Kásler: „Létezik nemkívánatos irodalom”

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. júl. 27., 15:07
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

De a miniszternek nincs kedvenc könyve.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere interjút adott a kormánybarát Origónak. Az interjúban két szokatlan dolog is történik: Kásler megnevezi az emberi élet értelmét és megpróbál valami értelmeset mondani a kultúráról, ha már az is a gigaminisztériuma alá tartozik.

Az emberi élet értelme természetesen a gyerekvállalás ösztönzésének kedvelt témájánál merül fel. Kásler szerint a pénz, lakás, biztonság csak egy dolog, ugyanis más is kell: „motiváció”, „lélek” és „életszemlélet”. Tudnia kellene mindenkinek, hogy „az emberi élet értelme” az, hogy „világra hozzuk az utódunkat, akiben élünk tovább az idők végezetéig”.

false

 

Fotó: MTI – Bruzák Noémi

Figyeljünk oda, mit mond a miniszter. Aki világra hozza utódját, utódján keresztül örökké él. És aki nem hozza világra utódját, az elkárhozik? Duplán hal meg?

Bár ez elég súlyos paradoxonnak tűnik számomra, Kásler szerint a nevelés – „a gyerekek már óvodás koruktól kezdve találkozzanak a családi örömökkel” – legfőbb célja az, hogy a gyerekek „megértsék és megérezzék” ezt. Vagyis hogy megtanulják az élet értelmét?

És akkor felemelkedik nemzetünk, mondja Kásler.

De forduljunk rá a kultúrára, mert ugyan Kásler a minisztere, nem világos, hogy neki vagy államtitkárának, Fekete Péternek mi a szándéka a területtel.

Az Origo jó kérdést tesz fel, mert könnyűt kérdez. Mi a kedvenc könyve, filmje a miniszternek? Ilyet Kásler nem tud megnevezni, nincs kedvence. Viszont kettő mondat alatt eljut oda, hogy „létezik nemkívánatos irodalom”, ami azért nemkívánatos, mert „nem ahhoz segíti az embert, hogy emberhez méltó életet éljen, hanem a szabad akaratot eltolja abba az irányba, hogy válassza a rosszat”.

Vajon mi lenne Kásler példája erre a gonosz, az embert a szabad akarat eltolásán keresztül rosszra ösztönző irodalomra?

 

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. júl. 27., 15:07
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 9
  tiszapolgári
  2018. július 28., szombat 16:14
  Az én nemkívánatos szerzőim:

  1. Sólem Aléchem (túlságosan zsidós)
  2. J. F. Cooper (túlságosan indiános)
  3. V. I. Lenin (túlságosan marxista-leninista)
  4. Fazekas Anna (túlságosan őzikés)
  5. B. Hrabal (túlságosan zajos)

 2. 8
  Cheyenne
  2018. július 28., szombat 15:07
  @naki

  micsoda bárgyú idézet, ami semmit nem érvel, semmit nem cáfol, ellenben a remek, akinek van füle dumára fut ki,. de nincs benne mit meghallani. a kereszténység brutalitását nem cáfolja, csak leplezni igyekszik. teológiai futamokba itt a komment alszekcióban nem is bocsátkoznék.

  az Egyház, mint test, mint rendszer szintű hazugságok eltusolója, egy bozótosba tévedt mag, mely évszázadok során titkolja, védelmezi a pedofíliát a nemi erőszakot, éget másként gondolkodókat, boszorkányokat, mutáns keresztényeket (kitől mutálódottakat? hát a másik kereszténységtől stb.) de mindezek a mérhetetlen bűnök az elvakult hívő szerint, csupán Krisztus bozótosba esett búzaszemei.. mert szeretet, könyörület, stb, bla bla bla.. Mintha ezek a humanista fogalmak csak a kereszténységgel léteznének, még ebben is hazug, mert magának sajátítaná ki..

