Nyílt levél a Figyelőnek: „egy ország polgárainak ilyen jellegű listázása a terrorállamok sajátossága”

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. ápr. 13., 11:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Egyre többen akarnak rajta lenni a Soros-zsoldos listán.

„Egy ilyen lista közzététele még akkor is rettenetes cselekedet lenne, ha nem előzte volna meg egy több tízmilliárd forintos gyűlöletkampány. Történetesen megelőzte, ráadásul ennek a kampánynak Önök is az aktív részesei voltak, ahogy aktív részesei most is. A lista közzétételével önök a listán szereplő magánszemélyeket, jó szándékú és jóravaló polgártársainkat állandó félelemre és szorongásra kárhoztatták” – írja a Figyelőnek címzett nyílt levelében Birkás Máté, aki azért ragadott klaviatúrát, mert a tegnap publikált „Soros-zsoldos” listán megtalálta a testvére férjét is.

„Ő azért került fel erre a listára, mert olyan menekült gyerekekkel foglalkozik, akik már szülő nélkül érkeztek Magyarországra. Olyan kisgyerekekkel, akiknek az édesanyja és édesapja vagy már ott meghalt, ahonnan menekülniük kellett, vagy útközben Magyarország felé, és most szülői segítség nélkül kell feldolgozniuk azokat a borzalmakat, amin keresztülmentek. Bisztrai Mártonnak hívják, nem beszéltem vele, mert félek, lebeszélne ennek a levélnek a megírásáról.”

Birkás levelében kifejti, hogy több nevet ismer a listáról, több barátja is szerepel rajta, és tudja, hogy ezeket az embereket két dolog köti össze: „embertársaik élethelyzetének javításán dolgoznak faji, származási, vallási és politikai megkülönböztetés nélkül, illetve az, hogy amit csinálnak, azt nem a kapott pénzért, hanem személyes meggyőződésből teszik.” Majd hozzáteszi, Soros György egy „spekuláns”, aki törvényes úton szerzett vagyonával azt csinál, amit akar, és ő éppen egy szabad és nyitott társadalom létrejöttén és fenntartásán dolgozó civil szféra támogatását tűzte ki célul.

Majd kéri, vegyék fel őt is a listára és mától tekintsék őt is az ellenségüknek, hogy „legalább annyival kevesebb fenyegetés jusson Marcinak, a testvéremnek, az egyéves kislányuknak és a többi barátomnak, aki a listájukon szerepel”.

A teljes levelet itt olvashatják.

Birkás Máté

Nyílt levél a Figyelő szerkesztőségének Azért írok Önöknek, és fordulok egyúttal a magyar nyilvánosság felé, mert a testvérem férjének a neve is szerepel az önök által közzétett „A spekuláns…

Itt pedig feliratkozhatnak a listára önök is, ha „Soros-zsoldosnak” érzik magukat. Ahogyan ezek a civilek, vagy az ATV szerkesztő-műsorvezetője, egykori kollégánk, Somos András tették.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. ápr. 13., 11:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  Mist
  2018. április 13., péntek 19:52
  Magyarországon a "spekuláns" szót a műveletlenebb, gazdasági ismeretekkel nem rendelkező személyek pejoratív értelemben értelmezik (tisztességtelen stb).
  Aki a banki, befektetési, gazdasági alapismeretekkel rendelkezik, az tudja, hogy a "spekuláns" működteti a gazdaságot.

  "Spekulánsok: (traders) az árfolyam- és (kamat-) szintekkel, illetve azok relatív változásaival kapcsolatos várakozásaik alapján a határidős és opciós műveleteket kockázatvállalással járó nagy profitok szerzésére igyekeznek felhasználni." (wikipédia).

  A bankok feladata a pénzek oda áramoltatása a gazdaságban, ahol az a legnagyobb mértékben hasznot hajt.
  A spekuláns figyeli a gazdasági folyamatokat, melyek hatékonyak, hasznosak, oda fektet be, természetesen haszon reményében. Tehát tulajdonképpen finanszírozza az értékteremtő folyamatokat, s elfordul a pénznyelő folyamatoktól.
  Hogy Soros spekuláns, az egy banki kifejezés.

  A másik (keveset hangoztatott) kifejezés Sorossal kapcsolatban, hogy "filantróp".

  "Magyar. Főnév. filantróp. Emberbarát. Olyan ember, aki tevékeny módon szereti embertársait: segít, jótékonykodik".
  Na ilyet a mai pénzesek között Magyarországon nem találni!

  Volt egy jó lengyel film (1963-ban): Gengszterek és filantrópok.
  Nagyon mulatságos, tanulságos volt!
  Úgy látszik nálunk most újra játsszák, de fordított felállásban. A gengszterek mutatnák magukat jófiúknak, a filantrópot pedig bűnözőnek szeretnék beállítani.
 2. 1
  tillmann
  2018. április 13., péntek 12:17
  Féregírtókat kellene küldeni a Figyelőbe, nem leveleket!

Komment írásához