Mégsem lesz olyan jó dolguk a kamupártoknak a 2018-as választásokon?

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2017. okt. 24., 16:20
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Jöhet a törvénymódosítás, nehezebb lesz a biznisz.

„A Fidesz azt javasolja, hogy ha egy állami kampánytámogatásban részesülő párt az országgyűlési választáson félszázalékos eredményt sem ér el, köteles legyen visszafizetni az államtól kapott összeget” – mondta Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője keddi sajtótájékoztatóján. Hozzátette: „Ha pedig fennáll a visszafizetési kötelezettség, akkor az érintett párt legfőbb vezető testületének tagjai egyetemlegesen, teljes vagyonukkal tartoznának visszafizetni a támogatás összegét.” Az indítvány alapján még az állami támogatás folyósítása előtt nyilatkozni kellene arról, hogy kik a párt legfőbb vezető testületének tagjai.

Gulyás Gergely azt is kifejtette: a 2014-es választás előtt elfogadott kampányfinanszírozási törvény az induló pártok és jelöltek között minden korábbinál lényegesen nagyobb esélyegyenlőséget teremtett. Láthattuk is, mekkorát: a Transparency International számításai szerint a kamupártok úgy 3,8 milliárd forintot zsebelhettek be, nagyjából minden következmény nélkül. Az egyéni jelölteknek járó egymilliót ugyanis vissza kellett fizetni, ha nem érték el a 2 százalékos eredményességi küszöböt, ám a pártoknál semmi ilyen megkötés nem volt, az eredményesség és társadalmi támogatottság nem számított. Így tűntek el százmilliók olyan pártoknál, mint az Új Magyarország Párt, vagy a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség nevű formáció.

Barna Bácsi megoldja az uborkaproblémát

Barna bácsi megoldja az uborkaproblémát

Fotó: MTI/Vajda János

„Ha az ellenzék ezt a javaslatot nem támogatja, akkor kizárólagos politikai felelősség terheli őket mindazon visszaélések miatt, amelyek az előttünk álló országgyűlési választáson ebben a tekintetben előfordulhatnak” – mondta Gulyás Gergely, ami már csak azért is roppant cinikus állítás tőle, mert korábban többször is belengette már, hogy módosítani kellene a törvényt, mégsem történt semmi. Mi több, egy ötpárti vitán megállapították, hogy fontos a pártoknál is a küszöb (a mértékéről eltértek a vélemények, de a létjogosultságát senki nem vitatta), mégsem történt semmi, Gulyás pedig már 2015 októberében azt mondta egy konferencián: „A visszaélési lehetőségeket ki kell küszöbölni.” Aztán nem történt semmi.

Tárt marokkal

A legutóbbi választáson 14 olyan párt indult, amely azután nem szerzett parlamenti mandátumot, viszont több százmilliót rakott zsebre ellenőrizetlenül. Nyomozás ugyan több is indult, de egy eljárást az ügyészség csendben lezárt, és a többi ügyben sem várható más. Mi több, 2018-ban is kamupártok tömegére számíthatunk.

 

 

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2017. okt. 24., 16:20
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3
  galambocskám
  2017. október 25., szerda 15:16
  Csak helyeselni tudom hogy a Nudli Alakú Föld Párt nem kap egy vasat sem.
  Kóklerek kérem, szélhámosok, komolytalanok, széltolók.
  Egy fityinget se nekik!

  Ugyanakkor nehezményezzük hogy a demokratikus oldal egyik legesélyesebb - ha nem a legesélyesebb - pártja a Lapos Föld Párt is eleshet a támogatástól. Mink kérem az ország, sőt egész Európa fejlődésének a letéteményesei vagyunk, nélkülünk az emberiség jövője sivár és céltalan.
  A leghatározottabban tiltakozunk hogy a smucig kormány megfosszon minket attól a lehetőségtől hogy felvirágoztassuk a Kárpát-Medencét és több más kisebb országot.

  Sajnálattal kell megállapítanunk hogy az Orbán fél tőlünk. Minden oka megvan rá. Mink kérem el fogjuk söpörni őt, az egész rezsimet, újraalapítjuk az államot, megint bejövünk Vereckénél - a múltkori bejövetelt érvénytelenítjük - és újratárgyaljuk a honfoglalást Szvatoplukkal.

  Ezennel felszólítjuk a kormányt hogy kicsinyes anyagi szempontokra hivatkozva ne veszélyeztesse az ország, a kontinens és az emberiség jövőjét!

  Lapos Föld Párt

 2. 2
  tiszapolgári
  2017. október 24., kedd 21:23
  Ha igaz, Szepessy Zsolt ellen büntetőeljárás folyik, és így nem indulhat a választáson.
  Ezt üzeni a többieknek: voltunk, mint ti, lesztek, mint mi: kamu.
 3. 1
  rworse
  2017. október 24., kedd 20:47
  A kamupártok monnyanak lá!

Komment írásához