Meghozta első gyümölcsét Pécsen Hoppál és Páva Soros-ellenes kampánya

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. dec. 14., 09:14
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A kulturális államtitkár fenyegetőzése megtette hatását: az Emberség Erejével Alapítványt nemkívánatosnak nyilvánították

Múlt héten írtuk meg, hogy Hoppál Péter kulturális államtitkár, fideszes országgyűlési képviselő arra intette a pécsi vállalkozókat, szervezeteket és minden pécsi polgárt, hogy ne biztosítsanak helyszínt a pécsi „Soros-kampányközpontnak”.

Ekkorát hazudtam, maradhat?

 

Hoppál Soros-ellenes kirohanására azért került sor, mert a Nyílt Társadalom Alapítványok támogatásával, a Regionális Közösségi Központok program keretében az ország és egyúttal Európa legszegényebb régiói közül kettőben, az Észak-Alföldön és a Dél-Dunántúlon civil szervezeteket dotálnak a vidékfejlesztés érdekében. A dél-dunántúli régióban az Emberség Erejével Alapítvány koordinálja a feladatokat.

Úgy látszik,Hoppál és a hozzá sietve csatlakozó Páva Zsolt pécsi polgármester fenyegető szavai   értő fülekre találtak - mint azt a Szabad Pécs írja, az Emberség Erejével Alapítvány nem költözhet be abba az irodába, melynek bérléséről már megállapodtak, a főbérlő szemében ugyanis hirtelen nemkívánatossá váltak, s ezért a költözés meghíusult.

A sztori háttere

Ahogy arról a Magyar Narancs is beszámolt, a helyi Fidesz nevében egy sajtótájékoztatón Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő arra kérte a pécsi vállalkozókat, szervezeteket és minden pécsi polgárt, hogy ne biztosítsanak helyszínt a pécsi „Soros-kampányközpontnak”.

Mindezt azok után, hogy elterjedt a hír, hogy a (köztudottan Soros Györgyhöz köthető) Nyílt Társadalom Alapítványok támogatásával, a Regionális Közösségi Központok program keretében (az ország és egyúttal Európa legszegényebb régiói közül kettőben), az Észak-Alföldön és a Dél-Dunántúlon civil szervezeteket dotálnak a vidékfejlesztés érdekében. A dél-dunántúli régióban az Emberség Erejével Alapítvány koordinálja a feladatokat, amely során 100 millió forintot osztanak ki olyan civil szervezeteknek, amelyek a társadalom széttöredezettségén próbálnak javítani.

Az Indító (500 ezer forintos) és Erősítő (1–3 millió forintos) pályázatokra civil szervezetek és informális csoportok igen, vállalkozások és politikai pártok nem jelentkezhetnek, és politikai tevékenységekre az elnyert támogatás nem fordítható. Témamegkötés nincs, a cél az, hogy valós problémákat próbáljanak orvosolni az elnyert támogatásból.

A 168 óra szerdán megszerezte a tervezett határozatot, melynek szövege szerint

„Mi, pécsiek, megdöbbenéssel értesültünk Soros György magyar-amerikai milliárdos spekuláns alapítványának tervéről, hogy vidéki kampányközpontok (irodák) létrehozásával befolyásolni akarja életünket, döntéseinket, választásunkat. Mindezt annak érdekében, hogy Magyarországon olyan kormány alakuljon, amely – a magyarok akaratával ellentétesen – migránsok ezreinek, tíz- és százezreinek betelepítésével ellehetetlenítse a mai magyarok és leszármazottai, vagyis gyermekeink, unokáink és dédunokáink jövőjét, a keresztény Európa és Magyarország helyett egy vegyes, iszlamizált kontinenst és országot hozzon létre. Mi, pécsiek, nem kérünk ebből.”

