Minden teknős nőstény lesz a klímaváltozás miatt Ausztrália partjainál

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jan. 10., 19:40
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A Nagy-korallzátonynál élő közönséges levesteknősök szinte mind nőstények lettek.

A növekvő hőmérsékletnek egy eddig nem tapasztalt következménye lett az Ausztrália partjainál lévő Nagy-korallzátony környékén élő közönséges levesteknősökre: mind nőstények lettek.

A teknősök neme ugyanis – az aligátorokhoz vagy a krokodilokhoz hasonlóan – a tojáson belül dől el, attól függően, milyen hőmérsékletű a homok, melyben kifejlődnek. Egy szűk hőmérséklet-tartományon belül a kis teknősök fele hímként, fele nőstényként látja meg a napvilágot. Ha ennél pár fokkal alacsonyabb a hőmérséklet, akkor minden tojásból hím teknős kel ki, viszont ha melegebb van, minden teknős nőstény lesz.

Ebből pedig az következik, hogy az egyre magasabb átlaghőmérséklettel járó klímaváltozás következtében egy egész teknősgeneráció csupa nősténnyé válik. Ausztrália partjainál ez már meg is történt.

Egy januárban publikált kutatás szerint ugyanis a Nagy-korallzátony északi, tehát melegebb oldalán született közönséges levesteknősök 99,8 százaléka nőstény. „Ez nagyon szélsőséges. Szélsőséges csupa nagybetűvel és felkiáltójellel – kommentálta a felfedezést Camryn Allen, a hawaii Óceánkutató Intézet teknősökkel foglalkozó specialistája. „Sok száz nőstényre jut néhány hím. Le vagyunk taglózva” – tette hozzá a tanulmány egyik szerzője a National Geographicnak.

A tanulmány szerint a globális felmelegedés miatt a közeljövőben egyes populációk teljesen nőstényekké válhatnak. Ha pedig tovább emelkedik a hőmérséklet, az nem azt fogja jelenteni, hogy nőstény teknősök születnek majd, hanem azt, hogy már a tojásból sem fognak tudni kikelni a teknősök.

(via Quartz)

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jan. 10., 19:40
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3
  Rumata
  2018. január 11., csütörtök 16:28
  Megint csak a szokásos hisztériakeltés.

  "Az állat több ezer kilométeres utat tesz meg a fészkelő helyek felkereséséhez." (Wikipédia)

  Vagyis a levesteknős nincs odaláncolva a Nagy Korallzátony északi oldalához, hanem maga választja ki a fészkeléshez általa legmegfelelőbbnek tartott klímájú helyet.

  Tehát még az sem okozhat gondot, ha az egyik helyen csupa nőstény, a másik helyen pedig csupa hím kel ki a tojásokból.

  Maximum nem helybeli, hanem külföldi pasikhoz mennek hozzá a teknőslányok.

  Egyébként is fura lenne, ha az elmúlt 60 millió év sokkal melegebb és hidegebb klímáját is simán átvészelő levesteknősök pont most dobnák fel a talpukat.
 2. 2
  tiszapolgári
  2018. január 10., szerda 20:57
  És akkor mi mit szóljunk? Nekünk még páncélunk sincs.
 3. 1
  yoyo
  2018. január 10., szerda 19:45
  Tessék, a buzipropaganda és a genderizmus újabb következménye. Ez az egész rohadt melegedés a Soros-terv szerves része.

Komment írásához