  Nem lehet, hogy az emberiség mint mag, a monoteizmusok bozótosába esett búzaszemecske, melyet ezen monoteizmusok idiotizmusa rohasztott meg?

  az istenek halottak, de a röhögésbe haltak bele, amikor egyik istenke kijelentette, hogy ő létezik csupán. máté után szabadon: akinek van füle, hallja..
 3. 7
  naki
  2018. július 28., szombat 11:49
  6:

  "Íme, kiment a magvető vetni. Amint vetett, némely szem az útszélre esett. Jöttek az égi madarak és fölcsipegették. Más mag köves talajba hullott, ahol nem volt neki elég föld. Gyorsan kikelt, mert nem volt mélyen a földben. Amikor azonban forrón tűzött a nap, elszáradt, mert nem volt gyökere. Ismét más szúrós bogáncsok közé esett. Amikor a bogáncsok felnőttek, elfojtották. A többi jó földbe hullott s termést hozott, az egyik százszorosat, a másik hatvanszorosat, a harmadik meg harmincszorosat. Akinek füle van, hallja meg!" (Mt 13)
 4. 6
  Cheyenne
  2018. július 28., szombat 07:05
  A szabad akarat itt nem filozófiai kérdés, hanem keresztény teológiai bigyusz akarna lenni. Maga a kereszténység is összeszarja magát tőle Augustinustól Aquinói Tamáson át Pascalig. Az istennek sem képes mit kezdeni vele, képtelen beilleszteni rendesen a keresztény tan nevű fantasybe. Mért pont Káslernek sikerülne. A pápai index (Index librorum prohibitorum) az ilyen káros irodalmat tartalmazta. 1948-ban frissítették utoljára. Akkor 4000 (sic!) címet tartalmazott a tiltott könyvek listája. Lehet, kívánatos volna a Magyar Tiltott Irodalmak listája!

  Mai hír, hogy apácákat erőszakoltak rendszeresen világszerte a derék papok, szerzetesek.

  Ez a visszataszító, undorító katolikus egyház, és nem kevésbé visszataszító híveik, akik bármilyen erkölcsi, életvezetési kérdésben ki merik nyitni a szájukat, először (igazából milliomodszor a történelemben) inkább az egyházukra vessék vigyázó szemeiket: milyen, milyen volt mindig is a történelemben! Egy visszataszító, velejéig gonosz szervezet. A Gonoszság Földi Birodalmi Helytartója.

  A kereszténység ma is az, ami: a szeretet képmutatásába rejtett antihumanizmus.
 5. 5
  kanálgép
  2018. július 27., péntek 20:31
  Fogalomzavar. Nem szabadna összekeverni a lelkiismereti szabadásgot a szabad akarattal. A szabad akarat filozófiai kérdés, a lelkiismereti szabadság ellenben az első univerzális és elidegeníthetetlen emberi jog. SENKI nem veheti el. A szabad akaratot igen*, bár az is igen kártékony és erkölcstelen.

  *101-es szoba, Érzelmi Manipulációs Központ, pengefal, inkvizíció
 6. 4
  rworse
  2018. július 27., péntek 18:19
  "Vajon mi lenne Kásler példája erre a gonosz, az embert a szabad akarat eltolásán keresztül rosszra ösztönző irodalomra?"

  Magyar Naranaaancs!
 7. 3
  harcolj
  2018. július 27., péntek 16:40
  kifelyezi ez direkt volt, mert másképp felfoghatatlan lenne ez a faktor
 8. 2
  harcolj
  2018. július 27., péntek 16:39
  És ha arra gondolok és hiszem is hogy Kásler jó szakember, mégis arra kényszerül/kényszerítik hogy tehetsége 30-40 %-át seggnyalásra használja. Ez a 2rul seggnyalásfaktor. Egy hányados amely kifelyezi az adott kormányközeli egyed(nem egyén) seggnyalási képességét. ez Káslerél 0,3-04 SE(ld. fentebb %-ban) L. Simonnál 0,2 , Németh Zsíráldnál 2,39.
 9. 1
  harcolj
  2018. július 27., péntek 16:31
  Ez az ordas hazudozás ettől a pénzsóvár embertől a következő kérdésekre ragadtat:
  1, Mi a szarból volt neki tavaly 50 milliós bevétele
  2. Szaporodjunk sejhaj, de ----- legalább fél tucat tökkeresztény ismerősöm 4-6 gyerekkel /familia annyi zsét tarhál össze ami fejenként 3-4 szerese az egy főre jutó átlagjövedlemnek plusz még mivel a családfő kormányvalagközeli , mindenkinek biztosított tuti kormányközeli állás, 40% - ban külföldön- többen Brüsszelben!!! Na most akkor miafasom van???

Komment írásához