Az előterjesztés azt is állítja: „Akaratunkat népszavazáson és nemzeti konzultáción egyaránt kinyilvánítottuk. Utóbbi eredménye ugyan még néhány napig nem lesz ismert, de bizonyosak vagyunk a pécsiek szilárd véleményében, amely kiáll a mai, Magyarországot és Európát megvédeni akaró politika mellett. Szemben azokkal, akik Soros György félelmetes és veszélyes tervét támogatják idehaza és az Európai Unió testületeiben. Éppen ezért elutasítjuk Soros György iroda- és kampányközpontnyitási tervét.”

Emiatt a pécsi Fidesz–KDNP azt kívánja határozatként elfogadni, hogy:

„Felkérünk minden pécsi polgárt, vállalkozást, szervezetet, hogy ne adjon helyt a Soros-féle kampányközpontnak. Ne adjon tulajdonba, bérbe, használatba semmilyen helyiséget! Ne segédkezzen senki otthonunk, Európa, hazánk, Magyarország és szeretett városunk, Pécs jövőjének kockáztatásában, ne segédkezzen Soros György tervének megvalósításában.”

A burkolt fenyegetésnek már meg is lett a hatása. Csütörtök reggel, azaz, még a pécsi közgyűlés döntése előtt már ki is került a Facebookra az Alapítványnak korábban helyet adó Nappali nevű helyiség nyilatkozata.

„Kedves Pécsiek!
Néhány hónapja megkeresett minket az általunk régóta ismert, és nagyra becsült
Emberség Erejével Alapítvány vezetősége, és szóban megállapodtunk abban, hogy a Nappali feletti galérián egy co-working irodát nyitnak, ahonnan az Open Society Foundations által finanszírozott új regionális civil támogatási programjukat is koordinálják majd.

A helyi és országos politikában, médiában folyó, természetesen mindenféle realitást nélkülöző lejárató kampány hatására létrejött, hisztérikus és ijesztő helyzetet látva főbérlőnk, az ingatlan tulajdonosa megkért minket, hogy ne szerződjünk az Emberség Ereje Alapítvánnyal.
Aggodalmukat megértjük és elfogadjuk, az együttműködéstől kénytelenek vagyunk visszalépni. Ezzel nem csak, hogy egy pezsgő kreatív civil központ közelségét veszítjük el, de jelentős anyagi kár is ér minket, hiszen az alapítvány bérleti díjat és értéknövelő beruházást is finanszírozott volna az épületben. A gyűlöletkeltő politikusok és médiamunkások helyett mi szégyelljük magunkat, ezzel szemben minden tiszteletünk a helyi emberek boldogulásáért dolgozó civil szervezeteké!

Szép Tamás, Felcser Dávid
városukat szerető pécsi polgárok

Nappali Bár”

Kerestük az érintett Emberség Erejével Alapítványt, hogy reagáljanak a történtekre. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Katus Eszter

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. dec. 14., 09:14
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 12
  galambocskám
  2017. december 15., péntek 07:28
  Szeretem a tüntetéseket, de csak akkor ha szónokok is vannak.

  Gulyásmarci?
 2. 11
  reuters
  2017. december 14., csütörtök 20:13
  szombaton tüntetés lesz Pécsett az Alapítványért
  http://szabadpecs.hu/metal/item/1393-szombaton-tuntetes-lesz-pecsett-az-emberseg-erejevel-alapitvanynal-ekozben-biztosak-abban-hogy-lesz-teto-a-fejuk-felett
 3. 10
  rworse
  2017. december 14., csütörtök 17:22
  Valamint, én mint én az alábbi közleményt adom ki.

