Kutatás a menekültek médiamegjelenítéséről

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. szept. 06., 13:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A migráció arcait elemzik a Precognox kutatói.

A migráció arcai címmel készített tudományos elemzést az elmúlt két év online médiában megjelent, menekültekkel kapcsolatos sajtófotókról a Precognox öt kutatója. A kutatást a Precognox és a Nyelv és Tudomány adta közre, az pedig a 2014. szeptember 27. és 2016. június 11. között publikált, vonatkozó cikkek képanyagát vizsgálja.

„A képi tartalmak elemzését kiemelten fontosnak tartjuk, hiszen a menekültekkel való személyes találkozás hiányában a megjelenő vizuális tartalmak döntően alakítják a csoportról kialakított elképzeléseket, és befolyásolják a menekültválsággal kapcsolatos közvéleményt” – írják az elemzésben.

A legnagyobb hazai online híroldalakon végzett gyűjtésből egy 42 845 cikket tartalmazó korpuszon végeztek végül vizsgálatokat. A képeket alkalmazott algoritmusokkal végzett tartalomelemzésnek vetették alá, a további módszerekkel való megközelítés, a metaforizáció elemzése még folyamatban van. A képi metaforák és a topik modellezés által megfigyelt és azonosított jelenségeket pedig statisztikai adatokkal vetik össze a kutatás készítői, így jól láthatóvá válik, hogy milyen témák köré milyen hangulatú és milyen módon befolyásoló képi tartalmak kerülhetnek.

A  képi metaforák elemzése és a topik modell vizsgálat eredményei a kutatás honlapján érhetők el:

Milyen képek jelentek meg a migráció kapcsán az online médiában?

Az elmúlt években napjaink részévé váltak a menekültekről szóló hírek. Elemzésünkben 2014.09.27. és 2016.06.11. között az online médiában megjelent cikkek képeit vizsgáljuk. Egy korábbi írásunkban már foglalkoztunk a cikkek szövegeivel a nyesten és készítettünk egy dashboardot is, amivel bárki felfedezheti, milyen tartalmak jelentek meg a vizsgált időszak alatt.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. szept. 06., 13:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  galambocskám
  2017. szeptember 06., szerda 13:33
  Nekem persze elsőnek az ugrik be amikor a derék afgán menekült lerántotta az asszonyt a csecsemővel együtt a vonatsínekre és bejárta a világsajtót a kép a magyar rendőrök brutalitásáról.

  Aztán volt helyesbítés, sokkal később, de hogy a Narancsnál is lett volna....nem emlékszem itten helyesbítésre, de tényleg nem emlékszem, tehát még az is lehet hogy volt....de valahogy nem hiszem.

  Meg a másik pasas aki összevissza hazudozott a magyarországi megpróbáltatásairól. Hogy vizet sem kapott szegényke és étlen szomjan....

Komment írásához