Bár maga a választás tiszta volt, egyenlő versenyről szó sincs – állapította meg az EBESZ

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. ápr. 09., 15:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A választási rendszer Fidesz-kétharmadot ér.

Sajtótájékoztatón ismertette az EBESZ a magyar választásokról kiadott jelentését.

A misszióvezető, Douglas Wake elmondta, március 5. óta dolgoztak az országban, hogy megértsék a választási folyamatokat, 16 szakértő dolgozott a jelentésen, ötödik alkalommal vizsgálódott a szervezet.

Wake a jelentésről szólva több problémát is megemlített. Többek között arról beszélt, hogy a politikai versenyt nagyban korlátozta a kormányzati és a Fidesz-források átfedése. Ráadásul az információhoz való hozzáférés és a média szabadsága csupán részleges volt. A misszióvezető szerint aggályos a kétféle szavazás a szavazatok egyenlősége szempontjából. De Wake megemlítette a kamujelöltek problémáját is.

A versengés feltételei sem voltak egyenlőek. Az EBESZ küldötte szerint a valódi tájékozódás lehetősége korlátozott volt: a kormány és a Fidesz közti határvonal „elhomályosodott”. Vagyis az egyenlő esélyek lehetősége nem volt meg. Megfigyelhető volt hatalmi nyomás az újságírókon.

A nők alulreprezentáltak voltak a politikai jelöltek között, és nem volt semmilyen törvényi kötelezettség az arány növelésére. A romákat is negatív színben tüntette fel a kampány. Sőt, úgy tűnik, a szavazatvásárlás sem maradt el.

Wake üzent is a magyar közéletnek: „Vegyék komolyan ezt a jelentést”, és korrigálják a jogi problémákat.

(hvg.hu)

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. ápr. 09., 15:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  naki
  2018. április 10., kedd 13:04
  Axxtro

  Geoda nem beszél baromságokat. A Fideath 100 / negyvenkilenc %-ot visz most. Nem azért, mintha lenne választható választási programja, (mert az nincs, de még halvány fingja se a Magyarországot sujtoló tragikus problémák megoldására, valljuk be), hanem azért, mert Orbánc önkényesen megváltoztatta a demokratikus választási törvényt, önkényesen átrajzolgatta a választási kerületeket. Lakájmédiája elhülyítette az embereket (zembereket). Orbánc maga a Nagy Nulla - hozzá még nem tett, csak elvett (lopott és lopni is fog). A magyarok többsége (51 százaléka) nem szavazott Orbáncra. A magyarok többsége Tanú.
 2. 3
  Axxtro
  2018. április 10., kedd 12:09

  Dear "Geoda" !

  Tanulmányozd először a brit, a görög, majd francia választási rendszert, akkor egyből rájössz, mekkora baromságokat beszélsz.

  Az nem a választási rendszer hibája, hogy az ellenzék 2006 ősze óta képtelen országos választást nyerni, hanem az ellenzéké.
 3. 2
  rworse
  2018. április 09., hétfő 20:56
  EBESZ-ke, kicsi lányom, a kamupártok számára az ajánlóíveket konkrétan a választási irodákban kellett hogy másolják, ugyanis számos példa kiderült, hogy Együttöt, DK-t MSZP-t támogató nevek valahogy rákerültek a kamupártok listáira, és ők biztosan nem az Együttől, a DK-tól, az MSZP-től kapták meg, hanem a választási irodáktól kaphatták csak meg. Nem kéne ezt is vizsgálni? Mert ha arra nem volt kapacitásuk, hogy végig ellenőrizgessék a kamupártok listáit is, arra azért kéne kapacitásuknak lenni, meg konkrétan a rendőrségnek is, hogy a kiderült esetekben egyszerűen nem juthattak másképpen az Együttöt és hasonlókat jelölők neveihez, adataihoz hozzá, mint a választási irodáktól! Héhó, ébresztő! A választási irodák aktívan részt kellett hogy vegyenek a legsúlyosabb választási csalásban!
 4. 1
  Geoda
  2018. április 09., hétfő 19:18
  Nos. Kb. 8 millió magyarországi választópolgár van:
  A magyarországi választójogosultak száma a szavazóköri névjegyzék indulásának napján: 7 968 059 (http://www.valasztas.hu/)
  Nagyjából 70%-os részvétellel
  5577641 szavazatot jelent.
  67,34% -os országgyűlési arányhoz, arányos képviseltség mellett, 3.755.984 szavazatra lett volna szükség.

  A legfideszközelibb felmérések alapján sincs Orbánnak 2,5 millánál nagyobb valós támogatottsága.
  Ez azt jelenti, hogy a valós támogatottság 50%-ával összemérhető az, amit a választási rendszer manipuláltsága, ha tetszik, a rendszerszintű csalások biztosítanak a Fidesznek.

Komment írásához