  „Én, nempécsi, kitörő örömmel értesültem Soros György magyar-amerikai milliárdos spekuláns alapítványának tervéről, hogy vidéki kampányközpontok (irodák) létrehozásával befolyásolni akarja életemet, döntéseimet, választásomat. Mindezt annak érdekében, hogy Magyarországon olyan kormány alakuljon, amely – a magyarok akaratával ellentétesen – migránsok ezreinek, tíz- és százezreinek betelepítésével ellehetetlenítse a mai magyarok és leszármazottai, vagyis gyermekeink, unokáink és dédunokáink jövőjét, a keresztény Európa és Magyarország helyett egy vegyes, iszlamizált kontinenst és országot hozzon létre. Én, nempécsi, repetát kérek ebből.”


  Száz migránsot, ezeret!
  Csináljatok, csináljatok!
  Hadd fussák be a országot,
  Mint a testet az erek.
 4. 9
  rworse
  2017. december 14., csütörtök 17:14
  Akkor se kórusművezzenek itt a polgáriak, ha egyébként érthetetlen okból Hoppál Péter kulturális államtitkár helyett Hoppál Péter karnagy szerepel a cikkhez mellékelt belső képen.
 5. 8
  rworse
  2017. december 14., csütörtök 17:09
  7

  Igaz ugyan, hogy Polgárott a polgáriak is helyiek (sőt, ha valakikre lehet mondani, hogy helyiek, hát a polgáriakra igazán lehet, hiszen nekik aztán tényleg fogalmuk sincsen, hogy mi folyik a világban), de pécsügyileg én most a pécsi tüke helyiekre gondoltam, manifesztálandó a helyadást. És a manifesztálást nem posztkriptokomenista csasztuskák infantilogyermeteg átköltésével képzelem megvalósítandó, hanem konkrét anyagi testben manifesztált konkrét irodahelyiségekkel - utca, házszám, helyrajzi szám, alapterület, légköbméter, felszereltség, anyja neve két példányban.
 6. 7
  tiszapolgári
  2017. december 14., csütörtök 14:40
  6

  Pécsi Balett, zúgjon a hangod,
  Uránváros, felelj neki!
  Csontváry, Vasarelly együtt a harcban,
  Jelszavad megrengeti rengeti.
  Nem fogunk bókolni Hoppálnak,
  Nem tűrünk csendben tovább!
  Pécsi Kesztyű, vezesd a harcot,
  Civilnek irodát!

 7. 6
  rworse
  2017. december 14., csütörtök 14:15
  tiszapolgári

  A normális helyiek előtt ott a lehetőség, hogy feloldják a bojkottomat. Manifesztálniuk kell, hogy ők örömmel helyet adnak az érintett civil szervezet(ek)nek.
 8. 5
  tiszapolgári
  2017. december 14., csütörtök 12:34
  Ezt a Pécs elleni bojkottot azok a normális helyiek szívnák meg a legjobban, akik így kétszeresen éreznék rosszul magukat, egyrészt Hoppál miatt, másrészt pedig rworse bojkottja miatt.
  Nem lehetne Pécs helyett csak Hoppált bojkottálni? Például ne menjünk el hozzá betlehemezni, amíg fel nem oldja az Alapítvány elleni bojkottot.
 9. 4
  rworse
  2017. december 14., csütörtök 10:37
  Egyúttal elindítom a Pécs bojkottja mozgalmat, lehet demonstratíve csatlakozni. Akár a Narancs is.
 10. 3
  rworse
  2017. december 14., csütörtök 10:35
  verse:
  erdőspéterkurvaanyád
  erdőspéterkurvaanyád
  erdőspéterkurvaanyád
  erdőspéterkurvaanyád

  refrén:
  erdőspéterkurvaanyád
  erdőspéterkurvaanyád
  erdőspéterkurvaanyád
  erdőspéterkurvaanyád


  Ez így már erősen Pécsről (is) szól, úgyhogy a pécsiekkel tudatom, hogy ha nem akad egy vállalkozó szellemű helyiségbérbeadó, többet Pécsre nem megyek - hacsaknem valami demonstrációs táblával, mint Őcsényre. Őcsény egyébként nincs onnan messsze, szinte egy régió. Orbánság.

Komment írásához