Elhunyt Som Lajos, a Piramis alapítója

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. okt. 30., 16:02
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A zenész 70 éves volt.

A hvg.hu közölte a hírt, hogy 70 éves korában elhunyt a Piramis egykori vezetője, Som Lajos.

Som 1974-ben alakította meg a Piramist, amelyhez később csatlakozott Révész Sándor (vele tavaly készítettünk interjút). A zenekar 1982-ben feloszlott, majd 1992-ben újra összeállt, és öt koncertet adott Budapesten. A későbbi fellépéseken Som az egészségi állapota miatt csak a koncertek elején és végén állt színpadra.

„2015 nyarán egy lapinterjúban elismerte, hogy a hetvenes években beszervezték, és (Professzor néven) jelentéseket adott az állambiztonság munkatársainak. Idén nyáron már arról szóltak a hírek, hogy a zenész már nem tud lábra állni” – írja a portál.

PIRAMIS Sportaréna 2006 koncertfilm (teljes film) HD

PIRAMIS LIVE 2006 Sportaréna www.piramis.hu P+C 2007 WideVision Pictures Rendező: Kriskó Zoltán Felvételvezető, vágó: Bosánszki Péter youtube version: kalozpepi

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. okt. 30., 16:02
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  yoyo
  2017. október 30., hétfő 19:42
  ...akik kaptak belőle
 2. 3
  yoyo
  2017. október 30., hétfő 19:41
  életemben összesen 3 alkalommal kértem autogramot, egyszer Pölöskeitől, de azt már írtam, egyszer egy számomra nagyon fontos embertől, ezt annyira megbántam, hogy ki is dobtam, nem akartam amolyan rajongói szintre lefokozni a "viszonyunkat", egyszer pedig levélben a piramis együttestől. 13 éves voltam, a nagyapám épp nálunk volt, amikor megjött a küldemény, állati boldog voltam, ám az öreg roppant szívtelenül felvilágosított, hogy nem ők írták alá, hanem van egy külön ilyen feladatokra tartott stáb, akik kamuválaszokkal, utánozott aláírásokkal ellátott fotókkal látják el az ilyen senkiket, mint én. Rövid életű piramisrajongásom vége talán ennek is volt köszönhető.

  Emlékezetes volt egyébként egy talán 77-es? 78-as tatai koncert, országos botrány volt, szabályos rendőrattak nyomult rá a közönségre, gumibottal, spay-jel, a koncert félbe is szakadt, amikor som lajos teátrálisan bejelentette, hogy fegyvercsörgésben a múzsák hallgatnak. És a technikusok is jófejek voltak, mert a fejgéppel mindig belevilágítottak a sűrűjébe, hogy jól látható legyen, amit a zsernyákok művelnek. Másnap mindenki kicsit irigykedett azokra, akik belőle.
 3. 2
  rworse
  2017. október 30., hétfő 17:46
  Részemről Tűzkerékkel, Taurus-szal szépítem Som önrondított emlékét. Béke életében békétlen poraira.
 4. 1
  tiszapolgári
  2017. október 30., hétfő 17:33
  Apám nagy Sárdy János-rajongó volt, a diósgyőri KGST-piacon vett bőrdzsekije hátára rá volt hímezve, hogy SÁRDY JÁNOS A KIRÁLY, és ha lettek volna akkoriban tetováló stúdiók, biztosan felvarratott volna a bicepszére egy szép Sárdy János-portrét. Gyakran összevesztek anyámmal, aki viszont a gimi legnagyobb Németh Lehel-rajongója volt, 78-ban, a havannai VIT évében a „Járom az utam”-mal nyerte meg az osztály Ki mit tud?-ot, és az Ifjúsági Magazinból, meg a Magyar Ifjúságból kivágott képekkel díszítette a szobáját, ezen apám megsértődött, a nagynéném persze kiröhögte őket, mert ő meg Karády Katalin-koncerteken csápolt, és eredeti Jávor Pál-szignós baboskendőt hordott az iskolaköpeny alatt. A faluban ők hárman voltak a fekete bárányok, a kortársaik komolyzenét hallgattak, vasárnap délelőttönként néhány egyházi kórusművet. Apámék zeneszeretete sokáig megmaradt, a rendszerváltás után együtt jártak a nosztalgiabulikra, és mindig megdöbbentem, hogy milyen jól ismerik a hajdani ellentábor legnagyobb slágereit, apámnak a „Hamvadó cigarettavég” lett a csengőhangja, és anyám akárhányszor hallja, mindig megkönnyezi a „Rózsalevél, felkap a szél”-t, kár, hogy megszűnt a Kívánságkosár, igaz, az első három évad megvan neki mp4-en.

Komment írásához