Bárdos Deák Ági: Az MMA-tól nem kérnék pénzt, ha kínoznának sem

szerző
Karafiáth Orsolya
publikálva
2018. szept. 14., 06:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az énekesnő szerint lehet még találkozni Magyarországon olyan művekkel, amelyek segítenek megváltoztatni a látásmódunkat.

A Kontroll csoport és a ma is aktív Ági és a Fiúk énekese most egy szólólemezzel jelentkezett, a karcos és harcos Villámrandival. Bárdos Deák Ági énekesnővel az alkotásról, az új dalokról, az NKA-ról és az MMA-ról és a közösségi finanszírozásról is beszélgettünk a friss Magyar Narancsban.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Következzék egy kis részlet az interjúból:

Magyar Narancs: Ezt el lehet fogadni, ezeket a támogatásokat? Oké az NKA? Oké lesz egy idő múlva, mondjuk, az MMA is?

Bárdos Deák Ági: Necces az egész, úgy, ahogy van, ízlés dolga, amennyiben az ízlés valamiféle tartást is takar. Amikor az NKA-hoz pályáztunk, azt gondoltam, hogy még nincs totális cenzúra, egy mindenki felé nyitott kuratóriumtól kérhetek az adófizetők pénzéből, meg az NKA javára lenyúlt Artisjus-pénzekből. Volt bennem ez a dac, ami sokunkban ott van: ez a mi pénzünk, a kultúráé, a kultúrá­nak részei az én dalaim.

De az MMA-tól nem kérnék, ha kínoznának sem, legalábbis remélem. Szerencsére nem is csinálhatnék segget a számból, tüntettem ellenük eleget. Ez az általam trollkultúrkampfnak nevezett nyomulás, amely össztüzet nyit hol az írókra, hol a tudósokra, ez elég dermesztő, miközben vélhetőleg nem több egy elterelő hadműveletnél, hogy ne arra figyeljünk, mire mennek a közpénzek, mik a prioritások a hatalmon levők számára.

(…)

MN: Te miben bízol?

BDÁ: Nem most történik először, hogy a művészek, gondolkodók változtathatnak a közhangulaton. Ez nem csupán a túlélés, de a politikai változás előfeltétele is. Új nézőpontok kellenek, és ehhez fantázia és képzelőerő. Nem akarok senkit kihagyni a felsorolásból, már ami a fantáziával és képzelőerővel megáldottakat illeti, de a művészet mindig is élen járt a társadalmi közérzet alakításában – ezt tapasztalatból is mondom.

Plusz képesnek kell lennünk meglátnunk – ahogy Halász Péter mondta – a „fehér foltot” a kultúrában, ahol egy hatékony gesztust lehet tenni, ahol működni lehet, ahonnan hiteles az üzenetünk. Bátorság is kell a kereséshez, de nem is művész az, aki nem keres. Vannak, akik bevállalják ezt az üzemmódot Magyarországon is, lehet még találkozni olyan művekkel, amelyek segítenek megváltoztatni a látásmódunkat.

A teljes interjú a Magyar Narancs csütörtöktől kapható számában olvasható. A lapra itt lehet előfizetni:

Magyar Narancs

A digitális Magyar Narancs digitális olvasójának a digitális olvasáshoz szüksége lesz a DIMAG Reader letöltésére. A digitális példányok a következő platformokon érhetők el online és offline is: Iphone/Ipad (iOS), Google Android, PC. Fizessen elő egy évre, fél évre, negyedévre, egy hétre!

szerző
Karafiáth Orsolya
publikálva
2018. szept. 14., 06:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  rworse
  2018. szeptember 15., szombat 07:25
  Valószínűleg én se fogadnék el támogatást az MMA-tól. Ha kínoznának érte, akkor biztos nem.
 2. 3
  rworse
  2018. szeptember 15., szombat 07:22
  Suná... kínoznám. Höhöhöhö.
 3. 2
  tiszapolgári
  2018. szeptember 14., péntek 18:10
  reuters

  Úgy emlékszem, mindig Bárdos Deák volt. (Van egy Deák Bárdos Mihály nevű birkózó.)
  Sokkal egyszerűbb, ha valakit Kovács Katinak hívnak.

  Én egyszer egy másik, Radnóti Sándorhoz hasonlóan jónevű esztétától is hallottam, hogy az MMA-pénzt el szabad fogadni. Nekem nem kellene semmi pénzért, de azokat sem vetem meg, akik elfogadják.
 4. 1
  reuters
  2018. szeptember 14., péntek 10:29
  Radnóti Sándor szerint (írta az ÉS-ben!) viszont tessék csak elfogadni a pénzt az MMA-tól.
  Nekem BDÁ jobban tetszik! (Eddig nem DBÁ volt?)

Komment írásához