Rákkeltő lehet a kávé

szerző
MTI
publikálva
2018. márc. 30., 12:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Egy kaliforniai bíró csütörtökön kimondta, hogy a szövetségi államban működő kávéforgalmazóknak fel kell hívniuk a fogyasztók figyelmét a kávé rákkeltő kockázatára a pörkölési folyamatban keletkező mérgező anyagok miatt, ha ezt nem teszik, jelentős bírsággal kell számolniuk.

Egy civil szervezet mintegy kilencven kávéforgalmazót, köztük a Starbucksot perelte be azzal a váddal, hogy megsértik Kalifornia állam törvényeit, amelyek megkövetelik a vállalatoktól, hogy figyelmeztessék fogyasztóikat a termékeikben lévő, daganatkeltő hatású anyagokra. Az egyik ilyen az akrilamid, amely az élelmiszerek és az italok hőkezelése során keletkezik, a szénhidrátok, telítetlen zsírsavak, aszkorbinsavak vagy származékaik reakciója eredményeként. 
Elihu Berle bíró indoklása szerint a Starbucks és más cégek nem tudták bizonyítani, hogy nincs jelentős egészségi kockázata a kávépörkölés folyamán keletkező karcinogénnek. 
Az amerikai Nemzeti Kávétársaság (NCA) közölte, fellebbezést és további jogi lépéseket fontolgat. A szervezet annak a véleményének adott hangot, hogy a „rákkeltő figyelmeztetés” nem fog javítani a közegészségügyi állapotokon. A kávéipar szerint a vegyület jelentéktelen, nem egészségkárosító mennyiségben van jelen a kávéban, és ki kell vonni a törvény hatálya alól, mivel egy természetes folyamat következménye a pörköléskor.
A keresetet még 2010-ben indította az egészségre káros anyagok kutatását és oktatását célul kitűző nonprofit szervezet. A kaliforniai bíró annak ellenére hozta meg döntését, hogy az elmúlt években számos tanulmány a kávézás egészségre előnyös hatásait mutatta ki, sőt 2016-ban a Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége levette a kávét a karcinogén anyagok listájáról.

szerző
MTI
publikálva
2018. márc. 30., 12:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3
  Kovacs
  2018. március 30., péntek 13:37
  A kaliforniai bírónak igaza van. A kávé fogyasztása rákkeltő a Diablo Canyon "közelében és körzetében".
 2. 2
  tiszapolgári
  2018. március 30., péntek 12:30
  „A szex és a kávé lassítja az öregedést.
  A Rákkutatók Nemzetközi Szövetsége (IARC) és az Imperial College London professzorai sikeresen bebizonyították, hogy a kávé egészséges, és a rémhírek ellenére igenis jót tesz a szervezetnek!”
  https://wellnesscafe.hu/wellness/2017-09/a-szex-es-a-kave-lassitja-az-oregedest/

  Ezek szerint a kaliforniai bíró nem szexel eleget.
 3. 1
  yoyo
  2018. március 30., péntek 12:18
  A kávé egy lassan, nagyonnagyon lassan ölő méreg. Rendszeres fogyasztása mellett az ember legfeljebb 120-125 évig képes elélni.
  A cardiovascularis rizikó és a rákkeltő hatás mellett balesetveszélyes is. Egy emberre egyszer rakodás során ráesett egy kávéval megrakott konténer, az illető a helyszínen életét vesztette.

Komment írásához