Startra kész az Állami Számvevőszék, hogy vizsgálhassa a kampánypénzek felhasználását

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. ápr. 09., 14:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Na, vajon kit fognak megbüntetni?

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) készen áll arra, hogy lefolytassa a kampányidőszakban felhasznált pénzek elszámolásának ellenőrzését tudatta a szervezet az MTI-vel.

Az ÁSZ az országgyűlési választást követő egy éven belül ellenőrzi a jelöltek és jelölőszervezetek választásra fordított pénzeszközeinek felhasználását: a választáson indult és azon mandátumhoz jutott  jelöltek, valamint az egy százalék feletti listás eredményt elérő jelölőszervezetek elszámolásait ellenőrzi.

A kampánypénzek ellenőrzése során a számvevőszék minden esetben utólagos pénzügyi szabályszerűségi ellenőrzést végez, amelyet a jelöltek és jelölőszervezetek elszámolásaira, bizonylataira, egyéb dokumentumaira, közzétett adataira, valamint a sajtótermékek által megküldött, az ÁSZ honlapján közzétett adatokra alapoz.

A szervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy a pártok ellenőrzése során a kampányidőszakra vonatkozóan értékelni fogja a nem pénzbeli, vagyoni támogatások elfogadását, a tiltott támogatásokra vonatkozó törvényi előírások betartását is.

Az Állami Számvevőszék nem mellesleg a kampány előtt az összes ellenzéki pártot megbüntette, mert megállapítása szerint azok működéséhez a jogszabályt megsértve jogi személytől tiltott, nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadtak el. Ezeknek a nem kis büntetéseknek a rendezése is még csak ezután következik. Persze, a pártok gazdálkodását vizsgálva a Fidesz–KDNP esetében korábban mindent rendben talált az ÁSZ, és aligha lesz ez másként ezután is.

(MTI)

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. ápr. 09., 14:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    rworse
    2018. április 09., hétfő 17:04
    A Fidesz most is ugyebár 95% kedvezménnyel kapott plakáthelyeket a saját maguk hozta kedvezménytiltó törvény ellenére. Biztos megkapják érte a méltó büntetést.

Komment írásához