folytatott tudomány-, kultúra- és értelmiségellenes tevékenységének újabb állomásához érkezett. A felsőoktatásból való drasztikus forráskivonás, a filozófusok elleni boszorkányüldözés (2011), az egyetemi oktatók tömeges kényszernyugdíjazása (2013), a felsőoktatás kancellári irányítás alá helyezése (2015), egyes egyetemi szakok önkényes megszüntetése (2015), a CEU elleni hadjárat (2017/2018), és a felsőoktatásba való bejutás folyamatos szűkítése után a NER a tudományos kutatás maradék autonómiáját készül felszámolni.

A kormányzat ugyanis az újonnan alapított Innovációs és Technológiai Minisztérium alá akarja rendelni a felsőoktatási intézmények kutatás-fejlesztésre fordítható támogatását, az Országos Tudományos Kutatási Alapprogram teljes költségvetését és a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatának költségvetési támogatását.

Az egységes koordinációról és hatékonyságról szóló kormányzati retorika elfedi a valódi tétet. A kormány újabb manővere nem a tudomány hatékonyabb működését, nem az akadémiai rendszer korszerűsítését, hanem a tudomány és tudományos költségvetés feletti politikai rendelkezés kiterjesztését szolgálja.

Arról van szó, hogy a jövőben egyetlen kormányzati központból fogják irányítani a magyar tudományos kutatást, itt határozzák majd meg – akár az autonóm tudományosság intézményeinek teljes mellőzésével – a magyar tudomány fejlődési irányait, itt döntenek arról, hogy kik, milyen témában és mennyi forrásból kutathatnak. Ez az önkényes központosítás súlyosan veszélyezteti a magyar tudomány autonóm működését, lehetővé teszi a kutatómunkába való közvetlen politikai beavatkozást és egyes akadémiai kutatóhelyek tudatos elsorvasztását.

Az Oktatói Hálózat, a magyar felsőoktatásban dolgozó oktatók és kutatók független szervezete, visszautasítja a tudomány államosítására vonatkozó kormányzati próbálkozásokat és támogatja a Magyar Tudományos Akadémia Elnökségének június 15-i állásfoglalását, amely a tudományos kutatás szabadságának és az MTA autonóm működésének védelmében született. A kutatás szabadsága, a tudós közösség független, önszabályozó működése a tudomány fejlődésének alapfeltétele, amelyet a társadalom egésze érdekében óvnunk kell. Az Oktatói Hálózat szolidaritásáról biztosítja a tudományos kutatók közösségét és kész cselekvően részt vállalni a magyar tudomány autonómiájának megvédésében.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jún. 18., 13:41
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 5
  rworse
  2018. június 19., kedd 14:51
  Dzsaszti
  No igen, mostanában sok üggyel kapcsolatban idézgetik kommentelők a "nem szóltam, amikor ezeket meg azokat vitték, most engem visznek, és nincs már, aki szóljon" mondókát. Az Akadémiára is érvényes tud lenni.
 2. 4
  Dzsaszti
  2018. június 19., kedd 11:50
  „Na most már elég, Höfgen! Menjen innen! Erről magának semmi tárgyalnivalója nincs…, nem ez a maga szerepköre… Maga ilyen ügyekben nem kom-pe-tens! És jobb, ha minél távolabb tartja ettől a dologtól. Adok magának egy jó tanácsot. Ne avatkozzon maga mindenbe! Jobban teszi, ha saját dolgaival törődik„ Jééé!?? Minő egyezés, minő aktualitás!
  Azért van abban valami báj, hogy azokon (is) csattan az ostor akik soha senkiért, semmiért nem emelték fel a szavukat. Nem volt véleményük. Hát most olyanok is lettek, semmik, páriák.
  Kétségeink nem lehetnek, arról hogy a Bulldog mindenképpen érvényesíteni fogja a központi (szent) akaratot ezen a szerencsétlen bagázson!
 3. 3
  rworse
  2018. június 19., kedd 08:21
  Pasinszki
  A fülkeforradalomnak ellenben szüksége van - fülketudósokra.
 4. 2
  jhamori
  2018. június 18., hétfő 19:30
  Csak megemlíteném, hogy a fák nem nőnek az égig és orbán rendszere is bukni fog. Elég, ha orbánt valaki vagy valami kikapcsolja a működéséből. És amikor végre visszatér a normális világ, akkor remélem, hogy az ilyen talpnyaló, alamuszi társaságokat – mint az élethosszig fizetett akadémikusok (akik még ahhoz is gyávák és restek, hogy saját magukért kiálljanak), - nos, akkor tovább fogják szívatni. Mert megérdemlik.

  Elképesztő, hogy ezeknek az “akadémikusoknak” az életük végéig folyósított akadémiai apanázsuk fontosabb legyen a gerincüknél. Mondjuk van ez az „akadémiai hálapénz”, amiért mindenre képesek...
 5. 1
  Pasinszki
  2018. június 18., hétfő 13:50
  A NER ellensége mindenféle autonómiának. Miért pont a tudomány maradna ki?
  Amúgy pedig a tudósok kiváló ellenségek. A mucsaiak szemében nem egyebek tintanyalóknál, visszalőni meg nem tudnak. Laviosier-t is anno azzal küldték nyaktiló alá, hogy a forradalomnak nincs szüksége tudósokra.

Komment írásához